Η σχεδόν υπερβατική ΑΕΚ πρέπει να έχει και συνέχεια...

Η σχεδόν υπερβατική ΑΕΚ πρέπει να έχει και συνέχεια...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η σχεδόν υπερβατική ΑΕΚ πρέπει να έχει και συνέχεια...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει την "Ενωση" που πρέπει να μετατρέψει την φετινή πορεία της στην Ευρώπη, σε ρουτίνα, προκειμένου να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα...
Τον περασμένο Μάιο σε αυτήν εδώ την γωνιά έγραφα για το πόσο πιο σημαντικό ήταν για την ΑΕΚ να τερματίσει πρώτη στα πλέι οφ του πρωταθλήματος από το να κατακτήσει ένα δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο στον τελικό με τον ΠΑΟΚ. Και ασφαλώς δεν αναφερόμουν στην προοπτική να παίξει η ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού τέτοιο ενδεχόμενο ήταν απίθανο, αλλά στο πλεονέκτημα που θα αποκτούσε η ΑΕΚ μέσα στο καλοκαίρι να έχει δύο ευκαιρίες για την συμμετοχή στους ομίλους του Europa.
Τα ματς με την Μπριζ ήταν όπως αποδείχτηκε ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, όπως προοπτικά θα φανεί ότι τα ματς με την Εστερσουντ για τον ΠΑΟΚ είναι ότι χειρότερο του έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Νομίζω θα το καταλάβουν όλοι όταν ο ΠΑΟΚ κάποια στιγμή θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και δεν θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ επειδή κάποια Εστερσουντ τον άφησε μία ολόκληρη χρονιά χωρίς ευρωπαϊκά ματς.
Η προοπτική της Ευρώπης θα πρέπει να είναι για την ΑΕΚ από εδώ και στο εξής ο πρώτος στόχος μονίμως. Μόνο μέσω της Ευρώπης η Ενωση μπορεί να επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα. Το Κύπελλο δεν θα ήταν παρά μία επιπλέον τόνωση του ηθικού της ομάδας και του θυμικού των οπαδών, η πρωτιά στα πλέι οφ όμως ήταν αυτή που προκάλεσε την πραγματική αναγέννηση της ΑΕΚ.
Η φετινή πορεία της στους 32 του Europa League και θα δούμε μέχρι που, είναι η πραγματική επιστροφή της ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο η αίγλη, όπως υποστηρίζουν με αφέλεια κάποιοι. Η Ευρώπη έπαψε να είναι πλέον για τους ελληνικούς συλλόγους η αίγλη, αλλά η ίδια η ύπαρξή τους. Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ που είναι σήμερα, όχι επειδή δεν κυριαρχεί στους εγχώριους τίτλους, όχι γιατί ο Αλαφούζος δεν βάζει λεφτά, αλλά γιατί ξέπεσε αδιανόητα στην Ευρώπη. Η έλλειψη των εσόδων από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και τις πορείες που κάποτε τις χλεύαζαν κάποιοι είναι αυτά που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού. Με την σταθερή παρουσία στους ομίλους του Europa League και προκρίσεις μέχρι τους 32 ή τους 16 του θεσμού ο Παναθηναϊκός σήμερα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Πρώτον γιατί όλα αυτά τα χρόνια αν έκανε το αυτονόητο θα είχε μαζέψει πάνω από 30 εκατ. ευρώ και δεύτερον γιατί όποιον παίκτη είχε παραχωρήσει θα τον είχε δώσει με υψηλότερο αντίτιμο και όχι κοψοχρονιά.
Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στην ΑΕΚ. Η φετινή παρουσία της θα της αποφέρει περίπου 10 εκατ. ευρώ από μπόνους και εισπράξεις εισιτηρίων. Μία νορμάλ πορεία για τα δεδομένα της κανονικής ΑΕΚ, η οποία όμως με τα φετινά δεδομένα της είναι το δίχως άλλο υπερβατική. Μία τέτοια πορεία αν είχε κάνει φέτος ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός ή έστω ο ένας από τους δύο και ο άλλος απλώς να έπαιζε στους ομίλους του Europa, τώρα η κουβέντα θα ήταν αν θα έχουμε την δυνατότητα ως Ελλάδα κάποια στιγμή μετά από ένα δύο χρόνια να ξαναβάλουμε ομάδα απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και ναι δεν ήταν δύσκολο να κάνει πορεία μέχρι τους 32 και ο ΠΑΟΚ και δεν ήταν δύσκολο να μπει στους ομίλους και να μαζέψει 5-6 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός.
Η ΑΕΚ μεγάλωσε όχι μόνο επειδή το brand name ΑΕΚ ακούστηκε ξανά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΑΕΚ μεγάλωσε όχι μόνο γιατί μπήκαν 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, η ΑΕΚ μεγάλωσε όχι μόνο γιατί ένας παίκτης της Πριμέρα όπως ο Λιβάια, ο Αραούχο, ο Λόπες, είναι ενθουσιασμένος με την απόφασή του να αφήσει την Πριμέρα για την ΑΕΚ, αλλά η ΑΕΚ μεγάλωσε, γιατί μεγαλώνει την προοπτική της.
Η ΑΕΚ με μία αντίστοιχη πορεία την επόμενη σεζόν θα έχει μπει χοντρικά στις 50 καλύτερες στην βαθμολογία της UEFA ομάδες και άρα θα μπορεί σχεδόν σε μόνιμη βάση να υπολογίζει στα έσοδά της τα περίπου 10 εκατ. ευρώ ως το κατώτατο όριο εσόδων από την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό αυτομάτως προοπτικά θα σημάνει ότι η ΑΕΚ θα πάψει να είναι μία ομάδα με μπάτζετ των πάνω κάτω 10 εκατ. ευρώ που είναι φέτος, αλλά μία ομάδα με μπάτζετ τα 20 εκατ. ευρώ.
Η ΑΕΚ θα παραχωρεί σε πολύ διαφορετική τιμή τον όποιο ποδοσφαιριστή της επιλέγει να πωλήσει και θα απευθύνεται σε μία τελείως διαφορετική και μεγαλύτερη δεξαμενή παικτών από αυτήν που απευθύνονταν σήμερα για την ενίσχυσή της. Η ΑΕΚ σκαρφαλώνοντας θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη θα μπορέσει άμεσα να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να παίξει και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που για παράδειγμα επί της ουσίας δεν μπορούσε να κάνει το περασμένο καλοκαίρι ως δευτεραθλήτρια.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης χορηγών και εσόδων για τις εγχώριες διοργανώσεις, στην Ελλάδα όπου οι εγχώριες διοργανώσεις έχουν δρόμο ακόμη για να ξεφύγουν από τα όρια της ανυποληψίας, στην Ελλάδα που οι παράγοντες του ποδοσφαίρου πρωτίστως ενδιαφέρονται για τον έλεγχο των media και λιγότερο για τις ομάδες, ο μόνος τρόπος να μεγαλώνουν τα ελληνικά club είναι η Ευρώπη. Αλλος δεν υπάρχει. Η ΑΕΚ τον βαδίζει αυτόν τον δρόμο και κυρίως δείχνει να κατανοεί την σπουδαιότητά του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.