Φαν 'τ Σιπ: «H φιλοσοφία του Κρόιφ και το επιθετικό ποδόσφαιρο στο DNA μου»

Φαν 'τ Σιπ: «H φιλοσοφία του Κρόιφ και το επιθετικό ποδόσφαιρο στο DNA μου»

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για την προπονητική φιλοσοφία και το ιδιαίτερο δέσιμο του Τζον Φαν'τ Σιπ με τον μέντορα και δεύτερο πατέρα του, Γιόχαν Κρόιφ. «Ο Γιόχαν πάντα μου έλεγε να αποφασίζω με βάση την διαίσθηση μου».

Το 2010 ο Τζον Φαν 'τ Σιπ αποχώρησε από τον Άγιαξ για να εγκατασταθεί στη Μελβούρνη για λογαριασμό της Μέλμπουρν Σίτι. Έπειτα από ένα διάλειμμα στο Μεξικό και την Γουαδαλαχάρα επέστρεψε στην Αυστραλία. Το 2017 ανέλαβε την Τσβόλε και πλέον ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του στην Εθνική Ελλάδας.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1988 με τους «Οράνιε» και εκλεκτό μέλος της εθνικής Ολλανδίας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 έγραψε την δική του ιστορία με τον Άγιαξ όπου αγωνίστηκε για 11 σεζόν. Εάν υπάρχει μια φιγούρα που σημάδεψε όχι μόνο την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία, αλλά ακόμα και την ζωή του, αυτή δεν είναι άλλη από τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο -εκτός απροόπτου- διάδοχος του Άγγελου Αναστασιάδη στην Εθνική φέρει το αποτύπωμα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στον ποδοσφαιρικό τρόπο σκέψης του.

Ο 55χρονος προπονητής δεν κρύβει άλλωστε την επίδραση που άσκησε ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πάνω του.

«Οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζουν. Ο Κρόιφ είναι το ποδοσφαιρικό μου DNA. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο άρχισε με τον Γιόχαν. Τον είδα να αγωνίζεται και ονειρεύτηκα μια μέρα πως βρισκόμουν μαζί του στον αγωνιστικό χώρο. Αργότερα έκανα ντεμπούτο στην ομάδα που έπαιξε, τον Άγιαξ. Είχαμε μια ξεχωριστή επικοινωνία μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ήταν ένας θαυμάσιος ποδοσφαιριστής, αλλά και άνθρωπος, ο οποίος με άγγιξε.

Ήταν στοχαστής, αλλά και δυναμικός. Ασφαλώς και είχε αμφιβολίες για κάποια πράγματα, αλλά ποτέ δεν το έδειχνε. Με στήριξε όταν ήμουν νεαρός ποδοσφαιριστής, αλλά και όταν έγινα προπονητής. Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα από τον Κρόιφ είναι πως πρέπει ν ακολουθείς την διαίσθηση σου. Αυτό προσπαθώ να κάνω κάθε μέρα. Να σκέφτεσαι λογικά. Αν για παράδειγμα δεν είσαι σίγουρος για κάτι ως προπονητής έλεγε:

«Κάνε πάντα αυτό που συνήθιζες να κάνεις, αφού γνωρίζεις τον τρόπο. Στην αρχή δεν έχεις ιδέα, όμως τα μαθήματα της ζωής σε οδηγούν εκεί. Όλες οι λεπτομέρειες κρύβονται στην απλότητα τους».

Ο Φαν 'τ Σιπ θυμήθηκε μάλιστα ένα περιστατικό που του εκμυστηρεύτηκε ο πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα, Γκιγιέρμο Αμόρ.

«Είναι ωραίο να διαβάζεις πως προπονητές όπως οι Πεπ Γκουαρδιόλα, Φρανκ Ράικαρντ και Ρόναλντ Κούμαν έχουν πετύχει τόσο πολλά χάρη στη σοφία του Κρόιφ.

Το ίδιο ισχύει και για μένα. Ο Γιόχαν έχει χαράξει το ποδοσφαιρικό μου όραμα. Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν παιδί. Όχι όμως μόνο στο γήπεδο. Ακόμη και ως άνθρωπος.

Ο Αμόρ κάποτε μου είπε πως είχε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα και έπεσε σε κώμα! Ο Γιόχαν μόλις το πληροφορήθηκε έσπευσε στο νοσοκομείο και είχε συζητήσεις με τους γιατρούς και την οικογένεια του. Κανείς δεν το έμαθε αυτό. Ήταν ένας ποδοσφαιρικός, αλλά και πνευματικός ηγέτης.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόταν, αλλά και το τι έκανε με το ίδρυμα του ήταν μοναδικός. Ήθελε να αφήσει κάτι πίσω του και κάθε μέρα βρίσκεται δίπλα μας. Τον βλέπω κάθε μέρα. Πάντα υπάρχει κάποιος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με μια ωραία ανέκδοτη ιστορία, η μια φωτογραφία εν δράσει για να τον θυμόμαστε».

Σύμφωνα με τον Φαν' τ Σιπ, χώρες όπως οι Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία δανείστηκαν στοιχεία από τους Ολλανδούς καταφέρνοντας εν συνεχεία να τους ξεπεράσουν.

«Εμείς οι Ολλανδοί θεωρούμε πως βρισκόμαστε στο επίκεντρο του κόσμου, πως έχουμε ανακαλύψει τα πάντα. Το θέμα είναι πως μας αντέγραψαν άλλες χώρες και προχώρησαν. Εμείς μείναμε στάσιμοι.

Οι Ισπανοί πάντα ψάχνονταν από τεχνικής άποψης. Οι Γερμανοί έχουν κάνει τεράστια βήματα, ενώ οι Ιταλοί δεν παίζουν πλέον κατενάτσιο. Δείτε την Γιουβέντους και τη Νάπολι. Προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Μας έχουν ξεπεράσει οι άλλες χώρες, τόσο οικονομικά, όσο και από τεχνικής άποψης».

Ο Ολλανδός τεχνικός, έπειτα από εισήγηση του Κρόιφ εργάστηκε για 7 μήνες στο Μεξικό και συγκεκριμένα στη Γουαδαλαχάρα (2012)

«Ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό το να συνεργαστώ μαζί του στην Γουαδαλαχάρα. Η επαφή με τον Κρόιφ ήταν καλύτερη, πιο επαγγελματική. Πάντα ήταν κοντά μου. Ακόμη και στην Αυστραλία, μολονότι δεν εργάστηκε ποτέ εκεί. Όπως είπα, τον βλέπουμε παντού. Στην Μελβούρνη δούλεψα μαζί με τον Γκιγιέρμο Αμόρ, ο οποίος ήταν παίκτης του Κρόιφ στη Μπαρτσελόνα. Είχε πάρει πολλά πράγματα από τον Γιόχαν. Φανταστείτε έναν Ολλανδό και έναν Ισπανό να δουλεύουν στην Αυστραλία σύμφωνα με την φιλοσοφία του Κρόιφ.

Στο γραφείο μας είχαμε μια φωτογραφία του Γιόχαν με την εθνικής Ολλανδίας από το ματς με την Ουρουγουάη το 1974. Λέγαμε: 'Αυτός είναι ο ποδοσφαιρικός θεός μας, η δική μας ποδοσφαιρική βίβλος'».

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Άγιαξ αποτελεί όνειρο για κάθε Ολλανδό προπονητή. Ο Φαν' τ Σιπ παραδέχεται πως όσα έχουν συμβεί στην προπονητική καριέρα του ήρθαν δίχως να τα επιδιώξει.

«Εάν τα πας καλά ως προπονητής θα βρίσκεσαι στο επίκεντρο. Ακόμα και να εργαστώ στον Άγιαξ δεν είναι απίθανο. Ήμουν συνεργάτης του Μάρκο Φαν Μπάστεν στην εθνική Ολλανδίας. Δεν θα μπορούσα να το προβλέψω αυτό. Ο Άγιαξ είναι η ομάδα μου από τα παιδικά μου χρόνια. Μεγάλωσα εκεί, έκανα το ντεμπούτο μου στον σύλλογο, κατέκτησα τίτλους, δούλεψα εκεί και γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Δεν ξέρω αν το να δουλέψω ως πρώτος προπονητής στον Άγιαξ είναι ο απόλυτος στόχος μου. Όταν συμβεί αυτό, θα δούμε».

Η απόφαση να αναλάβει τον πάγκο της Μέλμπουρν Σίτι ήταν κάτι που δεν μετανιώνει...

«Ήταν μια ωραία ιστορία και μια περιπέτεια που μου ταίριαζε. Ίσως δεν πρόκειται για μια κίνηση που κάνει κάθε μέρα στην καριέρα του ένας προπονητής, αλλά είχα καλό προαίσθημα για την Μελβούρνη. Πάντα έπαιρνα τις αποφάσεις μου με βάση τα αισθήματα μου. Η Αυστραλία έχει μια τεράστια αθλητική παιδεία».

Ως μαθητής της σχολής Κρόιφ ο Φαν'τ Σιπ δεν θα μπορούσε να μην βαδίσει στα χνάρια του...

«Προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε ομάδα στην οποία βρίσκομαι. Το ποδοσφαιρικό μου όραμα δεν έχει αλλάξει. Το επιθετικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο DNA μου. To παίρνεις όπου και αν βρίσκεσαι. Ο Μπράιαν Μάργουντ, ο οποίος εργάζεται στις διεθνείς σχέσεις τις Μάντσεστερ Σίτι, μου έλεγε πως είμαι ο λιγότερο Ολλανδός που έχει ποτέ γνωρίσει. 'Δείχνεις χαλαρός, διαφορετικός' σημείωνε.

Βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά για περισσότερα από 20 χρόνια. Δούλεψα στην Τβέντε, την εθνική Ολλανδίας, τον Άγιαξ, το Μεξικό και την Αυστραλία. Μαθαίνεις από τους ανθρώπους γύρω σου, Βιώνεις συγκεκριμένες καταστάσεις.

Πλέον έχεις πιο πολλά εργαλεία για να αλλάξεις τα πράγματα. Δεν είμαι ωστόσο διαφορετικός προπονητής απ' ότι ήμουν. Ακόμη εφαρμόζω το 4-3-3. Είμαι μεγαλύτερος και σοφότερος. Το να είσαι ξεκάθαρος είναι το πιο σημαντικό, την ίδια στιγμή δεν χρειάζεται να πιέζεις για να περάσεις αυτό που θέλεις. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως ένας συγκεκριμένος τρόπος δουλειάς είναι ιερός, αλλά οι παίκτες ίσως δεν αισθάνονται άνετα με αυτόν. Θα πρέπει να το σκεφτείς και να τους ακούσεις προσεκτικά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα