Οι Έλληνες προπονητές κατά Βασιλειάδη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οι Έλληνες προπονητές κατά Βασιλειάδη

Οι Έλληνες προπονητές κατά Βασιλειάδη

Ανακοίνωση κατά της πρότασης νόμου του Γιώργου Βασιλειάδη εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.Π.Π.Π.Ε.), καταθέτοντας ερωτήσεις στον υφυπουργο Αθλητισμού αναφορικά με όσα προβλέπονται για τα πτυχία των απόφοιτων ΤΕΦΑΑ και την εξίσωσή τους με τα διπλώματα της UEFA.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στη Γ.Γ.Α το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 3 Δεκεμβρίου, πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μέρος των αλλαγών που παρουσίασε ο υφυπουργός είναι και η εξίσωση των πτυχίων των απόφοιτων των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με το UEFA B, όχι όμως με το UEFA Pro, όπως ζητούσαν, ενώ περιλαμβάνει και την παρακολούθηση σεμιναρίων της ΕΠΟ.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καταθέτει ερωτήματα στον υφυπουργό, αμφισβητώντας το όφελος του μέτρου, όπως εκείνος το παρουσίασε, κατηγορώντας τον πως παίζει «παιχνίδια» στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Η ανακοίνωση της(Π.Ε.Π.Π.Π.Ε.): 

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε μια σπασμωδική και μονομερή κίνηση του υφυπουργού κ. Βασιλειάδη, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, να προτείνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο προσβάλει ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων με σχολές σεμιναριακού τύπου της ΕΠΟ και με μοναδικό σκοπό όχι τη γνώση αλλά το κέρδος.

Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή Ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα ποδόσφαιρο μετά από επιτυχημένη τετραετή φοίτηση σε ΑΕΙ, δυο εκ των οποίων εξειδικεύονται με εκατοντάδες ώρες πληθώρας μαθημάτων σε θεωρία, πρακτική και εργασίες, έχουν το νόμιμο δικαίωμα απόκτησης Κρατικής Άδειας Άσκησης ‘Επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου απ’ την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η άδεια αποτελεί υπουργική απόφαση και δίνει το δικαίωμα στον προπονητή να εργάζεται σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες.

Ο κ. Βασιλειάδης προφανώς λόγω φόρτου εργασίας ανέθεσε τη σύνταξη του προσχεδίου αυτού στην νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, αφού της δίνει το δικαίωμα και το προνόμιο να υποκαθιστούν οι σχόλες της τα ελληνικά Πανεπιστήμια και να εκδίδουν μέσω φτηνών μορφωτικά, ακριβών όμως οικονομικά σεμιναρίων, άδειες άσκησης επαγγέλματος για τις οποίες είναι αρμόδιο μόνο το κράτος και όχι ένας ιδιωτικός κερδοσκοπικός φορέας όπως η ΕΠΟ. Επίσης εντελώς προκλητικά το προσχέδιο νόμου αφαιρεί το δικαίωμα χρήσης της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος στους Πανεπιστημιακούς Προπονητές και το υποβαθμίζει υποχρεώνοντας τους να ασκούν το επάγγελμα τους για το οποίο σπούδασαν μόνο σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μετά από «επιμορφωτική» παρέμβαση των σχολών της ΕΠΟ.

Να αναφέρουμε ότι οι σχόλες της ΕΠΟ είναι σεμινάρια ημερών και διδάσκουν οι ίδιοι καθηγητές που διδάσκουν στα ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ. Η απόλυτη αυτή παράνοια και η αλόγιστη στήριξη στην ΕΠΟ μόνο και μόνο να ενισχυθεί οικονομικά και θεσμικά, δε θα αφήσουμε να περάσει σε βάρος της λογικής, των πανεπιστημίων και της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα επαγγέλματα κάθε τύπου και ειδικά όσα απαιτούν Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος δεν πρέπει να είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν σεμινάρια, όχι στην ελίτ των προπονητών, όχι στους συστημικούς, όχι στην προώθηση της λογικής του μονοπωλίου και του κέρδους.

Ο κ. Βασιλειάδης δεν σεβάστηκε ούτε την προσπάθεια του προκατόχου του κ. Κοντονή και τάχθηκε υπέρ ενός ιδιωτικού κερδοσκοπικού φορέα προσπαθώντας να σώσει καταστάσεις με κάθε τίμημα. Όχι στις πλάτες μας όμως κε Βασιλειάδη, όχι στις πλάτες των Πανεπιστήμιων, όχι στους κόπους ετών των φοιτητών και των οικογενειών τους, όχι στα πισωγυρίσματα σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Ερωτούμε λοιπόν τον κ. Βασιλειάδη:

1) Ποιοι διδάσκουν στις σχόλες της ΕΠΟ που υποστηρίζει με σθένος; Πόσο διαρκούν οι σχολές αυτές; πως πληρώνονται οι διδάσκοντες;

2) Πως μπορεί να δίνει η ΕΠΟ διπλώματα που υποκαθιστούν Κρατικές Άδειες Άσκησης επαγγέλματος;

3) Γιατί ένας υπουργός επιχειρεί να ακυρώσει Κρατική Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος σε ένα επιστημονικό και ευαίσθητο χώρο, και προσπαθεί να δώσει το δικαίωμα αυτό σε «αποφοίτους» σεμιναρίων υψηλών οικονομικών αντίτιμων; Ποια η άποψη του υπουργείου παιδείας;

4) Πως μπορούν αυτά τα σεμινάρια της ΕΠΟ να επιμορφώσουν, όπως χαρακτηριστικά λέει το προσχέδιο, επιστήμονες οι οποίοι διδάχτηκαν το ίδιο αντικείμενο σε δυο χρόνια, με μεγαλύτερο εύρος μαθημάτων, με επιστημονικά οπτικοακουστικά μέσα και απ’ τους ίδιους καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια;

5) Τι γνώμη έχουν οι κοσμήτορες;

6) Οι συμπληρωματικές διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4373/2016 σας ενδιαφέρουν;

7)Το ότι είμαστε δικαιούχοι να ασκούμε το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις διατάξεις του «κανονισμού ποδοσφαίρου προπονητών» και κατ’ εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 25533/2005, διότι κατέχουμε Κρατική Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, σας ενδιαφέρει; Γιατί έχει μεγαλύτερη αξία για σας ένας εσωτερικός κανονισμός ενός ιδιωτικού μονοπωλιακού κερδοσκοπικού φορέα;

8) Σε ποιο άλλο επάγγελμα επιχειρήθηκε ποτέ τόσο βάναυση κατάργηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος προερχόμενη από κρατικό φορέα, και βάναυση προσπάθεια υπουργού να ανατεθεί σε ιδιώτες;

9)Γιατί κ. Βασιλειάδη ενισχύεται τον μονοπωλιακό χαρακτήρα και την δεσπόζουσα καταχρηστική θέση της ΕΠΟ έναντι σε νόμιμους επαγγελματίες;

10) Γιατί οδηγείται σε ανεργία χιλιάδες επιστήμονες και τους υποχρεώνεται να πληρώνουν στην ΕΠΟ;

11) Συμφωνείται η ΕΠΟ να τελεί «…υπό την αυτονόητη τήρηση των κανόνων του Συντάγματος και των Νόμων του Κράτους;»

12) Και τέλος κ. Βασιλειάδη η απόφαση του συνηγόρου του πολίτη, για την οποία είστε ενήμερος απ’ την πρώτη στιγμή, σας ενδιαφέρει; Διότι μας εξαιρεί απ’ τα σεμινάρια της ΕΠΟ και μας αναγνωρίζει το δικαίωμα που μας δίνει ο Πανεπιστημιακός τίτλος μας να εργαζόμαστε χωρίς να εξαρτόμαστε από φορείς ιδιωτικούς που πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν προς διάσωση εξ αιτίας παλαιών και νέων οικονομικών προβλημάτων».

Best of internet