Ο Μαρτίνς έδειξε στο Κράσνονταρ το σχέδιο του Champions League

Ο Μαρτίνς έδειξε στο Κράσνονταρ το σχέδιο του Champions League

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μαρτίνς έδειξε στο Κράσνονταρ το σχέδιο του Champions League

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του Πορτογάλου προπονητή να αξιοποιήσει τη ρεβάνς με τους Ρώσους για να δοκιμάσει το game plan των αγώνων της φάσης των ομίλων και για τις αρετές αντεπίθεσης που βγάζει ο Ολυμπιακός στο τερέν χάρη σε Βαλμπουενά, Ποντένσε, Ελ Αραμπί.

Το υποπτευόμασταν προτού αρχίσει ο αγώνας της Τετάρτης στο Κράσνονταρ ότι ο Πέδρο Μαρτίνς θα αξιοποιούσε τη ρεβάνς, με την ασφάλεια που του έδινε το 4-0 του Καραϊσκάκη, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως εξομοιωτή συνθηκών Champions League ενόψει της παρουσίας του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων. Τώρα, που το είδαμε να συμβαίνει, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Πορτογάλος προπονητής επιστρέφει από τη Ρωσία κουβαλώντας το πρότυπο για τους εκτός έδρας αγώνες της φάσης των ομίλων και ενδεχομένως για τους εντός έδρας αγώνες απέναντι σε έναν μεγάλου κυβισμού αντίπαλο που κάνει παιχνίδι μεγάλης κατοχής της μπάλας.

Τι έκανε ο Μαρτίνς στο Krasnodar Stadium; Απέναντι σε μια ομάδα της οποίας η στρατηγική δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον “φουλ επίθεση από την αρχή” τρόπο λειτουργίας, ο Πορτογάλος βάσισε το αγωνιστικό πλάνο του πάνω στην επιλογή να μην παρκάρει το λεωφορείο μπροστά από την εστία του Σα. Είτε επειδή είχε δει στα ματς με την Μπασάκσεχιρ ότι η ομάδα του δεν λειτουργεί – τουλάχιστον στην δεδομένη στιγμή – αποτελεσματικά όταν αμύνεται με βάθος, είτε επειδή δεν την αντιλαμβάνεται αυτή τη φιλοσοφία ως συμβατή με τα χαρακτηριστικά της ομάδας του, είτε απλώς επειδή δεν του αρέσει αυτός ο τρόπος, ο Μαρτίνς επέλεξε να βάλει τον Ολυμπιακό να ξεκινά την πίεση προς τον αντίπαλο στο μεσαίο τρίτο του τερέν. Για να αποδώσει σωστά το αγωνιστικό πλάνο, όταν αυτό διαφοροποιείται από την πεπατημένη της, μια ομάδα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί. Κι αυτό είναι που έδειξε στο Κράσνονταρ ο Ολυμπιακός. Οτι είναι ήδη αρκετά καλά εκπαιδευμένος και ότι έχει ποδοσφαιριστές με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε αυτό το είδος παιχνιδιού.

Στο πρώτο 20'λεπτο αυτού του ματς, που ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε στην κυκλοφορία της μπάλας περισσότερο από όσο είχε δυσκολευτεί σε οποιοδήποτε άλλο διάστημα παιχνιδιού στις προκριματικές φάσεις του Champions League, ο Μαρτίνς κραύγαζε προς την ομάδα του να “βγει” και να σταθεί πιο ψηλά στο τερέν, διότι αντλούσε δύναμη από την εμπιστοσύνη προς την δουλειά που έχει κάνει στο προηγούμενο διάστημα του καλοκαιριού. Στο διάστημα αυτό η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του έφτασε σε “ιστορικό χαμηλό” (61%). Ακόμη και σε αυτό το διάστημα όμως, το οποίο έτσι κι αλλιώς έκανε σοφότερο τον Μαρτίνς σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας του, ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σωστά. Ηταν συμπαγής, δεν άφηνε χώρους για να αναπτύξει επιθέσεις η Κράσνονταρ, και χάρη στην καλή επικοινωνία των αμυντικών του κατάφερε να μην επιτρέψει στους Ρώσους να βρουν χώρους στην πλάτη της αμυντικής του γραμμής για να διεισδύσουν. Κι όταν δέχθηκε το γκολ λόγω της κακής επιλογής του Μπουχαλάκη, που έδωσε στην Κράσνονταρ το δικαίωμα να αντεπιτεθεί απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα, έλυσε το πρόβλημα της κυκλοφορίας δίνοντας την ευθύνη στον Γκιγιέρμε, που ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 90% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (και το ματς με 92%). Χάρη στον Γκιγιέρμε και στην επιλογή του Μαρτίνς να βάλει τον Σα να παίξει με μακρινές μεταβιβάσεις, ο Ολυμπιακός επένδυσε πάνω στο γκολ που βρήκε στην πρώτη του επίθεση μετά το γκολ που δέχθηκε και έκλεισε ήσυχα το ημίχρονο. Εγινε αμέσως πιο απειλητικός, έφτασε – στο 20'ο λεπτό – να πιέσει μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα όταν η Κράσνονταρ έχτιζε επιθέσεις με passing game και κάπως έτσι, με την τακτική του και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του, άρχισε να σβήνει την φωτιά της αντιπάλου του.

Με την ψυχολογία στα ύψη, μετά το 1-2 στο 47', ο Ολυμπιακός δεν τράβηξε χειρόφρενο, δεν σκέφτηκε ούτε τη συντήρηση, ούτε τη διαχείριση του σκορ. Και αυτή την επιλογή δεν την έκανε μόνο επειδή ήθελε να ενθουσιάσει τον κόσμο του με μια πρόκριση με στιλ, ούτε μόνο επειδή αυτή είναι η νοοτροπία που επιχειρεί να εμφυσήσει στην ομάδα του ο Πορτογάλος προπονητής. Το έκανε, υποθέτω, και επειδή ήθελε να συνεχίσει να δοκιμάζει τους τρόπους του και τους παίκτες του στην εκδήλωση των αντεπιθέσεων, αφού αυτός θα είναι ένας από τους τρόπους του στο Champions League. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έκανε 16 επιθέσεις και η Κράσνονταρ 19. Στο β' ημίχρονο ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε 29 επιθέσεις και η Κράσνονταρ 14. Αν το κοιτάξεις – και – από αυτή τη σκοπιά, το τεστ ήταν παραπάνω από επιτυχημένο, κι ας μη το δείχνει το σκορ. Στο β' ημίχρονο ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με τελική ενέργεια τις 11 από τις 29 επιθέσεις του. Και είδε στο διάστημα αυτό τί μπορεί να περιμένει από τον Βαλμπουενά, τον Ποντένσε, τον Ελ Αραμπί, τον Μασούρα, ακόμη και τον Σουντανί, ο οποίος πρόλαβε να παίξει περίπου 20' λεπτά.

Με τα χαρακτηριστικά που έχουν ο Βαλμπουενά και ο Ποντένσε, ο Ολυμπιακός ξέρει ότι διαθέτει τα βασικά στοιχεία για να αναπτύξει καλά μια αντεπίθεση. Και οι δύο σκανάρουν γρήγορα τον αγωνιστικό χώρο, και οι δύο διαβάζουν πού υπάρχει ο ελεύθερος χώρος, και οι δύο έχουν γρήγορη σκέψη για να κάνουν την βασική επιλογή για τον τρόπο εκδήλωσης της αντεπίθεσης. Ο Γάλλος μπορεί με άνεση να σημαδέψει με ακρίβεια τον χώρο στον σωστό χρόνο προκειμένου να αναπτύξει με πάσα την αντεπίθεση. Ο Πορτογάλος μπορεί να τρέξει γρήγορα, κουβαλώντας την μπάλα, στον ελεύθερο χώρο για να τον εκμεταλλευτεί. Χάρη σε αυτούς τους δύο, ο Ολυμπιακός έχει ήδη όλο το ρεπερτόριο των αντεπιθέσεων στην ενδεκάδα του. Οι παίκτες του έδειξαν ότι έχουν το ένστικτο για να φεύγουν με ταχύτητα στην επίθεση προκειμένου να υποστηρίξουν την εκδήλωση της αντεπίθεσης. Και οι κεντρικοί επιθετικοί του έχουν τα χαρακτηριστικά για να φέρνουν γρήγορα τον εαυτό τους στη θέση του εκτελεστή προκειμένου να ολοκληρώσουν μια αντεπίθεση. Ολα αυτά ο Μαρτίνς προφανώς θα τα είχε δει σε προπονήσεις. Τώρα τα έχει δει και σε εκτός έδρας αγώνα των playoffs του Champions League. Κι αυτή η παράσταση είναι ο πιο σύντομος τρόπος στην προσπάθειά του να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές του τι εννοεί και τι ζητά σε παρόμοιες συνθήκες αγώνα, αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος για να τους πείσει για την ορθότητα της επιλογής του προκειμένου να συντηρεί το κλίμα εμπιστοσύνης των αποδυτηρίων στο σχέδιο του προπονητή.

Δεν μπορώ να μαντέψω το αποτέλεσμα της κλήρωσης για την φάση των ομίλων και τα ονόματα των αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Champions League. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ενισχυθεί και με ποιους ο Ολυμπιακός στις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών. Ούτε μπορώ να ξέρω αν ο Βαλμπουενά θα έχει τόση ενέργεια στην μπαταρία του (10.22 χιλιόμετρα, 80% ακρίβεια σε 40 πάσες). Με τον Βαλμπουενά και τον Γκιγιέρμε του Κράσνονταρ όμως, και με τους Ποντένσε, Ελ Αραμπί να εκτελούν με τόση ευλάβεια και τέτοιο ζήλο το αμυντικό πλάνο του αγωνιστικού σχεδίου του Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός μπορεί να ζει αυτές τις ημέρες κάνοντας πολύ ωραίες σκέψεις για τις βραδιές του Champions League. Διότι όλα όσα έδειξε στα δύο ματς με την Κράσνονταρ ήταν επιπέδου ομάδας που το ζει καλά το Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.