Πόσο χειρότερο μπορεί να είναι το 2018 για το ποδόσφαιρο;

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Πόσο χειρότερο μπορεί να είναι το 2018 για το ποδόσφαιρο;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος σοκάρεται με την αντίδραση του ελληνικού ποδοσφαίρου μπροστά στην είδηση της απειλητικής επιστολής με τη σφαίρα που παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και προβλέπει ένα ίδιο και χειρότερο, για το ποδόσφαιρο, νέο έτος.

Θα ήθελα πάρα πολύ το τελευταίο μου σημείωμα για το 2017 να είναι σχετικό με το ελληνικό ποδόσφαιρο και να είναι γεμάτο από θετικές διαπιστώσεις, του απολογισμού, και αισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2018. Το 2017 όμως δεν μας άφησε ούτε τώρα, στο τέλος του, πάνω που φεύγει, να “παραμυθιαστούμε”. Μας αποχαιρέτισε με την είδηση της αποστολής μιας επιστολής προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, η οποία συνοδευόταν από μια σφαίρα. Οσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις ιστορικό προηγούμενο σε πολιτισμένο κράτος· όχι μόνο ευρωπαϊκό. Δεν θα συναντήσεις κάτι αντίστοιχο στην σύγχρονη ιστορία του πολιτισμένου ποδοσφαίρου. Δεν θα βρεις πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που να ήταν παραλήπτης μιας απειλητικής επιστολής που συνοδευόταν από σφαίρα.

Οχι, φυσικά δεν έχω την αφέλεια να πιστεύω ότι ζούμε στην πιο διεφθαρμένη, ποδοσφαιρικά, χώρα. Υπάρχουν χειρότερα. Ομως τουλάχιστον στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα στην οποία να συμβαίνουν χειρότερα από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να είχε επιτρέψει να μπει τόσο πολύ ο υπόκοσμος μέσα στο ποδόσφαιρο. Προφανώς όχι τυχαία δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ανάγκασε τον τελευταίο καιρό την FIFA να πάρει πάνω της την ευθύνη διοίκησης του ποδοσφαίρου ορίζοντας δική της προσωρινή διοίκηση. Στιγμές έντασης έχουν υπάρξει και αλλού. Καθεστώς ανομίας σαν αυτό που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 30 ετών όμως δεν υπήρξε πουθενά αλλού και δεν κράτησε πουθενά αλλού τόσο πολύ.

Η είδηση περνά σχεδόν στα ψιλά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Σαν να επρόκειτο απλώς για ένα δυσάρεστο γεγονός. Σαν να μην πρόκειται για την κορυφαία, σε συμβολισμό, στιγμή και πράξη βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχουμε φτάσει να ζούμε στην εποχή που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του ποδοσφαίρου απειλείται τόσο ωμά, παραλαμβάνει μια σφαίρα μαζί με μια επιστολή γεμάτη από απειλές και η ποδοσφαιρική κοινωνία αντιλαμβάνεται την είδηση περίπου σαν “καθημερινή”. Χρειάστηκε να απαντήσω σε καμιά 10αρια διαφορετικές ερωτήσεις ενός Αγγλου δημοσιογράφου, ο οποίος με ρωτούσε σχετικά με τις αντιδράσεις της ποδοσφαιρικής κοινωνίας, της κοινωνίας, της κυβέρνησης, των media, επειδή δεν μπορούσε να χωνέψει ότι το ίδιο το ποδόσφαιρο συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα ασυνήθιστο. Δεν πίστευε ότι η αντίδραση της ομοσπονδίας περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση της μιας παραγράφου, δεν πίστευε ότι το ποδόσφαιρο δεν σκοπεύει να κάνει απολύτως τίποτα, δηλαδή καμία συμβολική κίνηση προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της ελληνικής κοινωνίας πάνω σε αυτή την πράξη ωμής βίας. Δεν πίστευε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, από την οποία μάλιστα κατάγεται ο σημερινός γενικός γραμματέας της UEFA, σε μια χώρα που εξακολουθεί ποδοσφαιρικά να βρίσκεται υπό την επιτήρηση της FIFA, της οποίας η Επιτροπή Παρακολούθησης υποτίθεται ότι ζει εδώ, αντιλαμβάνεται και καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα για να ενημερώνει την Παγκόσμια Συνομοσπονδία.

Προ ημερών άκουγα από ένα υψηλό στέλεχος της διοίκησης του ποδοσφαίρου να μου περιγράφει το σχέδιο που αυτό τον καιρό εκπονείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την αλλαγή των προδιαγραφών και των κανόνων λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα ήθελα πάρα πολύ να ακουμπήσω πάνω σε αυτό, να στηρίξω πάνω σε αυτό το σχέδιο την προσδοκία για την αλλαγή της προοπτικής του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ποιο σχέδιο όμως μπορεί να σώσει το ποδόσφαιρο αν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν θέλει να σωθεί και να αλλάξει; Βλέπεις την αντίδραση της υψηλής κοινωνίας του ελληνικού ποδοσφαίρου μπροστά στην είδηση της επιστολής με τη σφαίρα που έφτασε στα γραφεία της ΕΠΟ και καταλαβαίνεις, ακόμη και αν δεν θέλεις να το καταλάβεις, ότι αυτός ο κόσμος, που διοικεί το ποδόσφαιρο, δεν θέλει να αλλάξει. Αρα αν κάτι πρέπει να αλλάξει, είναι αυτός ο κόσμος. Διαφορετικά δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι επειδή αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει, μας εύχομαι ...καλή χρονιά και μη χειρότερα, δηλαδή μια απ' τα ίδια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.