Ερυθρός Αστέρας: «Κακός δαίμονας» και ταυτόχρονα... γουρλής (vid)

Ερυθρός Αστέρας: «Κακός δαίμονας» και ταυτόχρονα... γουρλής (vid)

Γιώργος Ντυμένος
Ερυθρός Αστέρας: «Κακός δαίμονας» και ταυτόχρονα... γουρλής (vid)

bet365

Η ομάδα του Βελιγραδίου έχει μεν το απόλυτο όταν υποδέχεται ελληνικές ομάδες, αλλά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συνδύασαν με ήττα στο «Μαρακανα» τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τους πορείες

Επιστροφή* 100% στον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Στο Βελιγράδι θα δοκιμαστεί αύριο ο Ολυμπιακός, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα σε επίσημο παιχνίδι. Ξέχωρα από τους γηπεδούχους, οι Πειραιώτες καλούνται να «ξεπεράσουν» και την αρνητική παράδοση που έχουν οι ελληνικές ομάδες απέναντι σε εκείνη της Σερβίας, καθώς ως γηπεδούχος μετρά μόνο νίκες απέναντί τους. Τόσο στα 4 παιχνίδια που τις φιλοξένησε στη φυσική της έδρα που θα διεξαχθεί και η αυριανή αναμέτρηση, όσο και στο ένα που έγινε Σόφια. Αν και υπάρχει μία... λεπτομέρεια. Ο Παναθηναϊκός το 1971 και η ΑΕΚ το 1976 ναι μεν έχασαν στο πρώην «Μαρακανά» και νυν «Ράικο Μίτιτς», όμως πήραν την πρόκριση και στη συνέχεια κατέγραψαν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τους πορείες.

Η πρώτη εκεί επίσκεψη ελληνικής ομάδας ήταν στις 14 Απριλίου του 1971. Στον δρόμο για το Γουέμπλεϊ ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα στα ημιτελικά και εκείνο το βράδυ ηττήθηκε με 4-1. Ομως στη ρεβάνς της Λεωφόρου οι «πράσινοι» έφτασαν στην επική ανατροπή και πήραν την πρόκριση για τον τελικό, μετά τη μεγάλη τους νίκη με 3-0.

Περίπου 3,5 χρόνια μετά, στις 2 Οκτωβρίου του 1974, ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να παίξει στο ίδιο στάδιο. Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων είναι κληρωθεί με τον Ερυθρό Αστέρα και στην Τούμπα επικράτησε με 1-0. Ετσι πήγε στο Βελιγράδι για να «υπερασπιστεί» το υπέρ του σκορ, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Κούδας απώλεσε καλές ευκαιρίες, όμως οι Σέρβοι ήταν εκείνοι που βρήκαν δίχτυα στο 59'. Το ζευγάρι οδηγήθηκε στην παράταση και οι γηπεδούχοι σημείωσαν στο 103' το γκολ-πρόκρισης που αναζητούσαν.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1976 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να παίξει στο «καμίνι» του Βελιγραδίου, όπου και έγραψε μία «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της. Για τη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πήγε στη Σερβία με σκοπό να υπερασπιστεί το 2-0 του Νίκου Γκούμας, που είχε κερδίσει δύο εβδομάδες πριν. Τελικά τα κατάφερε αν και ηττήθηκε με 3-1 και παρότι το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε μόλις στο 34'. Τότε οι γηπεδούχοι είχα βρει δίχτυα με τους Μπάραλιτς (20'), Φιλίποβιτς (30'), Σάβιτς (34'), οι «κιτρινόμαυροι» ισοφάρισαν ενδιάμεσα με τον Βάγκνερ (25') και έκτοτε άντεξαν στην πίεση των γηπεδούχων. Ετσι συνέχισαν στη διοργάνωση, όπου στα προημιτελικά απέκλεισαν την ΚΠΡ και ύστερα έμειναν εκτός τελικού από τη Γιουβέντους. Σε μία μεγαλειώδη πορεία που κατέγραψαν.

Πέρασαν 10 χρόνια μέχρι να παίξει ξανά ελληνική ομάδα με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε μαζί του τη σεζόν 1986/87, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Σε ένα ριμέικ του 1971, οι «πράσινοι» γνώρισαν εκ νέου ευρεία ήττα στο «Μαρακανά», αυτή τη φορά με 3-0. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ το «τριφύλλι» άγγιξε την ανατροπή, αφού μόλις στο 30' βρέθηκε να προηγείται με 2-0. Ομως δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά, οι Σέρβοι μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Τσβέτκοβιτς και προκρίθηκαν.

Στα «χαρτιά» οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχθηκαν τον Παναθηναϊκό και στις 18 Μαρτίου του 1992, μία σεζόν μετά την κατάκτηση του Πρωταθλητριών. Ομως εκείνος ο αγώνας διεξήχθη στη Σόφια, αφού στην πατρίδα τους η κατάσταση ήταν τεταμένη και η ΟΥΕΦΑ δεν επέτρεπε να γίνουν παιχνίδια. Ηταν ο καιρός που το Τσάμπιονς Λιγκ έκανε τα πρώτα του βήματα και οι δυο τους συμμετείχαν σε όμιλο με Σαμπντόρια και Αντερλεχτ. Ο πρώτος θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Ερυθρός Αστέρας επικράτησε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βουλγαρία. Στο μεν ΟΑΚΑ με 2-0, ενώ στο δε «εντός έδρας» (σ.σ. παρουσία περίπου 70.000 θεατών) τα πάντα κρίθηκαν με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μιχαϊλοβιτς (51'). Σε μία αναμέτρηση με πολλά νεύρα – λόγω των όσων είχαν συμβεί στο ΟΑΚΑ – όπου το «τριφύλλι» τελείωσε με 10 παίκτες (Καλλιτζάκης κόκκινη στο 54'). Για την ιστορία στην κορυφή τερμάτισε η Σαμπντόρια, σε ισοβαθμία με τον Ερυθρό Αστέρα.

ΟΤΑΝ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

14/04/1971 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-1

(14', 47', 68' Οστόιτς, 39' Γιάνκοβιτς - 56' Καμάρας).

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Οικονομόπουλος (72' Κωνσταντίνου), Τομαράς, Βλάχος, Καψής, Σούρπης, Ελευθεράκης, Γραμμός, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Φυλακούρης.

02/10/1974 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΟΚ 2-0

(Πέτροβιτς 59', Σάβιτς 103')

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Ντεκ, Τσιλιγγιρίδης (79' Γούναρης), Πέλλιος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Τερζανίδης, Αναστασιάδης (68' Κερμανίδης), Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης

08/12/1976 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΑΕΚ 3-1

(Μπάραλιτς 20', Φιλίποβιτς 30', Σάβιτς 34' – Βάγκνερ 25')

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης (27' Τάσος) Λ.Παπαδόπουλος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Προπονητής: Φράντισεκ Φάντρονκ

17/09/1986 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-0

(Μούσεμπς 44', Τσβέτκοβιτς 52', Τζουρόφσκι 59').

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Μήνου, Καρούλιας, Μαυρίδης, Βαμβακούλας, Πατσιαβούρας, Ταράσης, Αντωνίου, Ζάετς, Δημόπουλος Χρ. (66' Δημόπουλος Θ.), Μπατσινίλας (77' Γεωργαμλής), Σαραβάκος.

18/03/1992 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0 *Η αναμέτρηση έγινε στη Σόφια.

(Μιχαϊλοβιτς 51', πέναλτι)

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλλιτζάκης, Καραγεωργίου, Μαυρίδης, Αντωνίου (78' Δώνης), Χριστοδούλου, Καλαντζής (74' Φραντζέσκος), Μαραγκός, Βαζέχα, Σαραβάκος.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα