Ντάνιελ Λίβι: Από το αποτυχημένο πρότζεκτ στην ΑΕΚ, στον τελικό του Champions League!

Ντάνιελ Λίβι: Από το αποτυχημένο πρότζεκτ στην ΑΕΚ, στον τελικό του Champions League!

Ντάνιελ Λίβι: Από το αποτυχημένο πρότζεκτ στην ΑΕΚ, στον τελικό του Champions League!

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον κομβικό ρόλο του επί 18 χρόνια προέδρου της Τότεναμ Ντάνιελ Λίβι στην αναγέννηση του συλλόγου! Από τα λάθη στην ΑΕΚ στη δεκαετία του '90, μέχρι την πρόσληψη του Ποκετίνο, το νέο επιβλητικό γήπεδο, το προπονητικό κέντρο και τις επικερδείς εμπορικές συμφωνίες!

Έπρεπε να περάσουν 136 χρόνια για να καταφέρει η Τότεναμ να «κλειδώσει» την συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση προκειμένου να διεκδικήσει την μοναδική κούπα που λείπει από την τροπαιοθήκη της.

Η επική ανατροπή απέναντι στον Άγιαξ μπορεί να πιστώνεται εν πολλοίς στον Λούκας Μόουρα, αλλά και στον Μαουρίτσιο Ποκετίνο, όμως στο μη αγωνιστικό κομμάτι, ο επί 18 χρόνια πρόεδρος των «Σπιρουνιών» Ντάνιελ Λίβι δικαιούται ένα μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία των Λονδρέζων.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την εμπλοκή του στα κοινά της ΑΕΚ το 1997 μέσω της ENIC, της εταιρίας δηλαδή που κινεί τα νήματα στην Τότεναμ μετά το μιλένιουμ.

O Λίβι γεννήθηκε στο Έσεξ και από τα γεννοφάσκια του υποστήριζε την ομάδα που πλέον καθοδηγεί. Σπούδασε οικονομικά στο κολέγιο Sidney Sussex του Cambridge και αποφοίτησε το 1985.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Λίβι συμμετείχε στην οικογενειακή του επιχείρηση που σχετίζονταν με είδη ένδυσης, στην ανάπτυξη ακινήτων, καθώς και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, σχημάτισε ένα επιχειρηματικό γκρουπ με τον μεγιστάνα Τζο Λιούις και συμμετείχε σε επενδυτικό trust. Την ENIC International Ltd που ειδικεύεται στον αθλητισμό (ειδικότερα στο ποδόσφαιρο), στην ψυχαγωγία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ανέλαβε ρόλο Διευθύνοντος συμβούλου στην ENIC το 1995 και ανέλαβε πόστο διευθυντή στη Ρέιντζερς. Στην ομάδα της Γλασκώβης η ENIC κατείχε σημαντικό μερίδιο μετοχών μέχρι το 2004.

Η English National Investment Company όπως είναι το πλήρες όνομα της, απέκτησε το πλειοψηφικό πακτέτο μετοχών της ΑΕΚ, ενώ είχε ισχυρή παρουσία σε Σλάβια Πράγας, Βασιλεία και Βιτσέντσα.

Στις 7 Οκτωβρίου 1997, η ENIC καταβάλει το ποσό των 2.67 δισ. δρχ. Και παραλαμβάνει την διοικητική σκυτάλη της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Μιχάλη Τροχανά.

Η ENIC του Ντάνιελ Λίβι δεν φείδεται χρημάτων με τον Τζο Λιούις να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας απίθανα ποσά για ποδοσφαιριστές όπως ο Κέλβιν Σέμπουε, ενώ έχουν νέα πρόσωπα αποτελούν επίσης οι Δώνης, Τόμιτς, Μπαμπούνσκι, Ζήκος, Μάρκος, Ίλιεφ και Ζουμπούλης. Πάρα τον πακτωλό χρημάτων η ΑΕΚ τερματίζει πολύ πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Μάλιστα εκείνη την εποχή η «Ένωση» είχε φτάσει κοντά στην πρόσληψη του Γιόακιμ Λεβ για να καταλήξει στον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς.

Κομβικό σημείο στον τερματισμό της διοικητικής ανάμιξης της ENIC στην ΑΕΚ θεωρείται ο αποκλεισμός από την ΑΪΚ Στοκχόλμης στα προκριματικά του Champions League μέσα στο κατακαλόκαιρο. Είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση με αποκορύφωμα το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Νοέμβριο του '99, την διαιτησία του Δημητρόπουλου και τους πυροβολισμούς στο Members Club.

Το 2000 η ENIC παραδίδει το μάνατζμεντ της ΠΑΕ ΑΕΚ στη Netmed ενώ αποψιλώνεται το ποσοστό της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβι είχε ήδη επιχειρήσει να αγοράσει την Τότεναμ από τον Άλαν Σούγκαρ. Η πρώτη προσπάθεια τον Ιούλιο του 1998 έπεσε στο κενό, ενώ αρνητική ήταν η απάντηση Bρετανού δισεκατομμυριούχου και στην δεύτερη απόπειρα δύο χρόνια αργότερα.

O Σούγκαρ αναγκάστηκε στη συνέχεια να παραχωρήσει τις μετοχές των «Σπιρουνιών» διαπιστώνοντας πως πλέον δεν είναι αρεστός στους οπαδούς της ομάδας. Στις 20 Δεκεμβρίου 2000 και αφού η ENIC καταβάλει 22 εκατ. λίρες που αντιστοιχούν στο 29.8% των μετοχών του συλλόγου, ο Λίβι αναλαμβάνει πόστο στη διοίκηση. Η αγοραπωλησία ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2001, όπου ο πρώην παράγοντας της ΑΕΚ αναλαμβάνει και επίσημα την προεδρία της Τότεναμ. Η ENIC σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της με την αγορά των υπόλοιπων μετοχών της.

Το 2008 με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο κατακτά το League Cup. Είναι το πρώτο τρόπαιο επί των ημερών Λίβι στον σύλλογο. Παρόλα αυτά ο Ισπανός αντικαθίσταται από τον Χάρι Ρέντναπ (24/2/2008) αφού η Τότεναμ πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της στη σεζόν 2008/09.

Ο «ισχυρός άνδρας» των Λονδρέζων δικαιώνεται αφού η Τότεναμ εμφανώς βελτιωμένη κατακτά εν τέλει την 8η θέση στην Premier League, ενώ φτάνει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στον τελικό του League Cup αντιμετωπίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα πράγματα πηγαίνουν ακόμη καλύτερα στην αγωνιστική περίοδο 2009/10, καθώς η Τότεναμ τερματίζει στην πρώτη τετράδα και σφραγίζει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, φτάνει στην κορυφή του ομίλου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, εκτοπίζοντας την κάτοχο του τροπαίου Ίντερ, ενώ στη συνέχεια αποκλείει την Μίλαν. Το ευρωπαϊκό όνειρο ολοκληρώνεται στα ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Premier League τερματίζει στην πέμπτη θέση, εξασφαλίζοντας μια θέση στο Europa League.

Τον Ιούνιο του 2012 η διοίκηση του συλλόγου προχώρησε στην πρόσληψη του Αντρέ Βίλας Μπόας, ενώ έναν χρόνο αργότερα παραχωρεί τον Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 86 εκατ. λιρών!

Η βαριά ήττα με 5-0 στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» από την Λίβερπουλ οδηγεί τον Λίβι στην απόφαση να απολύσει τον Πορτογάλο τεχνικό στις 16 Δεκεμβρίου 2013, με τον πρώην παίκτη της ομάδας Τιμ Σέργουντ να τον διαδέχεται.

Στις 27 Μαίου 2014, ο 57χρονος πρόεδρος της Τότεναμ κινείται αστραπιαία και προσλαμβάνει τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Ο Αργεντινός τεχνικός δίνει έμφαση στις ακαδημίες προωθώντας αρκετούς παίκτες στην πρώτη ομάδα όπως είναι οι Χάρι Κέιν, Ντάνι Ρόουζ, Ράιαν Μέισον, Ναμπίλ Μπενταλέμπ και Άντρος Τάουνσεντ. Την σεζόν 2014/15 η Τότεναμ τερματίζει στην πέμπτη θέση, ενώ για ακόμη μια φορά φτάνει στον τελικό του League Cup.

Η αγωνιστική ανόρθωση της Τότεναμ είναι κάτι παραπάνω από αισθητή την τελευταία τετραετία όπου οι «Hotspurs» βρίσκονται σταθερά στην πρώτη τριάδα της Premier League έχοντας μάλιστα τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας.

Στις 14 Μαϊου 2014, έπειτα από απόφαση του Λίβι, το ιστορικό Γουάιτ Χαρτ Λέιν έπαψε να είναι η έδρα της Τότεναμ προκειμένου να ανακαινιστεί το ιστορικό γήπεδο.

Η ομάδα συνέχισε να εντυπωσιάζει, τερματίζοντας πάνω από την Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Champions League. Σε εμπορικό επίπεδο ο πρόεδρος της Τότεναμ προχωρά σε συμφωνίες μαμούθ με εταιρίες κολοσσούς όπως είναι οι Nike and AIA αλλά και με την Autonomy που αναλαμβάνει την χορηγίας της φανέλας.

O Λίβι παράλληλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την Premier League, υποστηρίζοντας την διενέργεια ενισχυμένων οικονομικών ελέγχων για όλους τους ιδιοκτήτες προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των ομάδων.

Το 2012, ο σύλλογος μετακόμισε στο νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο του, το οποίο βρίσκεται σε 80 στρέμματα γης και θεωρείται το κορυφαίο του κόσμου.

Ο πρόεδρος της αγγλικής ομάδας ήταν εκείνος που είχε αναλάβει προσωπικά τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της κατασκευής του. Εκεί προετοιμάστηκε η εθνική Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 2018.

Τα τελευταία χρόνια ο Λίβι εστίασε τις προσπάθειες του στο νέο γήπεδο της Τότεναμ, χωρητικότητας 62.062 θέσεων, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.

Το Tottenham Hotspur Stadium, το οποίο θυμίζει διαστημόπλοιο κόστισε 1 δισ. λίρες εγκαινιάστηκε επίσημα στις 3 Απριλίου 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσει και άλλα αθλήματα (αγώνες του αμερικάνικου NFL) και σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην ιστορία της Τότεναμ, όπως την οραματίστηκε ο Λίβι.

Ο τελευταίος τον Νοέμβριο του 2017 αναδείχθηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς στα Επιχειρηματικά Βραβεία Ποδοσφαίρου.

Διαβάστε το προ εξαετίας «προφητικό» άρθρο του Βασίλη Σαμπράκου για τον Ντάνιελ Λίβι...

Δείτε το trailer της Cosmote TV για το ματς

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα