Η ξαφνική επίσκεψη φυσιολογικών ανθρώπων σε ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό γήπεδο (vid)

Η ξαφνική επίσκεψη φυσιολογικών ανθρώπων σε ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό γήπεδο (vid)

Η ξαφνική επίσκεψη φυσιολογικών ανθρώπων σε ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό γήπεδο (vid)

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος βιντεογράφησε την συμπεριφορά των περίπου 20 χιλιάδων θεατών που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ στο Ελλάδα – Ιταλία και γράφει για την αδιαφορία της ΕΠΟ μπροστά στο φαινόμενο της επίσκεψης “κανονικών” ποδοσφαιρόφιλων σε έναν αγώνα της Εθνικής Ομάδας.

Η βάση του συλλογισμού μου, σχετικά με την ποιότητα των θεατών που προσελκύει το ελληνικό ποδόσφαιρο, με αφορμή την εμπειρία του περασμένου Σαββάτου, είναι τα όσα είδα και κατάλαβα στο ΟΑΚΑ, στο ματς της Ελλάδας με την Ιταλία. Προτού λοιπόν απλώσω τη σκέψη μου θα ήθελα να δώσετε 6' λεπτά για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που έφτιαξα με τις εικόνες που τράβηξα με το κινητό μου το περασμένο Σάββατο. Θα σας συναντήσω μετά το βίντεο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας με ρώτησαν πολύ αν λάθεψα που ρωτούσα “τι μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το ΟΑΚΑ;” σε ένα προηγούμενο σημείωμά μου. Την απάντηση τη δίνει το βίντεο. Οσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το Σάββατο το έκαναν επειδή βρήκαν νόημα να βρεθούν σε έναν αγώνα της Εθνικής Ομάδας μολονότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το πιθανότερο είναι να μη πανηγυρίσουν μια επιτυχία. Και ακριβώς έτσι συμπεριφέρθηκαν. Με αυτή τη συνείδηση, και καλή διάθεση. Διότι επρόκειτο για φυσιολογικούς, υγιείς ποδοσφαιρόφιλους, οι οποίοι δεν πήγαν με την ψευδαίσθηση ότι αγοράζοντας ένα εισιτήριο εξασφάλισαν το πανηγύρι μιας νίκης. Ναι, εννοείται, οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν μετατρέπουν μια έδρα σε “κλουβί”, ακόμη και όταν αυτή δεν είναι το ΟΑΚΑ και είναι, για παράδειγμα, η Ριζούπολη. Αυτό όμως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών γηπέδων που φιλοξενούν αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας τους. Στις κερκίδες βρίσκονται, πλειοψηφικά, απλοί ποδοσφαιρόφιλοι και όχι οι φανατικοί του “πέταλου”. Πηγαίνουν για την χαρά του παιχνιδιού και την χαρά του να βρίσκονται εκεί σε έναν αγώνα της εθνικής ομάδας της πατρίδας τους. Οχι για μπάχαλα και επεισόδια.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς εύκολα να αναλύσει το πώς έγινε το θαύμα και έλειπαν οι κάφροι, οι ακραίοι, οι μπαχαλάκηδες, όλα αυτά τα φρούτα της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς. Και είμαι βέβαιος ότι ούτε η ΕΠΟ έχει εμπεριστατωμένη άποψη περί αυτού. Εχει όμως τα στοιχεία της πλειονότητας των 19.828 κατόχων των εισιτηρίων που “έκοψε”, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το περασμένο Σάββατο. Στο 2019 είναι παραπάνω από απλό και εύκολο να τους βρει όλους αυτούς, δηλαδή να επικοινωνήσει μαζί τους, να τους χαρτογραφήσει, να τους δικτυώσει, να τους κάνει φίλους της. Αυτοί οι 20 χιλιάδες άνθρωποι είναι μια παραπάνω από καλή βάση για τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας, όποτε αυτή επιλέγει να παίξει εντός Αττικής. Κι είναι μια καθαρή απόδειξη ότι ακόμη και σήμερα, στο 2019, μετά από τόσο δηλητήριο και τόσο τοξικό ποδόσφαιρο που έχουμε καταναλώσει, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε στο γήπεδο για να ψυχαγωγηθούν και να υποστηρίξουν την Εθνική Ομάδα. Ποιος νοιάζεται να τους βρει, να τους φέρει πιο κοντά στην Εθνική, να τους κάνει τακτικούς θαμώνες στους αγώνες της;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.