Ο Βασιλειάδης για τον Γκουαρδιόλα και τον Μουρίνιο!

Δημήτρης Ρούσσος
Ο Βασιλειάδης για τον Γκουαρδιόλα και τον Μουρίνιο!

bet365

Η ισοδυναμία ή όχι των πτυχίων των απόφοιτων ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο με τα διπλώματα της UEFA προκάλεσε κόντρα μεταξύ των Ελλήνων προπονητών και του Γιώργου Βασιλειάδη, που «απάντησε» με αναφορά στους Πεπ Γκουαρδιόλα και Ζοζέ Μουρίνιο!

Η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού περί του αθλητικού νομοσχεδίου έφερε αρκετά θέματα στο επίκεντρο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων.

Ένα εξ αυτών, όπως έχει αναδειχθεί από το gazzetta.gr αφορά τα πτυχία των Ελλήνων προπονητών από τις σχολές ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο. Η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.Π.Π.Π.Ε.) ζητούσε την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τα διπλώματα UEFA Pro, που αποκτώνται από την ΕΠΟ, μετά τη σχετική παρακολούθηση σεμιναρίων.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου, ο Γ. Βασιλειάδης ρωτήθηκε σχετικά με τη διαμαρτυρία των Ελλήνων προπονητών για το γεγονός πως αυτό δεν προβλέπεται ούτε στον νέο αθλητικό νόμο που θα τεθεί προς ψήφιση.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός απάντησε πως η εξίσωση των πτυχίων με το UEFA B βάζει στην αγορά εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, με εξαίρεση τις επαγγελματικές ομάδες, κάνοντας μάλιστα αναφορά στους Γκουαρδιόλα και Μουρίνιο, που δεν έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο, όμως προπονούν στο κορυφαίο επίπεδο!

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν οι σύλλογοι θα συνεχίσουν να προτιμούν ανθρώπους με πτυχίο από τα σεμινάρια της ΕΠΟ και όχι απόφοιτους πανεπιστημίου, απάντησε: «Το UEFA pro δεν μπορούσε να γίνει. Θα είχε νόημα να συνεχίσουμε ένα κονταροχτύπημα στην πλάτη των πολιτών; Εξάλλου ούτε ο Γκουαρδιόλα ούτε ο Μουρίνιο θα έπρεπε σύμφωνα με αυτή τη λογική να δουλεύουν! Ο Γκουαρδιόλα δεν έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, ενώ ο Μουρίνιο είναι διερμηνέας, μεταφραστής, κάτι τέτοιο. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση».

Αρχικά στην τοποθέτησή του ανέφερε: «H UEFA αναγνωρίζει συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα και να δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΣΕΦΑΑ να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Η ρύθμιση προβλέπει πως η ειδικότητα ποδοσφαίρου σε απόφοιτους ΣΕΦΑΑ, χωρίς σεμινάρια, παίρνουν το UEFA B. Αυτό τους δίνει πρόσβαση στο 90% των σωματείων της επικράτειας. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε παίρνει το UEFA C. Για πρώτη φορά λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα, μετά το 2006 που θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο, ώστε να γνωρίζουν οι προπονητές τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτό που γίνεται είναι και πρωτοποριακό. Δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να γνωρίζουν που μπορούν να απασχοληθούν. Για τους ήδη απόφοιτους, με ένα τυπικό σεμινάριο θα εξισωθούν με το UEFA B’, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σαφείς κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα. Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «εκπαιδευτή». Δεν αφορά αθλητική δραστηριότητα το τελευταίο, αλλά αθλητική αναψυχή. Πολλά απ’ αυτά ήταν θέμα διαβούλευσης εδώ και τρία χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και κυρίως σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου θα ξέρουν όλοι ποιοι είναι προπονητές. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει σε όλους τους ανθρώπους που τόσα χρόνια δούλευαν ως προσωπικό γαλέρας, πως θα γνωρίζουν πως προχωρούν και στέκονται στον επαγγελματικό τους βίο».

 

Τελευταία Νέα