Σιλόι στο gazzetta.gr: «Στηρίξτε τον Φαν'τ Σιπ, γνωρίζει πως θα μεταδώσει την φιλοσοφία του Κρόιφ»

Σιλόι στο gazzetta.gr: «Στηρίξτε τον Φαν'τ Σιπ, γνωρίζει πως θα μεταδώσει την φιλοσοφία του Κρόιφ»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Σιλόι στο gazzetta.gr: «Στηρίξτε τον Φαν'τ Σιπ, γνωρίζει πως θα μεταδώσει την φιλοσοφία του Κρόιφ»

bet365

Ο θρυλικός μπακ και επικεφαλής των ακαδημιών του Άγιαξ, Σόνι Σιλόι, μιλάει στο gazzetta.gr για τον πρώην συμπαίκτη του, Τζον Φαν'τ Σιπ με αφορμή το επίσημο ντεμπούτο του Ολλανδού στον πάγκο της Εθνικής.

Την περασμένη Δευτέρα (6/9) πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπόνηση υπό τις οδηγίες του Τζον Φαν'τ Σιπ και μέσα σε μόλις 72 ώρες ο Ολλανδός τεχνικός καλείται να φέρει σε πέρας την πρώτη αποστολή του στον πάγκο της Εθνικής αντιμετωπίζοντας στο Τάμπερε την Φινλανδία.

Ο Φαν'τ Σιπ, ο οποίος θεωρείται παιδί του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής τόσο στον Άγιαξ, όσο και στην εθνική Ολλανδίας. Ένας από τους συνοδοιπόρους του και συνομήλικος του ήταν ο Σόνι Σιλόι.

Ο τελευταίος, αγωνίστηκε για 14 σεζόν στον Άγιαξ (1980-87, 1989-1996), κατακτώντας 7 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ολλανδίας, 1 Champions League (1995), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1987), 1 Κύπελλο UEFA (1992), αλλά και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1995).

Ο παλαίμαχος μπακ πλέον υπηρετεί τον ολλανδικό σύλλογο ως επικεφαλής σύμβουλος αλλά και πρεσβευτής των περίφημων ακαδημιών του Άγιαξ.

Ο Σιλόι με αφορμή το επίσημο ντεμπούτο του Τζον Φαν'τ Σιπ, μίλησε στο gazzetta.gr για τον συμπατριώτη του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο Φαν'τ Σιπ μπορεί να εμπνεύσει την ελληνική ομάδα.

«Όλοι εμείς οι Ολλανδοί πορευόμαστε μέσα από όσα μας δίδαξαν ο Ρίνους Μίχελς, ο οποίος ήταν ο μεγάλος μέντορας, o Γιόχαν Κρόιφ, ακόμα και ο Λουίς φαν Χάαλ. Πρόκειται για τους κύριους εκφραστές του ολλανδικού μοντέλου ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου απαιτεί ποιοτικούς ποδοσφαιριστές προκειμένου να το αφομοιώσουν και θεωρείται παντού επιτυχημένο. Θεωρώ ο Φαν'τ Σιπ μπορεί να εμπνεύσει τους Έλληνες διεθνείς και να κάνουν τα πράγματα όπως πρέπει.

Τι εννοώ; Πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, πίεση ακόμη και από τον φορ στην αντίπαλη άμυνα, τρέξιμο και επιθετική άμυνα. Ξέρετε, εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο ολλανδικό μοντέλο με επιτυχία για τουλάχιστον 40-50 χρόνια παίζοντας με 3-4-3».

Ο Σιλόι τόνισε πως ο Φαν 'τ Σιπ θα πρέπει να στηριχθεί από όλους τους Έλληνες υποστηρίζοντας πως εάν δεν ήταν σίγουρος για τις πιθανότητες επιτυχίας με την Εθνική, δεν θα αναλάμβανε το συγκεκριμένο πόστο.

«Ο Βίντερ και ο Φαν'τ Σιπ γνωρίζουν όσο λίγοι τον τρόπο σκέψης του Γιόχαν Κρόιφ και μπορούν να μεταδώσουν τις πολύτιμες γνώσεις και την φιλοσοφία του μεγάλου Γιόχαν. Απ' όσο γνωρίζω μάλιστα και οι δύο θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό δείχνει την θέληση τους να δουλέψουν σκληρά και να πετύχουν, πιστεύοντας το πρότζεκτ που έχουν αναλάβει. Στηρίξτε τους και δεν θα χάσετε.

Ο Φαν'τ Σιπ για μια τετραετία βρίσκονταν στο πλευρό του Μάρκο φαν Μπάστεν στην εθνική Ολλανδίας, ενώ ο Άρον Βίντερ ήταν για δύο χρόνια ασίσταντ στον Άγιαξ. Ο Βίντερ έμπειρος, ενώ η καριέρα του στα ιταλικά γήπεδα σίγουρα τον έχει βοηθήσει στο να αντιληφθεί έναν διαφορετικό τρόπο ποδοσφαίρου σε σχέση με τον ολλανδικό. Ο Φαν' τ Σιπ εάν δεν ήταν σίγουρος δεν θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Ελλάδας.

Εάν φοβάσαι κάνεις λάθη. Σκέψου είχαμε προλάβει ως συμπαίκτη τον Κρόιφ, ενώ στη συνέχεια έγινε προπονητής μας. Η Ελλάδα πρέπει να σκοράρει και να αλλάξει τη νοοτροπία της για να έχει ελπίδες για πρόκριση. Θα πρέπει να ακολουθήσει την φιλοσοφία του Φαν'τ Σιπ και του Βίντερ».

Ο πρώην παίκτης του Άγιαξ σκιαγράφησε το προφίλ του Τζον Φαν'τ Σιπ για λογαριασμό του gazzetta.gr ενώ θυμήθηκε και την συνεργασία που είχαν στο γκολ που πέτυχε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1987 που διεξήχθη στην Αθήνα.

«Θέλω να ευχηθώ καλή τύχη στον Τζον Φαν'τ Σιπ. Παρακολουθώ την προπονητική καριέρα του από την Αυστραλία, όταν βρίσκονταν στην Μελβούρνη. Έχουμε δουλέψει μαζί και μπορώ να πω πως πρόκειται για έναν ταπεινό άνθρωπο, σκληρό όταν χρειάζεται με τους παίκτες του, έξυπνο με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Του αρέσει να δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, ενώ αν αντιληφθεί πως οι ποδοσφαιριστές του, δεν δίνουν το 100% των δυνατοτήτων του δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές.

Ως συμπαίκτης μου στον Άγιαξ, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1987, αν θυμάσαι ήταν εκείνος που μου έδωσε την μπάλα από τα δεξιά κάνοντας την σέντρα για τον Φαν Μπάστεν. Έτσι, με αυτό το γκολ κατακτήσαμε το τρόπαιο».

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα