Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας πριν τον... αφανισμό των συλλόγων της!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας πριν τον... αφανισμό των συλλόγων της!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή χρονιά του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο και το βαρύ φορτίο του Αρη κόντρα στην ΑΕΛ που είναι άκρως σημαντικό..

Ηταν απολύτως φυσιολογικό μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν με μαθηματική ακρίβεια ο... αφανισμός των ελληνικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και δεν υπάρχει υπερβολή στον όρο “αφανισμό”, όπως θα διαπιστώσετε από τη συνέχεια του κειμένου.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στον 21ο αιώνα ξεκινά φέτος μία ευρωπαϊκή σεζόν ούσα στην 16η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, κάτω πλέον και από την Κύπρο. Αν στο τέλος αυτής της σεζόν δεν έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της και δεν έχει ανέβει τουλάχιστον στη 15η θέση, τότε από τη μεθεπόμενη σεζόν, τη σεζόν 2021-22, οι ελληνικοί σύλλογοι θα είναι μία άγνωστη λέξη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να καταλάβετε, η Ελλάδα ως 16η της βαθμολογίας (θέση από την οποία ξεκινάει δηλαδή φέτος), θα βγάζει τέσσερις αντί για πέντε ομάδες που βγάζει σήμερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Η Ελλάδα αν παραμείνει 16η δεν θα βγάζει ούτε μία (καλά διαβάσατε ούτε μία) ομάδα στο Europa League και θα βγάζει μόλις μία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον δρόμο για τους ομίλους να είναι όχι απλώς δύσβατος, αλλά επί της ουσίας αδύνατος. Η νέα διοργάνωση πλέον για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι το Europa League 2 αφού μόνο εκεί θα έχουμε 3 εκπροσώπους και μάλιστα για να φτάσουν στους ομίλους ακόμη και αυτής της δεδομένα υποβαθμισμένης διοργάνωσης θα χρειάζεται να περάσουν από δύο προκριματικούς γύρους. Εν κατακλείδι, αν η Ελλάδα μείνει 16η και δεν ανεβάσει τη βαθμολογία της από τη σεζόν 2021-22 θα έχει τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη μία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, καμία στο Europa League και 3 στο Europa League2!

Ο... αφανισμός των ελληνικών συλλόγων φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με το πρεστίζ, αλλά και με την οικονομία τους. Οι ελληνικοί σύλλογοι την τελευταία πενταετία βάζουν κατά μέσο όρο στα ταμεία τους (στο σύνολο τους και οι πέντε δηλαδή σύλλογοι που εκπροσωπούν κάθε χρόνο τη χώρα) περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο από την UEFA. Αυτά τα χρήματα μπαίνουν στο συνολικό κορβανά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με το νέο καθεστώς βαριά βαριά να μπαίνουν στα ταμεία των ελληνικών συλλόγων 10 εκατ. ευρώ από την UEFA. Ταυτόχρονα θα μειώνονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων (αποκλείεται να δούμε ξανά top club της Ευρώπης σε ελληνικό γήπεδο αφού οι ομάδες μας θα παίζουν με συλλόγους από μικρές ποδοσφαιρικά χώρες (Ισραήλ, Κροατία, Σερβία, Νορβηγία, Σκωτία, Σουηδία), είτε με ομάδες μεσαίου βεληνεκούς από τις “μεγάλες” χώρες (οι ομάδες που θα έχουν τερματίσει στην 7η θέση των πρωταθλημάτων της Ισπανίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας) θα είναι οι πιο λαμπερές από αυτές που θα συμμετέχουν στο Europa League 2.

Με πρόχειρους υπολογισμούς θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μείωση του τζίρου στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ότι έχει να κάνει με την κορυφαία κατηγορία του θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που πάνω κάτω αντιστοιχεί στο 30% των εσόδων τους, ενώ η χρηματιστηριακή αξία του ποδοσφαιριστή του ελληνικού πρωταθλήματος (Ελληνα ή ξένου) θα υποβαθμιστεί αδιανόητα, οπότε μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις πωλήσεις παικτών για 10 και 15 εκατ. ευρώ. Οι επιπτώσεις βεβαίως δεν σταματούν εδώ, αφού θεωρείται για παράδειγμα δεδομένο ότι δεν θα μπορούν οι ελληνικές ομάδες να προσελκύουν το επίπεδο των ποδοσφαιριστών που προσελκύουν σήμερα, ενώ είναι δεδομένο ότι τα μπάτζετ των ελληνικών συλλόγων θα μειωθούν χοντρικά κατά 50% σε ότι έχει να κάνει με τα κορυφαία club αφού η προσδοκία απόσβεσης δεν θα υπάρχει καν, όπως υπάρχει για παράδειγμα σήμερα με την συμμετοχή σε έναν όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πριν αναλύσουμε όμως ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις, άλλωστε θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες, ας δούμε πως είναι η κατάσταση σήμερα. Η Ελλάδα όπως προανέφερα ξεκινά από την 16η θέση της βαθμολογίας. Ας δούμε αναλυτικά την βαθμολογία:

13η Τσεχία: 24.800 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 5 ομάδες.

14η Δανία: 24.125 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 4 ομάδες.

15η Κύπρος: 21.625 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 4 ομάδες.

16η Ελλάδα: 21.400 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 5 ομάδες.

17η Κροατία: 20.500 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 4 ομάδες.

18η Ελβετία: 20.000 βαθμούς και συμμετέχει φέτος με 5 ομάδες.

Με αυτή τη βαθμολογία λοιπόν ξεκινάμε και όταν τελειώσει η φετινή σεζόν θα πρέπει να έχουμε τερματίσει τουλάχιστον στη 15η θέση, δηλαδή με βάση τα τωρινά δεδομένα να ξεπεράσουμε την Κύπρο και να μην μας προσπεράσουν η Κροατία και η Ελβετία. Αν όντως η Ελλάδα τα καταφέρει να τελειώσει τη σεζόν μέσα στις πρώτες 15 χώρες της ειδικής βαθμολογία της UEFA, τότε θα βγάζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πέντε ομάδες (δύο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την πρωταθλήτρια και την δευτεραθλήτρια όπως γίνεται και σήμερα, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2). Με λίγα λόγια στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπάρχουν 3 καλά ευρωπαϊκά εισιτήρια και μόλις δύο για το Europa League 2. Αντίθετα αν δεν καταφέρει η Ελλάδα να τερματίσει στις πρώτες 15 θέσεις, για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπάρχει μόνο ένα καλό εισιτήριο και τρία για το Europa League 2.

Αν οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν αντιληφθεί την σημασία της εφετινής σεζόν για το μέλλον τους, λογικά θα πανηγυρίζουν για κάθε νίκη, για κάθε βαθμό, για κάθε πρόκριση των εγχώριων αντιπάλων τους την εφετινή σεζόν. Και για να μιλάμε ρεαλιστικά τα... μαθηματικά λένε ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να τερματίσει στη 15η θέση θα χρειαστεί να βάλει μία ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και 2 στους ομίλους του Europa, σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.

Βεβαίως υπάρχει και η συγκυρία των κληρώσεων, όπου ξαφνικά ο Αρης μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας. Αν προκριθεί κόντρα στην ΑΕΛ, την ομάδα από την Κύπρο, όχι μόνο θα έχει προσθέσει πόντους στο σακούλι της Ελλάδας, αλλά θα έχει αποκλείσει από τη συνέχεια της χρονιάς μία από τις τέσσερις ομάδες του Κυπριακού ποδοσφαίρου και θα έχει κάνει ευκολότερο το έργο της Ελλάδας. Βεβαίως με βάση τη βαθμολογία εκτός από την Κύπρο μεγάλη αντίπαλος είναι και η Κροατία που είναι στη 17η θέση, αλλά κοντά στην Ελλάδα, ενώ και οι διπλές αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Βικτόρια Πλζέν είναι σημαντικές. Είναι δύσκολο να καλύψουμε την απόσταση των 3.400 βαθμών που έχουμε από τους Τσέχους, αλλά αν υπάρχει ένας τρόπος αυτό να συμβεί είναι ο Ολυμπιακός να αποκλείσει την Πλζεν, διότι εκτός των άλλων θα έχει δεδομένη την συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League τουλάχιστον.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για κάθε νίκη που παίρνουν οι ελληνικές ομάδες στα προκριματικά συγκεντρώνουν 200 βαθμούς και για κάθε ισοπαλία 100 βαθμούς. Αντίθετα οι νίκες από τη φάση των ομίλων και μετά αντιστοιχούν σε 400 βαθμούς και οι ισοπαλίες σε 200 βαθμούς. Τέλος η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πριμοδοτείται με 800 βαθμούς. Με λίγα λόγια το να ξεπεράσουμε την Κύπρο και να μείνουμε πάνω από την Κροατία είναι ένας εφικτός στόχος, αντίθετα το να ξεπεράσουμε τη Δανία ή την Τσεχία είναι δύσκολος.

Κλείνοντας και για να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόσο σημαντικό είναι το κάθε ματς, η κάθε πρόκριση, η κάθε στιγμή, αν στην περασμένη σεζόν είχαν συμβεί δύο απλά πράγματα, η ΑΕΚ είχε κάνει μία νίκη (ας πούμε εντός με τη Μπενφίκα σε εκείνο το 2-3 στο ΟΑΚΑ) στα έξι ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει εντός Μπατέ και Βίντι και είχε περάσει στους “32” του Europa και εκεί είχε αποκλειστεί αλλά με μία νίκη και μία ήττα, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν 15η με 23.000 και σημαντική απόσταση από την Κύπρο και αρκετά κοντά στο να προσπεράσει Δανία και Τσεχία. Επαναλαμβάνω με μία νίκη της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δύο νίκες του ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa κόντρα σε Βίντι και Μπατέ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.