Αλέγκρι: Το προπονητικό τρικ του κόντρα στην Ατλέτικο(pics)

Αντώνης Σαούλης
Αλέγκρι: Το προπονητικό τρικ του κόντρα στην Ατλέτικο(pics)

bet365

O Αλέγκρι έδωσε άλλο σύστημα στην UEFA (4-3-3), έπαιξε άλλο στο πρώτο ημίχρονο (3-4-3) και έκλεισε το ματς με κάτι τελείως διαφορετικό (3-3-1-3 και 4-4-2). Ο ρόλος του Τσαν και ο απίθανος Μπερναρντέσκι .

Ναι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Χωρίς αυτόν πιθανότατα το ξεχωριστό προπονητικό τρικ του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να μην το συζητάγαμε σήμερα. Και με αυτόν, ουδείς ασχολείται με τον Ιταλό τεχνικό και τα όσα έκανε η δική του Γιουβέντους στα 97 λεπτά του αγώνα με την Ατλέτικο. Ολοι... κινούνται στους ρυθμούς του Πορτογάλου. Ομως θα ήταν τρομερά άδικο να μην σταθούμε στην ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του Αλέγκρι και τα όσα έκανε πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα με την Ατλέτικο.

Τι έκανε λοιπόν ο Ιταλός; Από την στιγμή που είχε επιλέξει τους έντεκα έδωσε στην UEFA (ο κάθε προπονητής πρέπει να το κάνει 90 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα) τον σχηματισμό. 4-3-3. Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία με τον Ζοάο Κανσέλο δεξί μπακ, τον Σπινατσόλα αριστερό και τους Τσαν, Ματουιντί εσωτερικούς μέσους με τον Πιάνιτς 6άρι. Η ενδεκάδα αυτή βγαίνει στην ιστοσελίδα της UEFA και φυσικά μπορεί να τη δει και να τη μελετήσει ο αντίπαλος προπονητής.

Ποιο ήταν το πρώτο προπονητικό τρικ του Μαξ Αλέγκρι; Οτι ΔΕΝ έπαιξε ούτε λεπτό το συγκεκριμένο σύστημα η Γιουβέντους! Κι όμως οι γηπεδούχοι μεταμορφώνονταν μέσα στο γήπεδο και πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό αρχικά έπαιξε ο Εμρε Τσαν. Οπως βλέπετε στα δύο σχεδιαγράμματα της UEFA στα δύο πρώτα τέταρτα του αγώνα (0-15, 15-30) η Γιουβέντους παίζει 3-4-3.


Ο Τσαν είναι τρίτο στόπερ οι δυο μπακ ουσιαστικά παίζουν όλη τη γραμμή και οι Πιάνιτς-Ματουιντί είναι στον άξονα. Με αυτή τη κίνηση ο Αλέγκρι στην επίθεση ανέβαζε περισσότερους παίκτες πιο άνετα, βάζοντας τους Μπερναρντέσκι και Κριστιάνο πιο κοντά στον Μάντζουκιτς και στην περιοχή.

Η Γιουβέντους βρίσκει γκολ στο 27' με τον Κριστιάνο και βλέποντας πως διαμορφώνεται το σύστημα των Ιταλών μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο Αλέγκρι ήταν ικανοποιημένος με το ένα γκολ που βρήκε και θα έψαχνε το δεύτερο στο υπόλοιπο 45λεπτο του αγώνα. Στο τέταρτο 30-45 τα μπακ έρχονται πιο κοντά στα στόπερ και ο Μπερναρντέσκι βοηθάει περισσότερο την άμυνα. Το 3-4-3 μεταμορφώνεται περισσότερο σ' ένα 5-3-2 για τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Αλέγκρι βλέποντας να ελέγχει απόλυτα το ματς (αντί για δύο γκολ έψαχνε ένα για παράταση), χωρίς να απειλείται αποφάσισε να μην αλλάξει το παραμικρό. Το 3-4-3 παρέμεινε ως είχε και η Γιουβέντους βρήκε δεύτερο γκολ στο 48' με τον Κριστιάνο.

Με την πρώτη αλλαγή να την κάνει στο 67' και να προκαλεί έκπληξη, η Γιουβέντους αλλάζει τα πάντα παρά το γεγονός ότι έχει το σκορ που έψαχνε τουλάχιστον για την παράταση. Ο αριστερός μπακ, Σπινατσόλα αφήνει την θέση του στον Πάολο Ντιμπάλα! Στο διάστημα 67-80 η Γιουβέντους παίζει ένα περίεργο 3-3-1-3. Ο άξονας άρχισε να ασφυκτιεί, ο Μπερναρντέσκι είχε ένα ελεύθερο ρόλο που δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί κι αυτό ήταν ο λόγος που ο Αλέγκρι με αφορμή την είσοδο του Κιν ν' αλλάξει για μια τελευταία φορά το σύστημα.

Ο κατάκοπος Μάντζουκιτς έγινε αλλαγή στο 80' για να περάσει ο νεαρός επιθετικός της Γιουβέντους και ο Αλέγκρι όπως θα δείτε στο τελευταίο σχεδιάγραμμα γυρνάει το σύστημα σε 4-4-2. Ο Ζοάο Κανσέλο από δεξί μπακ και δεξί εσωτερό χαφ καταλήγει αριστερό μπακ, ο Ντιμπάλα παίζει στη γραμμή δεξιά για να βοηθήσει τον Τσαν που έχει γίνει ξεκάθαρο δεξί μπακ και ο Μπερναρντέσκι ως αριστερό χαφ με σαφέστατα πιο ελεύθερο ρόλο. Κι από εκεί έγινε η ζημιά στην άμυνα της Ατλέτικο για το 3-0.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε αποφάσισε στο 77' να τραβήξει στον πάγκο τον Αριας (δεξί μπακ) να περάσει τον Βιτόλο στην θέση του (αριστερό χαφ) και ν' αφήσει μια δεξιά πλευρά στο έλεος του Θεού (ο Χουανφράν που πέρασε ως δεξί στοπερ-μπακ μετά τις αλλαγές έπαιζε πολύ ψηλά) και του Κορέα ο οποίος δεν βοήθησε ποτέ. Και όταν πήγε να βοηθήσει έκανε το πέναλτι στον Μπερναρντέσκι.

Η Γιουβέντους προειδοποίησε στο 81' (Κιελίνι βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας με τον Κιν να βγαινει τετ-α-τετ και να αστοχεί πάλι στην δεξιά πλευρά της Ατλέτικο) και κερδίζει το πέναλτι στο 85'. Ο Μπερναρντέσκι έχοντας ελεύθερο ρόλο πήρε την μπάλα στον άξονα, ο Χουανφράν είχε αφήσει την πλευρά του και βρέθηκε ο Κορέα να τον κυνηγάει σε μια κούρσα 30 μέτρων και του κάνει το πέναλτι.

Οσο για την τακτική του Σιμεόνε; Οπως θα δείτε στα σχεδιαγράμματα πιο πάνω δεν άλλαξε στιγμή το 4-4-2 στο πρώτο ημίχρονο, πείραξε την ομάδα του στο τέταρτο 60-75 προσπαθώντας να βάλει περισσότερους παίκτες στον άξονα (κι εκεί ο Αλέγκρι το γύρισε 3-3-1-3) και στο τέλος είχε ένα άναρχο 3-4-3 όπως βλέπετε στο σχεδιάγραμμα του 75-90...

Δεν έδωσε μόνο ο Κριστιάνο ρεσιτάλ το βράδυ της Τρίτης στο Τορίνο. Ηταν και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι που έκανε την διαφορά...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα