Σιλόι στο gazzetta.gr: «Ίδια φιλοσοφία με την ομάδα του '95 ο Άγιαξ, δεν θα νικούσε ο ΠΑΟ εάν έπαιζα στο Άμστερνταμ»

Σιλόι στο gazzetta.gr: «Ίδια φιλοσοφία με την ομάδα του '95 ο Άγιαξ, δεν θα νικούσε ο ΠΑΟ εάν έπαιζα στο Άμστερνταμ»

bet365

Ο θρυλικός μπακ και επικεφαλής των ακαδημιών του Άγιαξ, Σόνι Σιλόι συγκρίνει στο gazzetta.gr την ομάδα του '90 με την τωρινή, αναφέρεται στην επίδραση του Κρόιφ, στους παίκτες που ξεχωρίζει, ενώ θυμάται τις κούρσες του Γιώργου Δώνη!

Τα «τρομερά μωρά» του Έρικ τεν Χαγκ αναβιώνουν τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του Άγιαξ αναγκάζοντας τους πάντες να υποκλιθούν στο σπάνιο ταλέντο τους.

Ο Άγιαξ μετά τις Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους ετοιμάζεται να υπερκεράσει το εμπόδιο και της Τότεναμ συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία. Παράλληλα δικαιώνεται και η προφητεία του Γιόχαν Κρόιφ επί ελληνικού εδάφους για τη νέα γενιά της ολλανδικής ομάδας.

Ο θρυλικός Σόνι Σιλόι, αγωνίστηκε για 14 σεζόν στον Άγιαξ (1980-87, 1989-1996), κατακτώντας 7 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ολλανδίας, 1 Champions League (1995), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1987), 1 Κύπελλο UEFA (1992), αλλά και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1995).

Ο παλαίμαχος μπακ πλέον υπηρετεί τον ολλανδικό σύλλογο ως επικεφαλής σύμβουλος αλλά και πρεσβευτής των περίφημων ακαδημιών του Άγιαξ.

Ο Σιλόι μίλησε στο gazzetta.gr για την τωρινή φουρνιά του «Αίαντα», ξεχώρισε τους Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ, παραδέχθηκε πως ο Άγιαξ δύσκολα θα κρατήσει τα αστέρια του, πρόβλεψε νίκη με καθαρό σκορ στην αποψινή ρεβάνς, αναφέρθηκε στην επίδραση του Γιόχαν Κρόιφ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό την σεζόν 1995/96 σχολιάζοντας πως εάν δεν ήταν τραυματίας στην αναμέτρηση του

Περίμενες ότι ο Άγιαξ θα έφτανε μέχρι εδώ στην τρέχουσα σεζόν, διεκδικώντας το τρόπαιο του Champions League, αλλά και το νταμπλ στην Ολλανδία;

«Προσωπικά δεν με εκπλήσσει ούτε στο ελάχιστο η φετινή πορεία του Άγιαξ. Μπορεί όλος ο κόσμος να εκπλήσσεται ευχάριστα με αυτά που βλέπει, αλλά για εμάς που βρισκόμαστε στην ομάδα και ζούμε καθημερινά τον τρόπο λειτουργίας της είναι κάτι φυσιολογικό.

Ο Άγιαξ δουλεύει με αυτό το σύστημα εδώ και 50-60 χρόνια. Αναδεικνύει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες του. Κάπως έτσι συνέβη με τον Κλάιφερτ, τον Ράικαρντ και με μένα. Είναι μια γενιά, η οποία δουλεύει για πολλά χρόνια και οι καρποί τους δουλειάς τους φαίνονται πλέον».

Γνωρίζω πως ο Γιόχαν Κρόιφ αποτελεί μέντορα σου. Πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του στην τωρινή ομάδα του Άγιαξ;

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική στον σύλλογο. Ήδη κατακτήθηκε το Κύπελλο Ολλανδίας και η ομάδα πλέον διεκδικεί το πρωτάθλημα και το Champions League. Ασφαλώς η συμβολή του Γιόχαν Κρόιφ σε όσα συμβαίνουν στον Άγιαξ εδώ και δεκαετίες είναι ανυπολόγιστη.Τον είχα προπονητή στον Άγιαξ. Μια τεράστια προσωπικότητα όχι μόνο για το ολλανδικό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ότι βλέπετε σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Κρόιφ. Ακόμη και ως ποδοσφαιριστής λειτουργούσε με το μυαλό του προπονητή στον αγωνιστικό χώρο».

Πώς θυμάσαι τον Κρόιφ ως προπονητή στον Άγιαξ;

«Με τον Κρόιφ κατακτήσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνα το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987, δύο χρόνια αφότου ανέλαβε την ομάδα. Λίγα χρόνια αργότερα ο Άγιαξ έχοντας διατηρήσει τον κορμό του κατέκτησε με τον Λουίς Φαν Χάαλ το Κύπελλο UEFA για να φτάσουμε το 1995 στο Champions League. Με Κρόιφ και Φαν Χάαλ ο Άγια έφτασε σε απίθανες επιτυχίες. Ουσιαστικά ο Φαν Χάαλ συνέχισε πάνω στον δρόμο που χάραξε ο Κρόιφ».

Όσα βλέπουμε στην φετινή σεζόν τα είχε προβλέψει πριν από λίγα χρόνια ο Κρόιφ...

«Ήξερε πάντα τι έκανε. Τίποτα δεν άφηνε στην τύχη. Δούλευε μεθοδικά και αντιλαμβάνονταν το ταλέντο που διέθεταν οι παίκτες του Άγιαξ. Για αυτό και είχε προβλέψει πριν από 5-6 χρόνια πως ο Άγιαξ θα επέστρεφε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όπως και έγινε».

Θεωρείς υπάρχουν πολλά κοινά της φετινής ομάδας με εκείνη που κατακτήσατε στα μέσα της δεκαετίας του '90 το Champions League;

«Η ουσία, η φιλοσοφία και η στρατηγική της τωρινής ομάδας με του '95 είναι η ίδια. Αυτό που άλλαξε είναι πως τώρα υπάρχουν έξι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες του Άγιαξ και πέντε ξένοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τις ακαδημίες. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 λόγω του περιορισμού στον αριθμό των ξένων παικτών είχαμε μόνο τους Τζορτζ Φίνιντι, Κανού και Λιτμάνεν. Τώρα οι ξένοι είναι περισσότεροι. Ουσιαστικά είναι 50-50 με τους Ολλανδούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία της ομάδας».

Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ τους οποίους ξεχωρίζεις;

«Από την τωρινή ομάδα οι αγαπημένοι μου παίκτες είναι οι Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ».

Θεωρείς πως ο Άγιαξ θα μπορέσει να διατηρήσει τα μεγάλα του αστέρια και για την επόμενη σεζόν; Είναι ένα στοίχημα για εσάς να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και στα επόμενα χρόνια;

«Δυστυχώς είναι δύσκολο για τον Άγιαξ να κρατήσει όλους αυτούς τους παίκτες. Άλλωστε ο Ντε Γιονγκ έχει κλείσει στην Μπαρτσελόνα, ενώ και ο Ντε Λιχτ θα αποχωρήσει. Αυτή είναι η αποστολή του Άγιαξ. Να παράγει ταλέντα. Να φτάνουν στην πρώτη ομάδα και να εξελίσσονται στην καριέρα τους. Έτσι κάνουμε και τις άλλες ομάδες καλύτερες αφού τις τροφοδοτούμε με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, αναδεικνύονται νέα μεγάλα ταλέντα. Αυτό έχει δείξει η ιστορία».

Τι προβλέπεις για την αποψινή ρεβάνς κόντρα στην Τότεναμ;

«Ο Άγιαξ απόψε θα πρέπει να παίξει όπως στο πρώτο ημίωρο του πρώτου αγώνα στο Λονδίνο. Η Τότεναμ αγωνίστηκε με διάταξη 5-2-3 κάτι που αποδείχθηκε καλό για τον Άγιαξ. Ο Άγιαξ πάντα δημιουργεί ευκαιρίες και πιστεύω όλα θα πάνε καλά. Πλέον αποδίδει όπως η Μπαρτσελόνα. Παίζει ευφυές ποδόσφαιρο και είμαι αισιόδοξος. Θα είναι φανταστικό εάν ο Άγιαξ κατακτήσει το τρόπαιο στη Μαδρίτη. Θεωρώ πως ένα σκορ 2-0 ή 3-0 φαντάζει εφικτό».

Τον 1996 είχατε αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του Champions League τον Παναθηναϊκό. Τι θυμάσαι από αυτές τις αναμετρήσεις; Περίμενες πως θα ηττηθείτε στο Άμστερνταμ;

«Θυμάμαι πολύ καλά και τα δύο παιχνίδια. Στον πρώτο ματς όπου ηττηθήκαμε με 1-0 δεν είχα αγωνιστεί. Λόγω τραυματισμού έμεινα στον πάγκο. Στη ρεβανς της Αθήνας έπαιξα κανονικά και κερδίσαμε με 3-0. Δεν έχω ξεχάσει τον παίκτη του Παναθηναϊκού που ήταν πολύ γρήγορος και έκανε την κούρσα όπου προήλθε το γκολ της ελληνικής ομάδας, τον Γιώργο Δώνη. Πιστεύω εάν έπαιζα στο πρώτο ματς τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά και να μην έβρισκε κενά στην άμυνα του Άγιαξ ο Παναθηναϊκός. Πάντως εκτός έδρας ήταν πιο επικίνδυνος από ότι στα παιχνίδια στην έδρα του».

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα