Ερυθρός Αστέρας: Η εποποιία του Βλάνταν Μιλόγεβιτς (pics & vid)

Ερυθρός Αστέρας: Η εποποιία του Βλάνταν Μιλόγεβιτς (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Ερυθρός Αστέρας: Η εποποιία του Βλάνταν Μιλόγεβιτς (pics & vid)

bet365

Ο Ερυθρός Αστέρας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα βρίσκεται στους ομίλους του Champions League με τον... δικό μας Βλάνταν Μιλόγεβιτς να είναι πλέον ο νέος ήρωας της Σερβίας.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα στο αριστουργηματικό «Underground» μας ταξιδεύει στην βασανισμένη Σερβία σε μια ωδή στο ζωή, στο πάθος, στην φιλία ντυμένο καταπληκτικά από τα πνευστά της τσιγγάνικης μουσικής με κρουστά και πολυφωνίες.

Ο Κουστουρίτσα είχε θριαμβεύσει το 1995 κερδίζοντας τον Xρυσό Φοίνικα των Kαννών, και 24 χρόνια μετά είναι η σειρά του Βλάνταν Μιλόγεβιτς που προάγει την σερβική υπερηφάνεια. Ο πρώην τεχνικός του Πανιωνίου είναι πλέον λαϊκός ήρωας στο Βελιγράδι μετά και τη νέα του επιτυχία να οδηγήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερυθρό Αστεέρα στους ομίλους του Champions League και είναι πλέον με διαφορά ο πιο πετυχημένος τεχνικός των πρωταθλητών Σερβίας.

Ο 49χρονος προπονητής στην πρώτη χρονιά του στον Ερυθρό Αστέρα κέρδισε το πρωτάθλημα ενώ στην Ευρώπη ξεκινώντας από τον πρώτο προκριματικό γύρο, έφτασε μέχρι τους 32 του Europa League (τέσσερις προκριματικοί γύροι και φάση ομίλων) για να αποκλειστεί στο γκολ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει. Η επόμενη πρόκληση ήταν το Champions League όπου κι εκεί ξεκινούσε από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Εμπόδιο; Κανένα. Τέσσερις προκρίσεις επί των Σπάρτακς Γιούρμαλα, Σουντοβα, Σπαρτάκ Τρνάβας και της Σάλτσμπουργκ. Στη συνέχεια ακολούθησε όμιλος με Λίβερπουλ, Νάπολι και Παρί. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μηδέν βαθμούς και 20-30 γκολ παθητικό. Ο Μιλόγεβιτς όμως και η ομάδα του διέψευσαν τις Κασσάνδρες και όχι μόνο είδαν τους αντιπάλους τους στα μάτια, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, αλλά και να πάρουν βαθμό από τη Νάπολι του Αντσελότι.

Μετά και τη νέα κατάκτηση του πρωταθλήματος πολλοί πίστεψαν ότι θα αποχωρούσε. Ο ίδιος όμως είχε ξεκαθαρίσει πως ο κύκλος του στην ομάδα του Βελιγραδίου δεν είχε κλείσει, αφού υπήρχε η νέα πρόκληση που λεγόταν δεύτερη σερί χρονιά στους ομίλους του Champions League, που καμία ομάδα από την Σερβία το έχει πετύχει και λειτουργώντας με το συναίσθημα αποφάσισε να συνεχίσει. Και όπως πέρυσι, έτσι και φέτος ο δρόμος ήταν δύσκολος. Τέσσερις προκριματικοί γύροι. Είπαμε όμως, για ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει πολέμους, το να αποκλείσεις τέσσερις ομάδες δεν σε φοβίζει.

Με τα «δικά μας παιδιά» Μάριν, Μπεν, Ματέο Γκαρσία, Κάνιας, ο Μιλόγεβιτς έφτιαξε άλλη μια ομάδα που έκανε υπερήφανη την Σερβία. Τέσσερις προκρίσεις γράφοντας το απόλυτο ρεκόρ. Δώδεκα προκρίσεις σε ισάριθμους προκριματικούς γύρους και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το σεντόνι να ετοιμάζεται στο «Μαρακανά», με τον Ερυθρό Αστέρα παράλληλα να ανεβαίνει είκοσι θέσεις στην βαθμολογία της UEFA (από την 88η πλέον βρίσκεται στην 68η).

Ο ίδιος, όμως παραμένει ταπεινός. Ενα μικρό χαμόγελο και αποθέωση των παικτών του για την πρόκριση επί της Γιουνγκ Μπόις. «Για δεύτερη σερί χρονιά ζούμε το απόλυτο όνειρο. Είμαστε ανάμεσα στις 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που καταφέραμε είναι σπουδαίο και θα έχει αντίκτυπο στις επόμενες γενιές. Ο Ερυθρός Αστέρας θα γίνει πάλι ο ελκυστικός σύλλογος που όλοι θα θέλουν να αγωνιστούν. Αυτή δεν είναι μια απλή αθλητική επιτυχία, αλλά μια σπουδαία επιτυχία για την χώρα. Οι καλύτερες ομάδες θα έρθουν στο Βελιγράδι, θα μάθουν την χώρα μας. Και αυτό το οφείλουμε στους παίκτες. Είναι γεννημένοι νικητές και τους αγαπάω», ανέφερε μετά το τέλος του αγώνα ο «Μίλο», ευχαριστώντας και την οικογένεια του παρότι δεν μπορούσε να βρεθεί στις εξέδρες.

«Ευχαριστώ και την οικογένειά μου παρότι δεν μπορούσε να είναι εδώ για τον αγώνα. Αλλά όπως ξέρετε καλά όλοι σας, όταν είσαι στον Ερυθρό Αστέρα είσαι μέλος μιας μεγαλύτερης οικογένειας που σε αγκαλιάζει και σε αγαπάει σαν παιδί της». Και μπορεί η οικογένειά του να μην ήταν εκεί για να γιορτάσει τη νέα του επιτυχία, αλλά όπως και στο Underground όπου η μπάντα πιάνει τα πνευστά και οι άνθρωποι το τραγούδι, έτσι και τώρα η μελωδία των πνευστών στα αποδυτήρια του «Μαρακανά» προσδίδει μια εποποιία στα κατορθώματα του Βλάντο Μιλόγεβιτς.

Κι εμείς απλά του βγάζουμε το καπέλο.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα