Στη Φιλαδέλφεια ήμουνα, ή όντως στο Μιλάνο;

Στη Φιλαδέλφεια ήμουνα, ή όντως στο Μιλάνο;

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Στη Φιλαδέλφεια ήμουνα, ή όντως στο Μιλάνο;

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης επέστρεψε και γράφει για την ΑΕΚ στο «Σαν Σίρο», το ματς που έρχεται με τον Ατρόμητο και για τον «Λύμπε» που έμεινε Ιταλία.

Σάλκε – Μάιντζ με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Γκορέτσκα ανοίξει το σκορ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Επιστροφή στην βάση μας λοιπόν... Με δόση ταλαιπωρίας και καθυστέρηση πολλών ωρών, ωστόσο, έπειτα από μια καλή εμφάνιση και ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα από την ΑΕΚ -και μάλιστα κόντρα στην Μίλαν- μικρή σημασία και αξία έχει η όποια κούραση στα όρια της εξάντλησης. Προσωπικά νιώθω στα μάτια μου που έχουν ένα τσούξιμο και στο σώμα μου την κόπωση από το ταξίδι, αλλά στο μυαλό και στη διάθεση είμαι λες και προέρχομαι από τριήμερο... φεστιβάλ ξεκούρασης. Στ' αλήθεια τόσο καλά!

Γνωρίζω καλά ότι όλοι θέλετε να εστιάσουμε στο αγωνιστικό. Και θα το πράξουμε. Προσφέρεται άλλωστε το ματς. Όχι για το αποτέλεσμα και μόνο που συνιστά δεδομένα επιτυχία για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα το πετύχει (σ.σ.: να αποσπάσει ισοπαλία από την Μίλαν που αποτελεί τη δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά κυρίως για τον τρόπο που ήρθε αυτό. Για το πόσο πολύ και σωστά δούλεψε η ΑΕΚ όλη, από τον προπονητή της, τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν (και μη), έως τον τελευταίο υπάλληλο που δουλεύει πίσω από την ομάδα για να είναι εκείνη έτοιμη για να γίνει η δουλειά...

Ωστόσο αρχικά θα εστιάσουμε την κουβέντα μας από την παρουσία του κόσμου της ΑΕΚ στο Μιλάνο. Διότι ήταν συγκλονιστικό το διήμερο στον Βορρά της Ιταλίας με την πόλη της μόδας να ντύνεται στην πιο όμορφη διχρωμία, την κιτρινόμαυρη. Η πλατεία του Ντουόμο όπως συνηθίζεται να συμβαίνει ήταν το κέντρο συνάντησης όλων. Κι εκεί αρκούσε να σταθείς σε μια γωνιά και να κοιτάς, να χαζεύεις που λέμε... Ανθρώπους της ίδιας οπαδικής «φυλής» να ανταμώνουν μεταξύ τους σε έναν ξένο τόπο. Τι κι αν προχθές (παραδείγματος χάρη) ήταν μαζί και πάλι, οι ίδιοι στην πλειοψηφία τους, σε ένα ματς ποδοσφαίρου για εγχώρια διοργάνωση στο ΟΑΚΑ (ή και στην Ξάνθη), ή στο μπάσκετ και στο χάντμπολ; Είναι διαφορετικά εκτός συνόρων.

Πρόσωπα χαμογελαστά, γεμάτα ενέργεια και μια συγκλονιστικά θετική αύρ, αλλά και σούπερ απ' όλους διάθεση. Παρατηρητής στέκομαι λίγο προτού συναντήσω κι εγώ κάποιους φίλους (κι ενώ μόλις έχω βγει από το μετρό στη στάση Ντουόμο) και τσεκάρω με ένα ύφος χαζού από χαρά ανθρώπου που βλέπει πόσο ευτυχία μπορεί να δώσει το ποδόσφαιρο στον άνθρωπο και δη στον οπαδό (όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά εδώ εστιάζουμε στην Κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου).

Παρατηρώ λοιπόν. Πλήθος κόσμου και όλοι ντυμένοι στα κιτρινόμαυρα με υπερηφάνεια και καμάρι. Ο ένας αγκαλιάζει τον άλλον και η λέξη που συνοδεύει το όνομα του εκάστοτε προσώπου που συναντά ένα άλλο (σ.σ.: πρόσωπο) είναι η εξής: «αδερφέ»! Την ίδια ώρα πανιά απλώνουν, φωτογραφίζονται φίλοι, πειράγματα με ντόπιους και φίλους της Μίλαν. Λίγα μέτρα πιο μακριά οπαδοί της Ίντερ να ζητάνε από ΑΕΚτσήδες να δώσει η Ένωση ένα ακόμη αγωνιστικό χαστούκι στη μισητή αντίπαλο μετά τη δική τους νίκη στο ντέρμπι της πόλης. Αλλά κάπου εκεί υπάρχει πάντα και ένας Ναπολιτάνος. Πάντα ξεχωρίζει αυτή η... φυλή για όσους ξέρουν.

Η ανάγκη για δουλειά τον έχει φέρει στο Μιλάνο. Δύσκολη και η ζωή στην γειτονική χώρα. Δουλεύει με ένα ποδήλατο που παίρνει έως και δυο άτομα και τους κάνει... γύρα την πόλη και τα αξιοθέατά της. Τώρα βρίσκεται στη θέση του και θα μπορούσε να είναι μια απλά καθημερινή μέρα, πιο σωστά μια ακόμη μέρα στη δουλειά εκεί στο Ντουόμο. Δεν είναι όμως και ακούει τους ΑΕΚτσήδες να του αποθεώνουν σκόπιμα και με στόχο να τον πικάρουν τον Ιγκουαΐν. Φουντώνει μα το διασκεδάζει και εκείνος και δεν χάνει την ευκαιρία να απαντήσει: «Νάπολι 24, Γιουβέντους 19 και ο Ιγκουαΐν μόνο λαζάνια και παρμεζάνα», εστιάζοντας με το χέρι του στην κοιλιά του με μια κίνηση τέτοια που αναδεικνύει τα περιττά κιλά του Αργεντινού στράικερ της μισητής τους Γιούβε. Αποτέλεσμα; Όλοι μαζί να ξεσπούν σε γέλια και να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Φτάνουμε στην ημέρα του αγώνα και όλα πια, παντού όμως, είναι κιτρινόμαυρα! Περπατάω στο Μιλάνο και πιάνω τον εαυτό μου να έχει ένα χαμόγελο μόνιμα στο πρόσωπό μου. Ακούω γύρω μου ανθρώπους στα ελληνικά να μιλάνε και να λένε αυτό που αισθάνομαι ο ένας στον άλλον: «τι ωραία ρε αδερφέ. Κοίτα. Όλοι εδώ ΑΕΚάρα». Πόσο αλήθεια... Έλληνες από παντού: Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Ελβετία, Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο και από άλλα μέρη. Τουρίστες, Ασιάτες και μη στην πλατεία Ντουόμο τα ΄χουν χαμένα. Τραβούν φωτογραφίες και βίντεο στις φωνές και το... γλέντι των Ελλήνων κοιτάζοντας εντυπωσιασμένοι το θέαμα μιας γιορτής που αφορά το ποδόσφαιρο. Κι έπειτα έρχεται η ώρα να πάμε στο γήπεδο. Στο μυθικό «Μεάτσα» της περιοχής Σαν Σίρο...

Ίδια η εικόνα με έντονο πλέον και το μαυροκόκκινο. Φίλοι της ΑΕΚ και της Μίλαν γίνονται ένα. Φωτογραφίες, γέλια, πειράγματα για το αποτέλεσμα. «Ζούλιο Σέζαρ» να λένε οι ΑΕΚτσήδες και οι Ροσονέρι φίλοι της Μίλαν να γελάνε και να κουνάνε καταφατικά το κεφάλι τους. Και τελικά όλοι στη θέση τους λίγο πριν τη σέντρα. Σύνολο μόλις 21.000 κόσμος εκ των οποίων 3.500 και πλέον να είναι Έλληνες. Η υποτιθέμενη μάχη της εξέδρας έχει ήδη νικητή την ΑΕΚ. Εύκολο ήταν και αναμενόμενο. Μα τι γίνεται; Μεταδίδω και ακούω συνέχεια συνθήματα της ΑΕΚ: Μήπως τα χάνω; Στην Φιλαδέλφεια ήμουνα, ή όντως στο Μιλάνο; Πιάνω τον εαυτό μου να απορεί ακούγοντας και το σχετικό σύνθημα των φίλων της Ένωσης. Κι ακολουθεί το ματς...

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα συνιστούν την κανονικότητα που ζούμε ξανά στην ΑΕΚ. Η Ευρώπη το 'χει πάρει το μήνυμα απ' την πρόκριση με 3-0 επί της (ακόμη) πρωτοπόρου του Βελγικού πρωταθλήματος Μπριζ, όμως πλέον η εικόνα και η ισοπαλία που αποσπά η Ένωση στο Μιλάνο, σφραγίζει το come back της μεγάλης Κυρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκτός συνόρων.

Ένα αποτέλεσμα που ήρθε χάρη στη δουλειά του Μανόλο Χιμένεθ και των ποδοσφαιριστών του. Ο Ισπανός τεχνικός προετοίμασε σωστά την ομάδα του. Την έστησε όπως ακριβώς έπρεπε και παρά τα δύσκολα που είχε να αντιμετωπίσει, τις συνθήκες στην άμυνα με τις απουσίες των Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλου, δίνει το σύνθημα «πάμε να παίξουμε, να το διασκεδάσουμε και να αποδείξουμε ότι δεν ήρθαμε απλά για να συμμετέχουμε σε ένα ματς». Αυτό ακριβώς... Η ΑΕΚ που είχαν όλοι δεδομένο πως στα δυο ματς με την Μίλαν θα 'χει το απόλυτο μηδέν σε βαθμολογική συγκομιδή, φεύγει από το Μιλάνο με βαθμό και έχοντας αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης στη φάση των «32» του Europa League.

Δεν θα μπορούσε η ΑΕΚ να συμβιβαστεί με μια σεβαστή (και αξιοπρεπή αν θέλετε) ήττα με 3-1, ή με 2-0 έχοντας παίξει αποκρουστικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί από το dna της να το κάνει αυτό η Ένωση. Ακόμη και να έχανε στο «Μεάτσα» έπειτα από τις ευκαιρίες που έκανε η Μίλαν στο δεύτερο ημίχρονο, θα είχε κέρδη. Διότι θα είχε κάνει αυτό που έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο δίχως δεύτερη σκέψη και συμβιβασμούς που δεν σε μεγαλώνουν σαν club, αλλά σε κρατούν σταθερά στο περιθώριο... Πάντα θα μετράει το αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο, αλλά θα 'χει πάντα και διαφορά πώς έρχεται αυτό! Τι αξία έχει να περιμένεις το μοιραίο χωρίς να δείξεις για ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα ότι μπορείς και καλύτερα...

Υγ: Πολλά τα κέρδη για την ΑΕΚ και έξω από το αυτονόητο της βαθμολογίας. Σε επίπεδο προσώπων θα εστιάσουμε στον Ανέστη. Τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά κυρίως στο δεύτερο 45λεπτο που χρειάστηκε στα (πολύ, πολύ) δύσκολα. Δεν έγινε ο Νόιερ, δεν το παίζει καν τέτοιος, μα απέδειξε πως είναι ταλαντούχος, ότι δουλεύει και έχει ακόμη περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης. Ότι ταυτόχρονα είναι έτοιμος για την ΑΕΚ. Θα κάνει κι άλλα λάθη, όπως και άλλες τόσο συγκλονιστικές εμφανίσεις. Δεν λέει μωρέ κανείς όχι στην κριτική (ακόμη και την αυστηρή). Στην εμπάθεια όμως πρέπει όλοι πλέον να λέμε: μακριά από μας.

Υγ2: Ένα άλλο μεγάλο κερδισμένο πρόσωπο είναι ο Άνταμ Τζανετόπουλος. Ένας ποδοσφαιριστής που αν χαθεί για την ΑΕΚ θα συνιστά πρόβλημα του club να εμπεδώσει πως μπορεί να γίνει κάτι πολύ καλό με την περίπτωσή του. Συγκλονιστικός σε όλο το δεύτερο ημίχρονο έκανε σωστά και τα λάθη του (με προβλήματα αλλά καλού τελικά) Βράνιες. Στο πρώτο 45λεπτο και μέχρι να βρει λίγο ρυθμό και τις τοποθετήσεις του -κυρίως στις ψηλές μπάλες- είχε θεματάκια. Μα πρόκειται για λεπτομέρειες που δεν αποτελούσαν αγωνιστικά ατοπήματα. Ένα παιδί που βγάζει με ηρεμία την μπάλα, που ξέρει να παίζει κάθετα, με σωστές τοποθετήσεις, μα κυρίως με μέλλον... Κέρδισε και ο Χιμένεθ με την επιλογή του, τον ίδιο τον παίκτη που ίσως όταν τον έκανε αλλαγή στην αλλαγή με την Αούστρια (για τακτικούς λόγους) να του έδωσε να καταλάβει το λάθος μήνυμα πως «τέλειωσε» από την ΑΕΚ. Η κίνηση του κόουτς να τον εμπιστευτεί στα δύσκολα σίγουρα σημαίνει πολλά και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και για το πώς θα σκέφτεται για τον προπονητή του.

Υγ3: Στους παίκτες που ξεχώρισαν το δίδυμο των Πορτογάλων: Πολύ καλός Λόπες και εξαιρετικός Σιμόες (ανασταλτικά συγκλονιστική παρουσία). Αν έσπαγε και την μπάλα σωστά στον Μάνταλο στη φάση του 30'... Αν όμως και η Μίλαν και πάει... γράφοντας! Με σούπερ τον Σιμόες ανασταλτικά και καλό σχετικά Γιόχανσον στο κομμάτι της ανασταλτικής επίσης λειτουργίας αποδείχτηκε και πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει το έργο της άμυνας. Γι' αυτό ξανασημειώνω: οι δυο Πορτογάλοι και οι θέσεις που αγωνίζονται πρέπει να συνιστούν προτεραιότητα για ενίσχυση στον αγωνιστικό σχεδιασμό: Ένας κόφτης και ένας αριστερός μπακ... Αυτά χρειάζονται άμεσα!

Υγ4: Αφού αναφέρθηκα στον αγωνιστικό σχεδιασμό να σημειώσουμε πως ο Νίκος Λυμπερόπουλος έμεινε στην Ιταλία. Δεν γύρισε στην Ελλάδα μαζί με την ομάδα και η επιστροφή του αναμένεται την Κυριακή. Ξέρω ότι πολλοί θα το συνδυάσουν με το ενδεχόμενο αναζήτησης ή τσεκαρίσματος μεταγραφικού στόχου της ΑΕΚ. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα και ποτέ στο ποδόσφαιρο. Όμως από το ρεπορτάζ δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο. Οψόμεθα...

Υγ5: Τώρα έρχονται τα δύσκολα. Κεκλεισμένων ματς με τον Ατρόμητο την Δευτέρα χωρίς τον Βράνιες και με άγνωστο αν θα μπορεί να υπολογίζει ο κόουτς τον Τσόσιτς που από σήμερα είναι 100% έτοιμος να αγωνιστεί και πάλι. Νίκη και μόνο νίκη για την ΑΕΚ αφού σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του ματς στο Φάληρο μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ οι «κιτρινόμαυροι» θα έχουν δεδομένα κέρδος σε βάρος μιας εκ των δυο ομάδων και ίσως και από τις δυο, τη στιγμή που μπορεί να σημαίνει επιστροφή στην κορυφή. Καλή ομάδα ο Ατρόμητος και φορμαρισμένη. Πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση αυτή της Δευτέρας στο... κρύο όταν είναι άδειο ΟΑΚΑ. Όμως απαιτείται: Μόνο νίκη...

Υγ6: Η ισοπαλία θα ήταν καλύτερο αποτέλεσμα στην Βιέννη από τη νίκη της Ριέκα. Διότι θαρρώ είναι καλύτερη ομάδα οι Κροάτες από την αντίστοιχη των Αυστριακών. Για την ΑΕΚ δεν αλλάζει κάτι: όπως πριν τα ματς τα χθεσινά, έτσι και τώρα, θα πρέπει να κερδίσει την Ριέκα (και) εντός για να κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...