Δημάτος: «Η ΑΕΚ μπορεί να είναι στους ισχυρούς του χρόνου»!

Δημάτος: «Η ΑΕΚ μπορεί να είναι στους ισχυρούς του χρόνου»!

Gazzetta team
Δημάτος: «Η ΑΕΚ μπορεί να είναι στους ισχυρούς του χρόνου»!

bet365

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέλυσε το πόσο σημαντικά για το μέλλον της Ενωσης είναι όσα πετυχαίνει ήδη στο Europa League φέτος.

Οι Κιτρινόμαυροι επέστρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και... απειλούν να συνεχίσουν και στα νοκ-άουτ, κάνοντας ένα εντυπωσιακό comeback. Τόσο εντυπωσιακό, ώστε να μπορούν να βάλουν τις βάσεις, όπως εξήγησε ο Ανδρέας Δημάτος μέσω facebook, ώστε του χρόνου να είναι στους ισχυρούς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δημάτου.

«Μετά την ισοπαλία στο Σαν Σίρο με τη Μίλαν μπορούμε να… επικαιροποιήσουμε τα βαθμολογικά δεδομένα της μέχρι σήμερα ευρωπαϊκής παρουσίας της ΑΕΚ, που με ανάλογη συνέχεια θα την φέρουν πίσω στις εποχές των σταθερά επιτυχημένων συμμετοχών της στις διοργανώσεις της UEFA, μετά από μία περίοδο περίπου δεκαετούς… ξηρασίας!

Κατ’ αρχήν οι πέντε πόντοι που έχει συγκεντρώσει η ΑΕΚ στο εφετινό Europa αποτελούν την καλύτερη συγκομιδή πόντων στην ιστορία της σε πρώτο γύρο ομίλου ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Πρόκειται για επίδοση που δεν έχει επαναλάβει στις προηγούμενες εννιά συμμετοχές της στους ομίλους είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο πάλαι ποτέ ΟΥΕΦΑ είτε στο Europa League!

Η ΑΕΚ, έχοντας διανύσει τη μισή διαδρομή στον όμιλο, μπαίνει πλέον σε διαδικασία να στοχεύσει τη κορυφαία επίδοση συγκομιδής βαθμών στον ευρωπαϊκό της συντελεστή μέσα στον 21ο αιώνα, μετά την πρόκρισή της σε όμιλο μετά από έξι ολόκληρα χρόνια! Θα απαιτηθεί βεβαίως ανάλογη συνέχεια και διάρκεια!

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία της συμμετοχή και πάλι για το Europa League την περίοδο 2011-12 η ΑΕΚ είχε ολοκληρώσει τον όμιλο με συγκομιδή τριών βαθμών (μια νίκη στο τελευταίο ματς), ενώ εφέτος έχει ήδη πέντε πόντους με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου!

Στον επόμενο βαθμό που θα κατακτήσει στον όμιλο η ΑΕΚ θα έχει κάνει την καλύτερη επίδοση τα εννιά τελευταία χρόνια, μετά τους 7 πόντους που έδωσε στην Ελλάδα τη σεζόν 2007-08, όταν και για τελευταία φορά κατάφερε να προχωρήσει από όμιλο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και να συνεχίσει στη φάση των «32». Μετά το ματς με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο και την τρίτη ευρωπαϊκή εβδομάδα της εφετινής σεζόν η ΑΕΚ έχει προσφέρει στην Ελλάδα 5,5 βαθμούς από τον 1,5 των προκριματικών (η νίκη και η ισοπαλία με την Μπριζ υπολογίζονται στο μισό) και από τους 4 βαθμούς της νίκης και των δύο ισοπαλιών στον πρώτο γύρο του τέταρτου ομίλου του εφετινού Europa League.

Για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια η ΑΕΚ έχει πιθανότητες να γίνει και πάλι η πρώτη ελληνική ομάδα στη σεζόν σε προσφορά βαθμών στον ελληνικό συντελεστή. Με τα τωρινά δεδομένα έχει προσφέρει 5,5 πόντους έναντι 7,5 του Ολυμπιακού, ο οποίος βεβαίως έχει κατακτήσει τους 3,5 με τα αγωνιστικά του αποτελέσματα και οι υπόλοιποι 4 είναι το μπόνους από την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League. Με βάση το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στο δεύτερο μισό του ομίλου του είναι πολύ πιθανό η ΑΕΚ να τον ξεπεράσει στις τρεις επόμενες αγωνιστικές του δικού της ομίλου.

Η τελευταία σεζόν κατά την οποία η ΑΕΚ ήταν πρώτη σε προσφορά βαθμών στον ελληνικό συντελεστή ήταν όταν και πάλι είχε βρει απέναντί της τη Μίλαν στην τελευταία συμμετοχή στο Champions League την περίοδο 2006-7, όταν βεβαίως στους αγωνιστικούς της βαθμούς είχε προστεθεί και το βαθμολογικό μπόνους της πρόκρισης στον όμιλο αποκλείοντας στον προκριματικό τη σκοτσέζικη Χαρτς. Είχε προσφέρει τότε 11 βαθμούς (8+3 από το μπόνους).

Είναι επίδοση που μπορεί εφέτος να την καταρρίψει έστω και χωρίς το αντίστοιχο μπόνους αν καταφέρει να προκριθεί από τον όμιλο και να συμμετάσχει στην πρώτη νοκ άουτ φάση των 32 της διοργάνωσης.

Στον επόμενο βαθμό (με ισοπαλία) ή βαθμούς (με νίκη) που θα κατακτήσει η ΑΕΚ στον όμιλό της στο Europa θα αρχίσει και πάλι να χτίζει τον δικό της ευρωπαϊκό συντελεστή και με τα νέα δεδομένα υπολογισμού που θα εφαρμοστούν από του χρόνου από την UEFA. Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά η ΑΕΚ δεν θα έχει πλέον στην τρέχουσα πενταετία της (απούσα από την Ευρώπη τις τρεις από τις πέντε σεζόν) το ποσοστό των βαθμών του εθνικού συντελεστή αφού πλέον οι ομάδες θα μετέχουν μόνο με τον δικό τους συντελεστή.

Στην 5ετία η ΑΕΚ έχει 5,000 βαθμούς (τον ένα από τον περσινό αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν και τους τέσσερις που έχει κατακτήσει εφέτος στον όμιλο –δεν υπολογίζονται στον συλλογικό συντελεστή τα προκριματικά) και αν ξεκινούσε τώρα η νέα ευρωπαϊκή σεζόν θα έμπαινε με τους 5,400 βαθμούς που είναι το 20% του συντελεστή της Ελλάδας. Από τον επόμενο βαθμό θα πάει στους 6,000 και από εκεί και πέρα κάθε βαθμός θα της αυξάνει τον δικό της συντελεστή έχοντας βάσιμες ελπίδες να καλύψει μέσα σε μία μόλις σεζόν τρία χρόνια οδυνηρής απουσίας!

Για να τελειώσει την εφετινή σεζόν κοντά στην πρώτη 100άδα της βαθμολογίας της UEFA (στο ξεκίνημα της χρονιάς βρισκόταν στην 208η θέση!) θα χρειαστεί ακόμα τρεις με τέσσερις ευρωπαϊκές νίκες, κάτι που καταδεικνύει ότι θα χρειαστεί και δεύτερη και ενδεχομένως και τρίτη στοιχειωδώς καλή σεζόν στην Ευρώπη για να καλύψει το μεγάλο διάστημα της ευρωπαϊκής της αποχής.

Μπορεί βεβαίως από εφέτος να βάλει τις βάσεις για να είναι του χρόνου στους ισχυρούς σε όλους τους προκριματικούς γύρους Champions και Europa League εκτός από τα πλέι οφ και των δύο διοργανώσεων. Για να… δει γκρουπ ισχυρών σε όλα τα καλοκαιρινά προκριματικά από εφέτος κιόλας θα πρέπει να πετύχει μεγάλη υπέρβαση και… διάρκεια στην εφετινή ευρωπαϊκή της διαδρομή.

Ξεπερνώντας ακόμα και τους 14 πόντους που κατέκτησε την περίοδο 2002-3 (με τις έξι ισοπαλίες στο Champions League και τη μια πρόκριση από τους 32 στους 16 του Europa League) και πετυχαίνοντας την κορυφαία επίδοση της ιστορίας της μέσα στον 21ο αιώνα…».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα