Το VAR, ο πάγκος, τα στημένα κι οι κρυφοί κυνηγοί…

Το VAR, ο πάγκος, τα στημένα κι οι κρυφοί κυνηγοί…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βγάζει μέσα από το blog του στο gazzetta συμπεράσματα για το Τσάμπιονς Λιγκ και για τον Ολυμπιακό!

Και να που τελικά στην πρώτη σεζόν που η UEFA έβαλε το VAR στα πιο κρίσιμα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, σχεδόν όλα τα θηρία της Ευρώπης θα δουν τον τελικό της διοργάνωσης από τα σπίτια τους!

Ποιες ομάδες είχαν φτάσει στον τελικό την τελευταία δεκαετία; Η Ρεάλ τέσσερις φορές. Η Μπαρτσελόνα τρεις. Η Μπάγερν άλλες τρεις. Η Γιουβέντους δύο. Η Γιουνάϊτεντ επίσης δύο. Κανένα από αυτά τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στον φετινό τελικό.

Ποιες άλλες είχαν φτάσει σε τελικό στην δεκαετία: Η Ατλέτικο άλλες δύο. Η Τσέλσι μία. Η Ντόρτμουντ μία. Η Λίβερπουλ μία. Μόνο αυτή στον τελικό. Και η Τότεναμ για πρώτη φορά. Αγγλικός ο τελικός στο Τσάμπιονς Λιγκ και βάσει αποτελεσμάτων πρώτων αγώνων (Άρσεναλ-Βαλένθια 3-1 και Άϊντραχτ-Τσέλσι 1-1) πιθανότατα αγγλικός κι ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ!

Γενικά συμπεράσματα από τους συγκλονιστικούς ημιτελικούς, που μπορεί να φανούν χρήσιμα;

Πρώτον, ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεις ένα ματς. Ακόμη κι όταν έχεις χάσει 0-3 το πρώτο εκτός έδρας ματς, ακόμη κι όταν χάνεις 0-2 στο ημίχρονο εκτός έδρας…

Μία ελληνική ομάδα θα σκέφτονταν τέτοιες ανατροπές;…

Δεύτερον, ότι χωρίς πάγκο δεν πας πουθενά. Από τη Λίβερπουλ έλειπαν τα δύο από τα τρία κανόνια της, ο Σαλάχ κι ο Φιρμίνο-και βρήκε δύο γκολ από τον Οριζί, που έπαιξε φέτος σε όλες τις διοργανώσεις μόλις για 6η φορά βασικός. Κι όμως έχει βάλει έξι γκολ…Από την Τότεναμ έλειψε ο μεγάλος της κανονιέρης, ο Κέϊν-και βρήκε χατ τρικ από έναν εξτρέμ, τον Λούκας Μούρα…Τι θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός προχωρούσε στο Γιουρόπα Λιγκ και του έλειπε στο πιο κρίσιμο παιχνίδι ο Φορτούνης;…

Ο Ολυμπιακός είχε φέτος τις λύσεις που θα έπρεπε να είχε επιθετικά; Δεν νομίζω. Η τριάδα (τετράδα) Ποντένσε, Χασάν (Γκερέρο), Λάζαρος δεν ήταν σούπερ στον απολογισμό των γκολ, αλλά τουλάχιστον "στάθηκε": με 8, 15, 11 κι 9 γκολ αντίστοιχα (πάντα αναφέρομαι σε όλες τις διοργανώσεις). Πίσω από αυτήν, όμως; Από ένα γκολ Φετφατζίδης, Βρουσάϊ, Ναουέλ, Σολδάνο και δύο οι Μάνος και Ζιλ Ντίας. Μόνο Μασούρας έκανε κάτι παραπάνω, με τα τέσσερα γκολ, ερχόμενος το Γενάρη.

Πόσο μεγάλη σημασία έχει ο δυνατός πάγκος, ειδικά για την επίθεση; Να θυμηθούμε απλά ότι έχασαν λόγω τραυματισμών…

Ο Λάζαρος το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και ένα δίμηνο μεσούσης της σεζόν.

Ο Χασάν επίσης ένα δίμηνο μεσούσης της σεζόν, αλλά και κάποια άλλα παιχνίδια σποραδικά μέσα στην περίοδο

Ο Γκερέρο ένα μήνα μεσούσης της σεζόν

Τρίτον, ότι οι «κρυφοί» κυνηγοί μπορεί να σου δώσουν χρυσές λύσεις. Βλέπε τα δύο γκολ του Βαϊνάλντουμ, ερχόμενος από πίσω.

Ο Ολυμπιακός μέχρι πριν ένα μήνα, τι λύσεις είχε πάρει στο γκολ από τους κεντρικούς του χαφ από την αρχή της χρονιάς; Μόνο πέντε γκολ: τρία από τον Καμαρά (το 1-0 με τον Αστέρα, την ισοφάριση στο Περιστέρι και την ισοφάριση με την ΑΕΚ), μία από τον Μπουχαλάκη (το δεύτερο γκολ επί της Μπέρνλεϊ) και μία από τον Νάτχο (το νικητήριο γκολ με τον Αστέρα).

Πώς, άραγε στον τελευταίο μήνα έχουν βάλει τέσσερα γκολ ο Γκιγέρμε, τρία ο Καμαρά και ένα ο Μπουχαλάκης; Οκτώ γκολ σε ένα μήνα, πέντε γκολ σε οκτώ μήνες! Είναι κάτι συγκυριακό, η, μήπως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν το είχε μετρήσει σωστά και μόλις στο τέλος της χρονιάς αξιοποίησε καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι τα εξαροκτάρια του;…

Τέταρτον, οι στατικές φάσεις παραμένουν μία «σίγουρη» πηγή γκολ. Με γκολ από κόρνερ (Οριζί) προκρίθηκε στο τέλος η Λίβερπουλ, με γκολ (Ντε Λιχτ) από κόρνερ άνοιξε το σκορ ο Άγιαξ…

Ο Ολυμπιακός πόσο εκμεταλλεύθηκε φέτος τις πραγματικά δεκάδες στημένες φάσεις που κέρδισε; Ελάχιστα είναι η απάντηση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη συγκομιδή των γκολ των στόπερ: τρία ο Βούκοβιτς, δύο ο Σισέ, ένα ο Μεριά, κανένα ο Μιράντα. Την τιμή των όπλων ήρθε να σώσει στο τέλος ο Γκιγέρμε με τα τρία γκολ από τα κόρνερ του Φορτούνη.

Δεν δουλεύτηκε καλά φέτος η ομάδα στις στατικές φάσεις. Κι είναι από τα πρώτα πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσει ο προπονητής ενόψει της νέας σεζόν. Δεν νοείται ο Ολυμπιακός να μην έχει βάλει ούτε τα μισά γκολ σε σχέση με τον ΠΑΟΚ από κόρνερ και φάουλ.

Κατά την γνώμη μου, πρώτον ο εξτρέμ που θα αποκτηθεί πρέπει να έχει απαραιτήτως καλά «στημένα», αφού δεν έχει νόημα να τα παίρνει όλα ο Φορτούνης και δεύτερον οι στόπερ που θα αποκτηθούν πρέπει να έχουν μία έφεση στο σκοράρισμα.

Άσχετο: Ταινία για απόψε, Happy End (01.30) στην Cosmote Cinema 2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.