Ένας τελικός κι ένα τρόπαιο στην κακή 10ετία των Άγγλων στα νοκ-άουτ (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Ένας τελικός κι ένα τρόπαιο στην κακή 10ετία των Άγγλων στα νοκ-άουτ (vid)

bet365

Για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια, η Αγγλία έχει τέσσερις ομάδες στα προημιτελικά του Champions League, ωστόσο, τις προηγούμενες εννέα σεζόν, η εκπροσώπηση ήταν... πάμφτωχη. Εξαίρεση το 2011 με παρουσία της Γιουνάιτεντ στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» και το 2012 με την επιτυχία της Τσέλσι.

Δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται οι Λίβερπουλ, Τότεναμ και οι σύλλογοι του Μάντσεστερ στους «8» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης για φέτος.

Είναι ότι το έκαναν με επιβλητικό τρόπο σε τρεις κόντρες με γερμανικές ομάδες (ακόμα κι αν η Σάλκε δεν μπορεί να θεωρηθεί ομάδα επιπέδου που θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στα προημιτελικά), ενώ και η Γιουνάιτεντ έκανε τρομερό come-back απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, γράφοντας μοναδική ιστορία και επιστρέφοντας από εντός έδρας ήττα με σκορ 2-0 από το πρώτο ματς.

Η σεζόν 2008-2009, που ήταν και η τελευταία στην οποία συμμετείχαν τέσσερις αγγλικοί σύλλογοι στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ολοκληρώθηκε με τη Μπαρτσελόνα να κατακτά το τρόπαιο στον τελικό της Ρώμης απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι στην πορεία μέχρι την Αιώνια πόλη είχαν αποκλείσει την Άρσεναλ στα ημιτελικά, με τον έτερο αγγλικό εμφύλιο που προέκυψε την ίδια αγωνιστική περίοδο να είναι ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τσέλσι στους «8», με τους «μπλε» να προχωρούν και να σταματούν από τους «μπλαουγκράνα» στους ημιτελικούς.

Έκτοτε, η Αγγλία και με εξαίρεση το 2011 όταν μέχρι και τους προημιτελικούς υπήρχαν τρεις εκπρόσωποι (με τη Γιουνάιτεντ να φτάνει μέχρι και τον τελικό του Γουέμπλεϊ και να χάνει ξανά από τη Μπαρτσελόνα, όπως το 2009), είχε να επιδείξει το πολύ δυο ομάδες μέχρι εκείνο το σημείο του τουρνουά και αυτό συνέβη τις σεζόν 2009-2010, 2013-2014 και 2017-2018.

Έναν χρόνο μετά το αμέσως προηγούμενο καρέ, όπως αυτό που κατεγράφη πλέον και φέτος, οι Άγγλοι είχαν τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ μέχρι και τα προημιτελικά, ωστόσο, οι Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα, ήταν, τότε, απροσπέλαστα εμπόδια.

Πέντε χρόνια πριν από τη φετινή διοργάνωση, ήταν η Τσέλσι που ξεπέρασε την Παρί Σεν Ζερμέν και αποκλείστηκε από την Ατλέτικο ένα βήμα πριν από τον τελικό της Λισαβόνας, ενώ επίσης συμμετείχε μέχρι και τους «8» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έμεινε εκτός από τη Μπάγερν Μονάχου.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, φυσικά, ήταν το ζευγάρι Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι, με τους «κόκκινους» να παίρνουν δύο νίκες στα μεταξύ τους ματς και να συνεχίζουν μέχρι και τον τελικό του Κιέβου όπου υποτάχθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έφτασε στο 13ο ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Υπήρξαν και δυο σεζόν κατά τις οποίες κανείς εκπρόσωπος της Αγγλίας δεν βρέθηκε πέρα από τους 16 στα νοκ-άουτ! Ήταν αρχικά το 2012-2013 όπου η Τσέλσι ως κάτοχος του τίτλου αποκλείστηκε από τον όμιλο και πήγε στο Europa League για να το πάρει στις back-to-back ευρωπαϊκές επιτυχίες της, ενώ και η Μάντσεστερ Σίτι στις... πρώτες της εμπειρίες από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έφυγε ως 4η από το γκρουπ με τις Ντόρτμουντ, Ρεάλ και Άγιαξ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ είχαν αποχαιρετήσει από τον πρώτο γύρο των νοκ-άουτ, στις κόντρες με τις Ρεάλ και Μπάγερν.

Την ποδοσφαιρική χρονιά 2014-2015, οι Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ υπέστησαν αποκλεισμούς από τις Παρί, Μπαρτσελόνα και Μονακό αντίστοιχα για να εκμηδενίσουν ξανά την εκπροσώπηση της χώρας τους μετά τη φάση των «16»...

Από μια ομάδα υπήρχε μονάχα το 2012 (όπου η Τσέλσι έκανε τεράστια ανατροπή σε ολόκληρη την εξέλιξη της χρονιάς και κατέκτησε το Champions League), το 2016 (η Σίτι έφτασε στα ημιτελικά όπου και την άφησε εκτός η Ρεάλ Μαδρίτης) και το 2017 (η έκπληξη της Λέστερ ολοκλήρωσε την παρουσίας της δείχνοντας τα δόντια της και στην Ατλέτικο στους «8»).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα