Ο Γκιλιέρμε “αποφάσισε” ποιος θα συνεχίσει στο Europa League

Ο Γκιλιέρμε “αποφάσισε” ποιος θα συνεχίσει στο Europa League

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Γκιλιέρμε “αποφάσισε” ποιος θα συνεχίσει στο Europa League

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τη συνεισφορά του Βραζιλιάνου μέσου στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και στην επιθετικότητα του Ολυμπιακού στο καθοριστικό διάστημα του ματς που έκρινε την 3η θέση, και για τη διαχείριση του μεγάλου ρόστερ που αποτελεί το μοναδικό σημείο υστέρησης στην πολύ επιτυχημένη “πρώτη φορά” του Μαρτίνς στο Champions League.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Τα μεγάλα παιχνίδια βρίσκονται εδώ. |21+

Το βράδυ της Τετάρτης ο Πέδρο Μαρτίνς είδε την πράξη στο τερέν του Καραϊσκάκη να του καταργεί τη θεωρητική προσέγγιση που είχε κάνει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα, δηλαδή διαπίστωσε ότι δεν του βγήκε, ότι δεν επαληθεύτηκε στο ματς η προεκτίμησή του. Ο Ερυθρός Αστέρας αντέδρασε στην αρχική πίεση που άσκησε ο Ολυμπιακός ψηλά στο τερέν και έβαλε τον τερματοφύλακά του, τον Μίλαν Μπόργιαν να παίζει με μακρινές μεταβιβάσεις, και κάπως έτσι ακύρωσε το σύστημα του Μαρτίνς με τον ρόλο του Καμαρά. Η αποστολή του Καμαρά, ως προωθημένου κεντρικού μέσου ήταν να κάνει ό,τι έκανε και στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ, δηλαδή να πιέσει τους κεντρικούς μέσους του Ερυθρού Αστέρα προκειμένου να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής του και να κλέψει μπάλες για να δημιουργήσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία αντεπίθεσης απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Αυτό το μέρος του σχεδίου ακυρώθηκε από την επιλογή του Βλάνταν Μιλόγεβιτς να ζητήσει από τον τερματοφύλακά του να παίξει άμεσο ποδόσφαιρο. Στο α' ημίχρονο ο Μπόργιαν έκανε 14 μακρινές μπαλιές· ο Σα 2. Παρ' όλα αυτά ο Καμαρά θα μπορούσε να παραμείνει χρήσιμος κατά το στάδιο της ανάπτυξης του παιχνιδιού διότι η παρουσία του πλάι στον Γκιλιέρμε και τον Μπουχαλάκη θα δημιουργούσε ευνοϊκές για τον Ολυμπιακό υπεραριθμίες στον χώρο του κέντρου. Στη θεωρία ναι, αλλά στην πράξη όχι. Διότι οι λάθος μεταβιβάσεις που έκανε ο Μεριά στο 13'ο και στο 16'ο λεπτό μεγάλωσαν πολύ τον εκνευρισμό του Τυνήσιου κεντρικού αμυντικού, ο οποίος τον μετέδωσε στον Σεμέδο και τον Σα. Ο Μαρτίνς το είδε και προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να ανταπεξέλθει στο χτίσιμο της επίθεσης- ρόλο που είχαν αρχικώς αναλάβει οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού- ζήτησε από τον Γκιγιέρμε και τον Μπουχαλάκη να γυρίζουν πίσω προκειμένου να τοποθετείται ένας κεντρικός μέσος ανάμεσα στους δύο στόπερ και να παίρνει την πρωτοβουλία για το χτίσιμο της επίθεσης. Ως συνέπεια αυτής της αλλαγής στο σύστημα ανάπτυξης, ο Καμαρά βρέθηκε με την υποχρέωση να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην κυκλοφορία της μπάλας και με λιγότερα στηρίγματα. Πήρε πολλές πάσες (46), αστόχησε σε πολλές πάσες (13, ποσοστό ακρίβειας 71,7%) και αυτό του δημιούργησε μια ανασφάλεια που θεραπευόταν μόνο με πολλές επαφές με τη μπάλα προτού μεταβιβάσει. Κι αυτό είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του Ολυμπιακού. Γι' αυτό ο Ερυθρός Αστέρας έμοιαζε στο γυμνό μάτι πιο καλά οργανωμένος συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια του στη φάση της άμυνας. Εδειχνε πιο καλά οργανωμένος επειδή του έδινε αυτή την ευκαιρία, να οργανώνεται, το αργό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αυτή την καλή αμυντική οργάνωση ο Ερυθρός Αστέρας την έχανε μόνο κάθε φορά που το παιχνίδι έδινε στον Γκιλιέρμε την ευκαιρία να προωθηθεί στο επιθετικό τρίτο του τερέν και να ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του παιχνιδιού χάρη στην ικανότητά του να παίξει με μια ή δυο επαφές με τη μπάλα.

Η λήξη του ματς βρήκε τον Μαρτίνς με την ανακούφιση και την ικανοποίηση της πρόκρισης και το καμάρι ότι δίνει ευρωπαϊκές προκρίσεις στην ομάδα του. Φυσικά ναι, αυτή πρέπει να είναι η βάση οποιασδήποτε κουβέντας σχετικής με το ευρωπαϊκό πρόσωπο του Ολυμπιακού στην περίοδο του Πορτογάλου προπονητή. Τον έχει μεγαλώσει, με όρους αγωνιστικούς, στην Ευρώπη ο Μαρτίνς τον Ολυμπιακό συγκριτικά με την δυναμική που είχε η ομάδα του όταν την παρέλαβε. Ναι, πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος με την ποιότητα της δουλειάς που έχει παρουσιάσει, και ναι, η ομάδα του δεν θα είχε δυσκολευτεί τόσο πολύ να επικρατήσει επί του Ερυθρού Αστέρα αν είχε σταθεί πιο αποτελεσματική στις 27 τελικές προσπάθειες που κατάφερε να δημιουργήσει. Αλλά όχι, ο Ολυμπιακός δεν επικράτησε στο τερέν όσο δείχνει η διαφορά των τελικών ενεργειών (27 – 7). Η απώλεια των ευκαιριών του προκάλεσε ή του μεγάλωσε τον εκνευρισμό που ήδη είχε λόγω της φύσης που είχε ένας οριακής σημασίας αγώνας. Και ο Ολυμπιακός έχασε την ηρεμία και την συγκέντρωσή του, και κατά συνέπεια έχασε την συνοχή και την οργάνωσή του κατά την εξέλιξη του β' ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός έκανε ροκ το παιχνίδι με τη συμπεριφορά του. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί απαιτούσε από τον προπονητή του Ολυμπιακού να φέρει στο γήπεδο έναν κεντρικό μέσο με την ικανότητα να συνεισφέρει στην κυκλοφορία της μπάλας, να ελέγξει και να επιβάλει τον ρυθμό και να βελτιώσει την ταχύτητα ανάπτυξης των επιθέσεων. Το ματς ζητούσε από τον Μαρτίνς να έχει σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση τον Γιασίν Μπενζιά προκειμένου να του εμπιστευθεί μια θέση στο αρχικό σχήμα ή τουλάχιστον να τον φέρει στο 61'ο λεπτό στο ματς αντί του Καμαρά. Ο Πορτογάλος προπονητής δεν την ένιωθε αυτή την εμπιστοσύνη προς τον Αλγερινό μέσο και γι' αυτό προτίμησε να βάλει εκείνη τη στιγμή στο ματς τον Γκερέρο. Ακόμη όμως και αν τον είχε βάλει στο ματς, δεν θα μπορούσε να έχει την απαίτηση από τον Μπενζιά να μπει αμέσως στον ρυθμό και να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Ολυμπιακό, διότι ο 25χρονος μέσος δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ημερών, δηλαδή από τη στιγμή του μεγάλου λάθους που του κόστισε την αποβολή στο 57'ο λεπτό του ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Ναι, ήταν πολύ σοβαρό το λάθος του, αλλά στον προπονητή αναλογεί η ευθύνη να βοηθήσει έναν ποδοσφαιριστή να το ξεπεράσει όσο πιο σύντομα, να ανασυγκροτηθεί και να συνέλθει. Ο Μαρτίνς δεν το έκανε αποτελεσματικά αυτό με τον Μπενζιά, και το βράδυ της Τετάρτης που τον χρειαζόταν δεν τον είχε έτοιμο, προετοιμασμένο. Και ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στο να το πληρώσει ακριβά αυτό.

Γιατί τη γλίτωσε και δεν το πλήρωσε; Οχι επειδή ήταν τυχερός, αλλά επειδή κυνήγησε, προκάλεσε και τελικά δημιούργησε την τύχη που είχε στο 86'ο λεπτό με το πέναλτι που κέρδισε. Και όλο αυτό το κατόρθωσε χάρη στην δουλειά που έκαναν αρκετοί ποδοσφαιριστές του και περισσότερο από όλα χάρη στην απόδοση του Γκιλιέρμε ντος Σάντος Τόρες, ενός ποδοσφαιριστή πολύ υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης φώναξε με την απόδοση και την συμπεριφορά του ότι μπορεί να εξελιχθεί και σε ηγέτη.

Ο Βραζιλιάνος ήταν πολύ καλός καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, διότι ήταν πολύ αποτελεσματικός όταν ο Ολυμπιακός δεν είχε την κατοχή της μπάλας και ήταν πολύ ουσιαστικός στη φάση κατοχής της μπάλας. Με το δικό του παιχνίδι (86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, 17/19 εύστοχες πάσες προς τα εμπρός, 21/22 εύστοχες πάσες στο μεσαίο τρίτο του τερέν) ο Γκιλιέρμε κάλυψε ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος που δημιούργησε η απουσία του Βαλμπουενά από την κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη των επιθέσεων. Και εκεί που το ματς έκαιγε περισσότερο, στο τελευταίο διάστημα του παιχνιδιού, ο Βραζιλιάνος βοήθησε, με τα κλεψίματά του και τις δεύτερες μπάλες που κέρδισε, τον Ολυμπιακό να ανανεώνει τις επιθέσεις του και να κρατά τον Ερυθρό Αστέρα στα τελευταία είκοσι μέτρα του τερέν. Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε επειδή στρίμωξε και κούρασε τον αντίπαλό του. Τον κούρασε επειδή τον πίεσε. Και σε αυτή την πίεση η συνεισφορά του Γκιλιέρμε ήταν καταλυτική.

Ο Μαρτίνς αγόρασε το δικαίωμα να κοιτάζει πίσω, την πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League, με καμάρι. Στην πρώτη του φορά στο Champions League ο Πορτογάλος παρουσίασε μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, της οποίας τα αγωνιστικά και ψυχικά χαρίσματα προβλημάτισαν πολύ την περσινή φιναλίστ Τότεναμ. Στην πρώτη του φορά, ο Μαρτίνς πέρασε πάνω από τον πήχη της λογικής προσδοκίας να καταλάβει την 3η θέση και να βάλει τον Ολυμπιακό στο Europa League. Οπως κάθε μάνατζερ, ο Πορτογάλος πρέπει να μπει τώρα στη φάση της αποτίμησης, τώρα που το έργο “Champions League” ολοκληρώθηκε. Σε αυτή τη διαδικασία, του προβληματισμού ο μάνατζερ επιβάλλεται να είναι ειλικρινής. Αν θέλει να δει, πίσω από την πολύ καλή δουλειά που παρουσίασε κρύβονται και κάποια ελλείμματα. Ενα από αυτά, το οποίο λίγο έλειψε να του κοστίσει την απώλεια της νίκης, μιας νίκης που αποφάσιζε για το πρόσημο που θα είχε η πορεία του Ολυμπιακού στο Champions League, είναι το σχετικό με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Πιθανόν επειδή έχει πολλούς, δηλαδή μεγαλύτερο αριθμό ποδοσφαιριστών από όσους θα χρειαζόταν, ο Μαρτίνς δυσκολεύεται. Κι είναι φυσιολογικό να του συμβαίνει επειδή δεν ήταν μαθημένος στα προηγούμενα χρόνια της προπονητικής καριέρας του να δουλεύει με τόσο μεγάλο και τόσο ποιοτικό ρόστερ. Αν βελτιώσει την απόδοσή του και σε αυτό το πεδίο, ο Πορτογάλος θα είναι έτοιμος για υψηλότερο επίπεδο από αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.