Αυτές είναι οι ομάδες που θα παίξουν στο Euro U19

Δημήτρης Ρούσσος
Αυτές είναι οι ομάδες που θα παίξουν στο Euro U19

bet365

Η Εθνική Ελλάδας του Γιάννη Γκούμα δεν κατάφερε απέναντι στην Τσεχία στην Elite Round για το Euro 2019, μένοντας στη δεύτερη θέση και εκτός της τελικής φάσης. Όλες οι ομάδες που θα βρεθούν στα γήπεδα της Αρμενίας τον Ιούλιο.

Ολοκληρώθηκε η Elite Round και μαζί της τα προκριματικά για το Euro 2019, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι (14-27 Ιουλίου) στην Αρμενία.

Η Ελλάδα έφτασε μια «ανάσα», αφού μετά τη νίκη επί της Αγγλίας στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου της, ήθελε να μείνει αήττητη απέναντι στην Τσεχία σε συνδυασμό με ισοπαλία ή ήττα των «τριών λιονταριών», ώστε να πάρει την πρώτη θέση και μαζί και την πρόκριση.

Αυτό τελικά δεν συνέβη, αφού γνώρισε την ήττα με 3-1 και βίωσε τον αποκλεισμό από την τέταρτη κατά σειρά διοργάνωση. Τελευταία φορά που έπαιξε σε EURO U19 η «γαλανόλευκη» ήταν το 2015, όταν και ανέλαβε τη διοργάνωση.

Αναλυτικά οι 8 ομάδες που θα δώσουν το «παρών» στα τελικά της διοργάνωσης:

  • Αρμενία
  • Ιρλανδία
  • Τσεχία
  • Νορβηγία
  • Ισπανία
  • Γαλλία
  • Πορτογαλία
  • Ιταλία

ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Για την πρόκριση στο Euro 2019 έπαιξαν και οι 55 χώρες-μέλη της UEFA. Η διοργανώτρια Αρμενία πήρε εξαρχής τη θέση της στην τελική 8αδα κι έτσι οι υπόλοιπες 54 χώρες έπαιξαν αρχικά σε ομίλους το φθινόπωρο του 2018.

Από κει προκρίθηκαν 28 ομάδες, οι πρώτοι & οι δεύτεροι, καθώς και οι δυο καλύτεροι τρίτοι. Αυτές οι χώρες μπήκαν στη διαδικασία της Elite Round, από την οποία πήρε την πρόκριση η πρώτη του κάθε ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι στον προκριματικά γύρο η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη με τρεις νίκες κόντρα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και το Γιβραλτάρ με τέρματα 12-3.

Ετσι βρέθηκε στην Elite Round, όπου δεν μπόρεσε να πάρει την πρωτιά στην τελευταία αγωνιστική, χάνοντας από την Τσεχία και μένοντας εκτός συνέχειας.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Από το 1948 συναντά κανείς στα ευρωπαϊκά γήπεδα αγώνες για τις U19 σε μορφή διοργάνωσης, όπως γνωρίζουμε σήμερα το Euro. Στην αρχή ήταν υπό την αιγίδα της FIFA, μέχρι που το 1956 το ανέλαβε η UEFA. Το 1980 η ευρωπαϊκή ομοσπονδία το επανεισήγαγε ως EURO U18, ενώ από το 2002 μέχρι και σήμερα αφορά ξανά παίκτες με ηλικία μικρότερη των 19.

Οι πιο πετυχημένες ομάδες είναι η Αγγλία και η Ισπανία με 10 κατακτήσεις, ενώ στην πιο πρόσφατη διοργάνωση (2018) την πρώτη θέση πήρε η Πορτογαλία.

Η Ελλάδα έχει δώσει το «παρών». Καλύτερη στιγμή της ήταν η δεύτερη θέση δυο φορές (2007, 2012), ενώ άλλες δυο φορές έχει τερματίσει τέταρτη (1974, 1999) και μια στην τρίτη θέση (1995).

 

Τελευταία Νέα