Μια Αρμένικη βίζιτα της προσμονής

Μια Αρμένικη βίζιτα της προσμονής

Βασίλης Τσίγκας
Μια Αρμένικη βίζιτα της προσμονής

bet365

Ο Βασίλης Τσίγκας γράφει από το Γερεβάν για το εξαιρετικό κλίμα στις τάξεις της Εθνικής, πριν από την αναμέτρηση με την Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ: Βασίλης Τσίγκας

Ο Μιχάλης Μπακάκης το είπε δυο-τρεις φορές σε δηλώσεις του πριν την τελευταία προπόνηση της Εθνικής στο Γερεβάν και το επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου: «Όλα τα παιδιά δίνουν το 100%! Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ομάδα. Όλοι κοιτούν την ομάδα, κανένας το εγώ!».

Θα περίμενε κανείς πως σε μια ομάδα που δεν κατάφερε να κερδίσει το Λιχτενστάιν στην έδρα της πριν από δύο μήνες, το κυρίαρχο συναίσθημα που θα επικρατούσε θα ήταν αυτό της απογοήτευσης.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro και μόλις πέντε μετά τον για ένα πέναλτι αποκλεισμό από τα προημιτελικά του Μουντιάλ, η Εθνική Ελλάδας έδειξε να πιάνει πάτο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά τις (δύο) ήττες από τις Νήσους Φερόε στα προκριματικά του Euro 2016, ήρθε η εντός έδρας ισοπαλία από το Λιχτενστάιν (αλλά και η ήττα από την Αρμενία τον Ιούνιο στο ΟΑΚΑ) για να δέσει το γλυκό και να μας επιστρέψει στις προ 2004 εποχές.

Στα μάτια των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην Αρμενία, όμως, δεν βλέπεις απογοήτευση. Στεναχώρια ναι, όλοι ξέρουν τι δεν κατάφεραν, όλοι γνωρίζουν πως ένας ακόμα αποκλεισμός πηγαίνει την Εθνική ομάδα ακόμα μερικά βήματα πίσω.

Απογοήτευση όμως, δεν νιώθεις γύρω τους. Στα μάτια τους, τις δηλώσεις τους, τις κινήσεις τους, αχνοφαίνεται μια ελπίδα.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ το δήλωσε κατηγορηματικά: «Αυτό είναι το project Κατάρ. Δεν με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα. Δεν με ενδιαφέρει η νίκη αύριο. Με ενδιαφέρει να παίξουμε σωστά. Να παίξουμε όπως θέλουμε και όπως δουλεύουμε. Κι αν το κάνουμε αυτό, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα».

Φάνηκε τούτο κόντρα στη Βοσνία, στη νίκη με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Ακόμα και στην ήττα από την Ιταλία με 2-0 στο Ολίμπικο της Ρώμης. Με παίκτες στην αποστολή που καλά-καλά δεν ξέρουμε τα ονόματά τους. Με τους κατά τεκμήριο καλύτερους παίκτες μας εκτός ομάδας, γιατί… «ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Σωκράτης. Τώρα θέλουμε να δούμε κάποια άλλα παιδιά, τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουν θέση στην ομάδα», όπως δήλωσε ο Ολλανδός σε σχετική ερώτηση Αρμένιου δημοσιογράφου εδώ στο Γερεβάν για την απουσία του Παπασταθόπουλου.

Ο Φαν’τ Σιπ είναι φανερό, ότι κάτι έχει στο μυαλό του. Το «project» Κατάρ, όπως το έχει ονομάσει, έχει πάρει σάρκα και οστά εδώ και λίγες εβδομάδες και τα αποτελέσματά του θα φανούν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε είναι, που θα ζεματάει η πατάτα. Τώρα, το αν θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε την Αρμενία, λίγο απτό κέρδος προσφέρει. Είναι, βεβαίως, το ranking. Σωστά. Μπροστά όμως σ’ αυτό, ο Ολλανδός προτάσσει πως είναι πιο σημαντικό να ξέρει σε ποιους μπορεί να βασιστεί.

Και οι παίκτες που είναι εδώ δείχνουν να ασπάζονται αυτό το project. Θέλετε η αίσθηση δικαίου για το ποιος καλείται, θέλετε η ελπίδα που τους προσφέρει το ταξίδι που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει για το Κατάρ, θέλετε το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων παιδιών, θέλετε το κόνσπετ της δοκιμασίας σε κάθε κλήση «απόδειξέ μου ότι αξίζεις να είσαι εδώ», όλα αυτά μαζί λειτουργούν ως κίνητρο! Ως μία ματιά στο λαμπερό μέλλον που μπορούμε να πετύχουμε και όχι ως ένα βλέμμα στο καταθλιπτικό παρελθόν, όπου αποτύχαμε παταγωδώς.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα προσμονής στην Εθνική. Όλοι δείχνουν να έχουν τη λογική πως «τώρα κάνουμε την προετοιμασία μας για τα επίσημα που έρχονται». Κι αυτή η χαλαρότητα φαίνεται παντού: απ’ το λεωφορειάκι στο αεροδρόμιο που μας μετέφερε στο αεροπλάνο, μέχρι τις συζητήσεις και τα πηγαδάκια στο βραδινό στο Marriott του Γερεβάν, αλλά και τις πλάκες στην προπόνηση για τα ελληνικά που δεν ξέρει ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης.

Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε πού θα καταλήξει όλο αυτό. Το κοντινό παρελθόν δεν μας βοηθάει να είμαστε αισιόδοξοι. Τουλάχιστον, όμως, ο Τζον Φαν’τ Σιπ δείχνει να έχει ένα σχέδιο. Προς την επιτυχία ή την αποτυχία, αυτό θα φανεί. Αν είναι όμως να αποτύχουμε, τουλάχιστον ας το κάνουμε γιατί κάτι θέλαμε να πετύχουμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα