Η «καλύτερη» κλήρωση του Ολυμπιακού, οι προκρίσεις στις λεπτομέρειες και το «διάβασμα» του αντίπαλου

Η «καλύτερη» κλήρωση του Ολυμπιακού, οι προκρίσεις στις λεπτομέρειες και το «διάβασμα» του αντίπαλου

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta για τη σημερινή κλήρωση του Ολυμπιακού και όχι μόνο…

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα της ΟΥΕΦΑ θα γίνει από σήμερα η κλήρωση των ζευγαριών των πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, μολονότι ακόμη δεν έχουν γίνει καν τα πρώτα παιχνίδια της γ΄ προκριματικής φάσης!

Κι όπως ξέρουμε, ο Ολυμπιακός, εφόσον περάσει την Μπασάκσεχιρ, θα παίξει κατά 50% με το νικητή του ζευγαριού Κράσνονταρ-Πόρτο και κατά 50% με το νικητή του ζευγαριού Κλαμπ Μπριζ-Ντινάμο Κιέβου. Με συνέπεια, όλοι να λέμε ότι καλύτερα θα ήταν στη σημερινή κλήρωση να απέφευγε ο Ολυμπιακός το ζευγάρι Κράσνονταρ-Πόρτο. Καθότι η Πόρτο θεωρείται το πρώτο φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ακόμη κι η Κράσνονταρ να περάσει πρόκειται για πολύ δυνατό αντίπαλο, αν σκεφθούμε τις μεταγραφές που έκανε (Ρεμί Καμπελά, Μάρκους Μπεργκ, Τόνι Βιλένα), σε συνδυασμό με το ότι πέρσι είχε φτάσει στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και ότι το πρωτάθλημα της Ρωσίας βρίσκεται ήδη στην 4η αγωνιστική.

Έχει όμως πράγματι νόημα σε τέτοιο επίπεδο η κλήρωση; Ας σκεφθούμε π.χ. ότι όλοι θέλαμε να αποφύγει στον β΄προκριματικό ο Ολυμπιακός την Άϊντχοβεν και τελικά η δευτεραθλήτρια Ολλανδίας αποκλείστηκε από τη Βασιλεία, η οποία πέρσι είχε φάει πέντε γκολ ίδια εποχή από τον ΠΑΟΚ…Ας θυμηθούμε, για το ενδεχόμενο να πέσει με το ζευγάρι Κλαμπ-Ντινάμο, ότι ο Ολυμπιακός και γενικά καμία ελληνική ομάδα δεν εχει αποκλείσει ισχυρή ομάδα της Ουκρανίας…Ειδικά δε ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια κι από την Μέταλιστ κι από την Ντνίπρο κι από την Ντινάμο Κιέβου, όπως και λίγο παλιότερα από τη Σαχτάρ…Ίσως το ιδανικό θα ήταν να έπεφτε ο Ολυμπιακός με το ζευγάρι Κλαμπ-Ντινάμο και να περνούσε η Κλαμπ! Αν και πρέπει να ξέρουμε ότι η Κλαμπ δεν είναι όπως πριν δύο καλοκαίρια όταν είχε αποκλειστεί από την ΑΕΚ. Έκτοτε, έχει πάρει το πρωτάθλημα κι έχει παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Όπως κι αν έχει, για τον Ολυμπιακό πρώτον έχει σημασία να περάσει την Μπασάκσεχιρ, ειδάλλως όλα τα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα και δεύτερον να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοια παιχνίδια αυτό που μετράει είναι η κάθε λεπτομέρεια, πολύ απλά γιατί σχεδόν όλα είναι σε μία ισορροπία τρόμου.

Πανηγυρίζουμε για την πρόκριση και των τριών ελληνικών ομάδων από τα προκριματικά του Ιουλίου, αλλά ας προσέξουμε ότι…

Ο Άρης πέρασε την κυπριακή ΑΕΛ στο γκολ (0-0, 0-1), σε δύο παιχνίδια με τέσσερα δοκάρια, από δύο για την κάθε ομάδα αν θυμάμαι καλά και με τους γκολκίπερ στη ρεβάνς να κάνουν από δύο-τρεις σωτήριες επεμβάσεις ο καθένας. Άρα, όλα κρίθηκαν σε μία…τρίχα!

Ο Ατρόμητος πέρασε την Ντουνάϊσκα της Σλοβακίας με δύο νίκες (2-1 και 3-2), αλλά στη ρεβάνς οι Σλοβάκοι ισοφάρισαν 2-2 στο 72’ κι ήθελαν ένα γκολ για να περάσουν αυτοί στην επόμενη φάση…

Ο Ολυμπιακός, ακόμη ακόμη, έως στο 69’ της ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν έως το 69’ ήταν 1-0 μπροστά στο σκορ, άρα οι Τσέχοι με ένα γκολ προκρίνονταν…Να θυμηθούμε κι ότι πολλά παίχτηκαν στα δύο παιχνίδια ακόμη και σε κόντρες της μπάλας σε κάποια κόρνερ! Στην Τσεχία η Βικτόρια θα μπορούσε να είχε κερδίσει, εάν το λάθος γύρισμα του Γκιγέρμε σε ένα κόρνερ δεν έβρισκε το δεξί δοκάρι του Σα…Και στον Πειραιά ο Ολυμπιακός επίσης θα μπορούσε να είχε προηγηθεί από το πρώτο λεπτό εάν στο κοντράρισμα της μπάλας στο σώμα του Γκιγέρμε (πάλι!) η μπάλα δεν έβρισκε το δεξί δοκάρι (πάλι!) του γκολκίπερ της Πλζεν…

Κάθε μικρή λεπτομέρεια λοιπόν παίζει το ρόλο της και μπορεί να σφραγίσει μία πρόκριση η, ένα αποκλεισμό. Κι είναι πολύ σημαντικό να είναι ο Ολυμπιακός καλά διαβασμένος για το πρώτο παιχνίδι με την Μπασάκσεχιρ, έχοντας το μειονέκτημα ότι την έχει δει απλά σε ένα φιλικό (με την ΑΕΚ), άντε και σε ένα-δύο ακόμη παιχνίδια προετοιμασίας από βίντεο, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους «ερυθρόλευκους» σε δύο επίσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια κι άρα να έχουν καλύτερη εικόνα.

Το πόσο δε σημασία έχει το διάβασμα του αντίπαλου φάνηκε και στη ρεβάνς με την Βικτόρια, όπου ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο «έτοιμος» σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Για παράδειγμα, στις κομπίνες της Βικτόρια στις στατικές φάσεις, αν προσέξατε οι παίκτες του ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, ενώ στο Πλζεν είχαν αιφνιδιαστεί…

Μετράει το κάθε τι: π.χ. ο Τσιμίκας δείχνει φορμαρισμένος σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Χρεώθηκε, όμως, με μία τζάμπα κάρτα την Τρίτη, για ένα μαρκάρισμα κάτω από το κέντρο. Γιατί να την πάρει; Φορτώθηκε, χωρίς λόγο, με μία κίτρινη και για το ίδιο το ματς, αλλά και για τη συνέχεια της προκριματικής φάσης.

Να θυμηθούμε δε ότι κάπως έτσι είχε αποβληθεί με την Μπέτις κι είχε μείνει στο τελευταίο 20λεπτο ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες στο 0-0 στο Καραϊσκάκη…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.