Γραμμένος: «Ήθελα και εγώ ξένους διαιτητές, δύσκολο να προλάβουμε φέτος το VAR»!

Gazzetta team
Γραμμένος: «Ήθελα και εγώ ξένους διαιτητές, δύσκολο να προλάβουμε φέτος το VAR»!

bet365

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, μίλησε για πολλά θέματα σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή. Τι επισήμανε για ξένους διαιτητές, για το πότε ήρθε δύσκολη θέση και για την έκθεση αξιολόγησης της ΕΠΟ τον Απρίλιο.
Ο κ. Γραμμένος μιλώντας στην «Αθλητική Κυριακή» είπε για:
Την συμμετοχή στην ΕΠΟ ως πρόεδρος πια: Η είσοδος στην ΕΠΟ μου δίδαξε πολλά. Από την καθημερινότητα έως την φιλοσοφία. Έχω καταλάβει το που βρίσκομαι και παρότι έχω πίσω μου 30 και 40 χρόνια στο ποδόσφαιρο.
Την εποπτεία από τις διεθνείς Ομοσπονδίες: Γιατί βρέθηκε εκεί το ποδόσφαιρο - να πούμε με περίληψη - γιατί βρεθήκαμε στην εποπτεία των διεθνών Ομοσπονδιών. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Είναι μία γενική παραδοχή. Καλώς ήρθαν για να αλλάξουν πράγματα. Πρέπει να κάνουμε αυτό που ζητάει η φίλαθλη γνώνη και η κοινωνία. Εκείνοι μας κρίνουν. Η ελληνική κοινωνία μας κρίνει.
Το εάν δέχεται πιέσεις: Δεν θα έλεγα ότι δέχομαι πιέσεις από τις ΠΑΕ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει ρότα. Δεν μου αρέσει που ασχολούμαστε σε κάθε Σαββατοκύριακο με τον διαιτητή και τον βοηθό. Πρέπει να σταματήσουμε. Μπορούμε να βγούμε ωφελημένοι εάν σταματήσει η κριτική πριν καν οριστούν οι διαιτητές αλλά και το μετά.
Τις δηλώσεις των παραγόντων: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι μας απασχόλησε και πέρυσι. Οι δηλώσεις των παραγόντων. Έκανα λάθος και το χρεώθηκα. Πήγαμε στον διάλογο και δυστυχώς δεν ήρθε το αποτέλεσμα. Φέτος πήγαμε στην μέθοδο της καταστολής. Δεν είναι υπέρ της καταστολής. Είμαι υπέρ της πρόληψης. Δηλώσεις που ενέχουν δυσμενείς κρίσεις πάνε στα τακτικά όργανα.
Το πότε υπήρξε εφαρμογή για τις ποινές για δηλώσεις, κάτι που ζητήθηκε και από FIFA και UEFA: Το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει παραπληροφόρηση. Για δηλώσεις από την πρώτη στιγμή ασχολούμαστε. Μιλάμε για την δυσμενή κρίση και την απαξίωση.
Την διαιτησία: Δεν προσπερνώ το θέμα της διαιτησίας. Ήμουν και εγώ που ήθελα ξένους διαιτητές. Επελέγησαν τα παιχνίδια ανάμεσα στους τέσσερις και το κλάσικο της Θεσσαλονίκης. Υπήρχε ανάγκη να παράξεις διαιτητές. Είμαστε σε μία μεταβατική περιόδο που θέλει ξένους διαιτητές. Όχι ότι είναι καλύτερη αλλά είναι θέμα εμπιστοσύνης. Είναι και ότι οι παράγοντες έχουν κάθε μέρα τον Έλληνα ρέφερι στο στόχαστρο. Επιλέξαμε να πάμε σε έναν δρόμο για ηρεμία. Πρέπει η φετινή χρονιά να τελειώσει και με τους ξένους στα ματς με μεγάλη σπουδαιότητα.
Το εάν με αφορμή αυτό που έγινε με τον Τζήλο θα μπουν ξένοι και σε άλλα ματς: Αυτό είναι το κομμάτι που είναι στην ευχέρεια του κ. Περέιρα. Εκείνος θα κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη για ξένους και για άλλα ματς. Εάν κριθεί έτσι ναι θα γίνει.
Το συμβόλαιο του Περέιρα που τελειώνει: Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με τον κ. Περέιρα. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει όμως.
Την αξιολόγηση της ΕΠΟ: Τον Απρίλιο που θα γίνει αξιόλογηση. Είμαι αισιόδοξος για την έκθεση του κ. Χούμπελ. Τα πέντε από τα έξι σημεία της κ. Σαμούρα υλοποιήθηκαν και μένει η στρατηγική. Όλο αυτό το κομμάτι θα φέρει και την ηρεμία. Δεν έρχεται κάποιος... μπαμπούλας. Έρχονται από έξω για να συμβουλεύσουν. Είναι προς όφελός μας. Η Επιτροπή Παρακολούθησης και οι παρεμβάσεις των FIFA / UEFA βοηθάνε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το ποδόσφαιρο: Να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Όλοι και εμείς και η Λίγκα και στο ζήτημα της οργάνωσης. Τα περισσότερα προβλήματα είναι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ένα βασικό θέμα ήταν η αναδιάρθρωση που κρίθηκε και σε δικαστικό πλαίσιο. Αδικαιολόγητα έγινε τόση... φασαρία για τα μπαράζ. Η μαμά Ομοσπονδία, η ΕΠΟ, θα δίνει τις λύσεις.
Τις σχέσεις με Μπαταγιάννη και Γκαγκάτση: Έχω καλές σχέσεις με τους κ.κ. Μπαταγιάννη και Γκαγκάτση. Δεν έχουν ένταση. Να μην υπάρχουν αγκυλωμένες θέσεις. Πρέπει να έχεις στόχο το που θέλεις να πας.
Το αυτοδιοίκητο και την σχέση με την Πολιτεία: Εχω την εξής θέση: δεν γίνεται εθνικές Ομοσπονδίες να μην συνεργάζονται με την Πολιτεία. Στο ποδόσφαιρο είναι ένα θέμα λόγω του αυτοδιοίκητου. Είναι μία ιδιαιτερότητα αλλά δεν γίνεται να μην συνεργαστείς για τη βία με την Πολιτεία. Τι είσαι; Το Βατικανό; Μπορείς και εσύ ως ΕΠΟ να δημιουργήσεις θέμα στο αυτοδιοίκητο. Έχουμε κάνει συζητήσεις. Οι σχέσεις με την Πολιτεία είναι καλή. Πολύ καλή. Εδώ δεν υπάρχει το κράτος είμαι εδώ.
Το πότε ήρθε σε δύσκολη θέση και εάν ήταν έτοιμος να παραιτηθεί: Πιέσεις δεν δέχθηκα. Ήρθα σε δύσκολη θέση για καταστάσεις που πυροδοτήθηκαν και δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς. Δεν έκανα ποτέ τέτοια σκέψη. Δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Αντιλαμβάνομαι την σφοδρή επιθυμία ορισμένων. Δεν παρακάλεσα κανέναν για να είμαι εδώ σε αυτήν την θέση. Ζήτημα παραίτησής μου δεν πέρασε ποτέ. Για τον φάκελο με τις σφαίρες δεν υπήρξε κάτι ούτε θα υπάρξει νομίζω. Είναι δύσκολη υπόθεση να εξιχνιαστεί.
Τους τακτικούς δικαστές: Πριν από 10 - 12 χρόνια είχα φέρει στο Δ.Σ. πρόταση για τακτικούς δικαστές. Δεν πέρασε αλλά από τότε είχα αυτήν την άποψη. Ναι είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχουμε τακτικούς δικαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τις αποφάσεις του. Είναι του Πειθαρχικού αυτές οι διατάξεις της αφαίρεσης βαθμών. Οι διεθνείς Ομοσπονδίες ζήτησαν να μείνουν. Έχουμε υψηλή παραβατικότητα.
Το VAR και εάν προλάβει να μπει φέτος: Σας λέω όχι. Το VAR δεν θα το δούμε φέτος. Είναι δύσκολο. Είναι ένας μεγάλος στόχος. Είναι ένα πρότζεκτ που θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ. Μες στον Φλεβάρη θα έχουμε την εταιρεία που θα αναλάβει και θα αρχίσει η εκπαίδευση. Η εκτίμησή μου είναι πως θα μπει τη νέα χρονιά. Δεν θα το προλάβουμε. Πρέπει να ελεγχθεί από την FIFA και να πάρει και την άδεια. Μπορεί να γίνει μία προσπάθεια για τον τελικό αλλά το βλέπω δύσκολο.
Τον Σκίμπε και την επόμενη μέρα: Με την ανανέωση του κ. Σκίμπε τον είχαμε εμπιστευθεί. Είναι ένας κύριος. Στην πορεία διαπιστώσαμε πως υπήρχε πρόβλημα. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε και να διακοπεί η συνεργασία. Λύσαμε τις διαφορές μας πολύ ειρηνικά. Ήταν και με τον κ. Βρύζα. Δεν είχα παράπονο από τον κ. Βρύζα. Είναι και χρόνια φίλος μου. Πρέπει να δεις εάν θα ταιριάζουν τα... χνώτα των ανθρώπων για τον καθρέφτη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Αναστασιάδης και Μπασινάς έχουν πάθος για αυτό που κάνουν και τους εμπιστευόμαστε. Θα κριθούν συνολικά. Έχουμε πλάνο. Δεν υπήρξε θέμα να επέλεγαν τους προπονητές οι παίκτες. Δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο με τον Σκίμπε. Εγώ ήθελα Έλληνα τεχνικό. Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε.
Τις μεγάλες διοργανώσεις: Δεν είναι μόνο τα γήπεδα. Είναι συνολικό το ζήτημα. Προσπάθεια θα γίνει. Κάναμε συναντήσεις και θα το... περπατήσουμε. Η ελληνική Πολιτεία θα συμβάλλει και μπορεί να γίνει. Είναι ένα εγχείρημα που έχει υψηλό μπάτζετ.
Τους διαιτητές τον Τζήλο και εάν θα μπορούν να σφυρίζουν πιο ήρεμοι από εδώ και πέρα: Νομίζω πως ναι. Από εδώ και πέρα θα σφυρίζουν πιο ήρεμοι. Κάναμε μία καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Οι Πολιτεία και ΕΠΟ είναι δίπλα σας. Δίπλα στους διαιτητές. Τους είπαμε γράψτε για το bullying. Είπαμε και για το κοινό Όργανο. Το χτύπημα στον Τζήλο είναι χτύπημα στην ελληνική διαιτησία. Να το αναλάβουν οι υπηρεσίες που πρέπει και να νιώσει ασφαλής ο διαιτητής. Σε ποιά λογική να γίνεται μία επίθεση; Μας ξεπερνάει όλο αυτό. Δεν μπορώ να το ανεχθώ αυτό. Αυτή τη βία. Να βρουν τους ένοχους. Είναι από τα προαπαιτούμενα των διεθνών Ομοσπονδιών. Ήδη έγιναν συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων και ειδικών από την Ευρώπη σε θέματα βίας και από την UEFA. Έχει προχωρήσει η διαδικασία και σε λίγο θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Η βία είναι τυφλή. Πρέπει να την αναλύσεις και να την αντιμετωπίσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα