Το κλειδί για τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο και το άλλο ματς, στο Βελιγράδι…

Το κλειδί για τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο και το άλλο ματς, στο Βελιγράδι…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο το σημαντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Λονδίνο

Τότεναμ - Ολυμπιακός με σούπερ προσφορά* & Novi Specials (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Αν τα βάλουμε κάτω σύμφωνα με τη λογική, το αποψινό παιχνίδι με την Τότεναμ είναι από αυτά που λέμε «χαμένα από χέρι» για τον Ολυμπιακό.

Παίζει μέσα στο Λονδίνο με την περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και δη στη χειρότερη συγκυρία: με την αντίπαλο του μόλις να έχει αλλάξει προπονητή και τον Μουρίνιο να την οδηγεί μόλις το Σάββατο στο πρώτο της διπλό για το αγγλικό πρωτάθλημα μετά από ακριβώς δέκα μήνες (!) και σήμερα να κάνει το ντεμπούτο του σε εντός έδρας παιχνίδι της νέας ομάδας του.

Ο δε Ολυμπιακός προέρχεται από τεράστια γκέλα στο πρωτάθλημα, με την αδυναμία του να κερδίσει τον τελευταίο της βαθμολογίας, με συνέπεια να πάψει πλέον να είναι μόνος πρώτος στην κορυφή. Στο δε Τσάμπιονς Λιγκ στα 12 τελευταία παιχνίδια του σε φάση ομίλων έχει 10 ήττες και τις ισοπαλίες στο Καραϊσκάκη με την Μπαρτσελόνα και την Τότεναμ.

Αλλά ακριβώς αυτό το τελευταίο μπορεί να μας αλλάξει την κουβέντα, που ευθύς εξ αρχής είναι λάθος, υπό την έννοια ότι «χαμένο από χέρι» παιχνίδι δεν υπάρχει! Όπως έδειξε λοιπόν το παιχνίδι των δύο ομάδων στον Πειραιά πριν μόλις δύο μήνες, ο Ολυμπιακός όχι απλά ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στην Τότεναμ, αλλά έπρεπε αυτός να προηγηθεί στο σκορ. Κι ακόμη κι όταν έμεινε πίσω 0-2, όχι μόνο το γύρισε, αλλά στο τέλος κυνήγησε και την ανατροπή, το 3-2! Όταν έχεις τέτοια εικόνα σε έναν αγώνα, γιατί να μην έχεις και στη ρεβάνς…

Να υπενθυμίσω ότι ο Ολυμπιακός στις δύο τελευταίες επισκέψεις του στην Αγγλία, έχει ένα διπλό, το 3-2 επί της Άρσεναλ το 2015 στο Λονδίνο, όπου θα παίξει κι απόψε, και μία ισοπαλία, το 1-1 με την Μπέρνλι πέρσι! Και τις δύο φορές με Πορτογάλο προπονητή, τον Μάρκο Σίλβα στην πρώτη, τον Πέδρο Μαρτίνς στην άλλη!

Όπως μπορούμε να θυμηθούμε και κάτι άλλο: δύο φορές έχει αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα ο Μουρίνιο, τον Παναθηναϊκό και τις δύο έχει χάσει στα εντός έδρας παιχνίδια του, με 0-1, τόσο όταν ήταν στην Πόρτο, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όσο κι όταν ήταν στην Ίντερ, για το Τσάμπιονς Λιγκ!

Κι ένα τρίτο δεδομένο; Η Τότεναμ δύο φορές που υποδέχθηκε αυτή την δεκαετία μεγάλες ελληνικές ομάδες ζορίστηκε αφάνταστα. Από τον ΠΑΟΚ έχασε 1-2 στις 30 Νοεμβρίου του 2011, ενώ με τον Παναθηναϊκό στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 ήταν 1-1 έως το 76’ όταν ο Καρνέζης σημείωσε αυτογκόλ και τελικά οι Λονδρέζοι κέρδισαν με 3-1.

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να «ενοχλήσει» την άμυνα της Τότεναμ, για να κάνει τουλάχιστον ένα γκολ. Χωρίς να σκοράρεις μέσα στην Αγγλία, αγγίζει τα όρια του απίθανου να πάρεις αποτέλεσμα. Οι «ερυθρόλευκοι» όποτε το επιδίωξαν, με φουλ άμυνα, δεν τα κατάφεραν ακόμη κι όταν είχαν τον γκολκίπερ τους σε βραδιά καριέρας: ο Ελευθερόπουλος κρατούσε το 0-0 στο Μάντσεστερ ως το 79’ το 2001, αλλά το τελικό σκορ ήταν 3-0 για τη Γιουνάϊτεντ κι ο Νικοπολίδης κρατούσε το 0-0 στο Λονδίνο ως το 78’ το 2009, αλλά το τελικό σκορ ήταν 2-0 για την Άρσεναλ. Βέβαια, ήταν πολύ καλύτερα από τις φορές που ο Ολυμπιακός έφαγε γρήγορο γκολ επί αγγλικού εδάφους. Σε εκείνες τις φορές, όχι απλά έχασε, αλλά σχεδόν σε όλες «έγραψε» σκορ, με τριάρες και τεσσάρες…

Όπως κι αν το δεις, όμως, το κλειδί είναι αυτό, να μπορέσεις να βγάλεις ευκαιρίες και να σκοράρεις. Η Τότεναμ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που παίζει στα Κύπελλα Ευρώπης και δη στο Τσάμπιονς Λιγκ, σχεδόν πάντοτε σκοράρει εντός έδρας. Άρα, ο Ολυμπιακός πρέπει να ψάξει και να βρει γκολ. Και, κατ΄ επέκταση, να είναι αφενός μεν πιο τολμηρός στο παιχνίδι του, αφετέρου δε αποτελεσματικός, αφού μαθηματικά είναι πολύ δύσκολο να έχει πολλές φάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόσφατο παρελθόν του στα εκτός έδρας παιχνίδια του στην Ευρώπη από τη φάση των ομίλων και στα νοκ άουτ, δεν είναι και τα πιο…ελπιδοφόρα. Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει έξι ήττες στη σειρά μακριά από τον Πειραιά, με ενεργητικό μόλις δύο γκολ. Όμως, άλλη επιλογή δεν έχει, αν θέλει να διεκδικήσει αποτέλεσμα. Εκτός κι αν κάτσει πίσω παίζοντας για το 0-0 και σταθεί τόσο τυχερός η, τουλάχιστον χάσει αξιοπρεπώς από πλευράς σκορ.

Παρεμπιπτόντως, έχοντας το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και προερχόμενος από αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα που του χάλασε πολύ την ψυχολογία, μετράει πολύ για τον Ολυμπιακό και να μην πάει με ακόμη πιο κάτω το ηθικό του την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Μην υποτιμάμε ότι η Τότεναμ στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της έβαλε συνολικά εννιά γκολ στον Ερυθρό Αστέρα...

Εάν θέλουμε δε να είμαστε απολύτως κυνικοί, το ίδιο ενδιαφέρον για τον Ολυμπιακό με το δικό του παιχνίδι έχει γι΄ αυτόν και το άλλο του ομίλου, το Ερυθρός Αστέρας-Μπάγερν. Μην ξεχνάμε ότι αν οι Σέρβοι κερδίσουν, παίρνουν αυτόματα την τρίτη θέση, ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός πάρει ισοπαλία από την Τότεναμ! Οι Πειραιώτες θέλουν διπλό της Μπάγερν, ώστε και με ήττα τους στο Λονδίνο να πάνε να παίξουν τελευταία αγωνιστική τελικό για το Γιουρόπα Λιγκ έχοντας ανάγκη τη νίκη με οποιοδήποτε σκορ.

Εγώ φοβάμαι ότι στο Βελιγράδι το ματς μπορεί να το φέρουν ισόπαλο οι δύο ομάδες! Γιατί έτσι βολεύονται κι οι δύο: η μεν Μπάγερν παίρνει και τυπικά την πρώτη θέση, ο δε Αστέρας θα είναι το φαβορί για την τρίτη θέση, αφού για να την χάσει θα πρέπει να ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά στον Πειραιά. Και δεν ξέρω κι αν οι Γερμανοί «κρατάνε» και τα όσα είχαν συμβεί στο Ρέντη, στον αγώνα Ολυμπιακού-Μπάγερν για το Γιούθ Λιγκ!

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει με την απόδοση του να «πιέσει» όσο μπορεί σήμερα την Τότεναμ. Να την κάνει μέσα στο παιχνίδι να σκεφθεί ότι και η ισοπαλία είναι γι΄ αυτήν αποδεκτό αποτέλεσμα, αφού πολύ απλά της δίνει την πρόκριση αρκεί να μην χάσει σήμερα η Μπάγερν, καθώς με εφτά βαθμούς η Τότεναμ υπερτερεί του Ερυθρού Αστέρα σε ισοβαθμία, ακόμη δηλαδή κι αν οι Σέρβοι κερδίσουν στο Καραϊσκάκη και φέρουν απόψε ισοπαλία!

Εάν ο Ολυμπιακός είναι παθητικός, κατά 99% δεν θα έχει καμία τύχη. Όσο «ενοχλεί» την Τότεναμ, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, με ένα αντίπαλο που μέσα στο Λονδίνο και σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει φέρει ποτέ ισοπαλία! Η, κερδίζει, συνήθως (βλέπε δέκα παιχνίδια) η, χάνει, πιο σπάνια (βλέπε τέσσερα παιχνίδια)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.