Η υποχρέωση του κόσμου και ο Χιμένεθ...

Η υποχρέωση του κόσμου και ο Χιμένεθ...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η υποχρέωση του κόσμου και ο Χιμένεθ...

bet365

Δεξί χέρι σηκώνεται, δεξί χέρι (να) κόβεται, σημειώνει ο Γιώργος Τσακίρης που εστιάζει στην ποινή της Α.Ε.Κ. από την UEFA, τα... ψεύτικα «against racism» και στον Μανόλο...

Με μεγάλη ανακούφιση, δικαιολογημένα σε έναν βαθμό, υποδέχτηκαν άπαντες στην ΑΕΚ την απόφαση της UEFA για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στην αναμέτρηση της πρωταθλήτριας στο Champions League με αντίπαλο τον Άγιαξ. Στην πραγματικότητα είναι λογικό να υπάρχει το αίσθημα της χαράς αφού δεδομένα θα μπορούσε να είναι και χειρότερα τα πράγματα, ωστόσο, η Ένωση (ολόκληρος ο σύλλογος και ο κόσμος της) μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία για δυο χρόνια. Δεν είναι εύκολο αυτό που ΔΕΝ πρέπει να γίνει για τις επόμενες δυο σεζόν στα ευρωπαϊκά ματς, όμως, όποιος αισθάνεται ΑΕΚ δεν μπορεί να μην κάνει το αυτονόητο: να βάλει πλάτη για την αγαπημένη του ομάδα...

Να σταθούμε λίγο στην απόφαση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και να σημειώσουμε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ομάδας και ειδικότερα στον Μηνά Λυσσάνδρου και το team του για το γεγονός ότι η ΑΕΚ έπεσε στα... μαλακά! Όλη η στάση του club από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων έως και την ημέρα που έγινε η υπόθεση (και η Ένωση είχε τη δυνατότητα να παραστεί κι ας έγραφα ότι της έριξαν άκυρο από την UEFA οι άσχετοι) ήταν αυτή που έπρεπε προκειμένου να μη μπει σε περιπέτειες ο σύλλογος και η ευρωπαϊκή του παρουσία. Διότι ''βλαχομαγκιές'' σε τέτοιες υποθέσεις και στην UEFA δεν περνάνε!

Από κει και πέρα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν ΟΛΟΙ στην ΑΕΚ και κυρίως στους οπαδούς της ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καμία «βλακεία», ανεξαρτήτως δικαιολογιών που μπορεί να προκύπτουν (και να αποτελούν την ωμή αλήθεια), σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση με οποιονδήποτε αντίπαλο για δυο χρόνια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ψάχνει αν την έχει... πιο μεγάλη από τον άλλον στην πλάτη του club. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι μεγαλύτερος από την ίδια την ΑΕΚ και να επιτρέπεται να βάζει σε περιπέτειες τον σύλλογο και να στερεί από όσους επιθυμούν να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα. Δεν υφίσταται μεγαλύτερος φασισμός άλλωστε απ' αυτόν: να κάνεις του κεφαλιού σου και οι δέκα να καταδικάζουν το club και τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους της ομάδας να μην βλέπουν την... καψούρα τους.

Επίσης εκτιμώ πως με δεδομένο ότι μια σεζόν έμεινε να παίξει ακόμη η πρωταθλήτρια στο ΟΑΚΑ κανείς φίλος – οπαδός της ΑΕΚ δεν μπορεί να σκέφτεται η επιστροφή της ομάδας στα πατρογονικά της εδάφη να συνδυαστεί με αποκλεισμό από την Ευρώπη. Όλοι (θαρρώ) επιθυμούν να δουν στην Νέα Φιλαδέλφεια να έρχονται ευρωπαϊκά club και να ζούμε στιγμές του παρελθόντος με μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες της Ένωσης στην δική της πόλη! Άρα αυτά εκτιμώ είναι αρκετά για να μην παίξει κανείς με το μέλλον της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο θα πρέπει και το ίδιο το club να μάθει από το λάθος και να μην επιτρέψει να επαναληφθούν ανάλογα γεγονότα.

Θα είμαι όμως υποκριτής αν δεν σημειώσω ότι είναι γελοίο έως αστείο να ολοκληρώνεται η διαδικασία και να μαθαίνουμε ότι τελικά ο Άγιαξ δεν θα 'χει το παραμικρό πρόβλημα από τα γεγονότα. Πως δηλαδή δεν προκύπτει τιμωρία για το ολλανδικό club για την αισχρή συμπεριφορά των οπαδών τους. Μην ξεχνάμε ότι για τον λόγο αυτόν άλλωστε τιμωρήθηκε και η ΑΕΚ. Για την απαράδεκτη συμπεριφορά των οπαδών της οι οποίοι αντέδρασαν και έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια την αγαπημένη τους ομάδα και το ευρωπαϊκό της (και όχι μόνο) μέλλον επειδή προκλήθηκαν δυο μέρες με την ανοχή της αστυνομίας και της UEFA.

Δεξί χέρι που σηκώνεται, δεξί χέρι (να) κόβεται! Σ' αυτό είμαι απόλυτος και δεν το διαπραγματεύομαι με οποιοδήποτε κόστος για τον οποιονδήποτε (ακόμη και για την ίδια την ΑΕΚ, ή του καθενός την αγαπημένη ομάδα)... Είναι πάνω από ένα ποδοσφαιρικό ματς η αξία και η σημασία του: δεξί χέρι σηκώνεται, δεξί χέρι (να) κόβεται! Δεν μπορώ καν να μπω στη διαδικασία σκέψης συζήτησης αν το σωστό είναι να αντιδράσει ο κόσμος και τι θα αποφέρουν αυτές (σ.σ.: οι αντιδράσεις) για όσους το έκαναν δικαστικά, ή για την ομάδα σου. Δεν μπορεί να υπάρχει καν σύγκριση, δεν χωράει καν συζήτηση: δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο αυτοί οι τύποι, πρέπει να τους κόψεις από την αρχή, τώρα λοιπόν είναι αργά...

Έχω γράψει ξανά και ξανά ότι ο άνθρωπος (πολύ περισσότερο ο Έλληνας αποδεδειγμένα, αλλά παντού ισχύει) ξεχνάει εύκολα και είναι καταδικασμένος όταν αυτό συμβαίνει να ζει ξανά και ξανά τους ίδιους εφιάλτες. Η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι λατρεύει να επαναλαμβάνεται και όσο εκείνοι που έχουν την εξουσία να βάζουν τέλος στο πρόβλημα -από την ρίζα του και όχι όταν φουντώνει- δεν το κάνουν, τότε νομοτελειακά μετράμε αντίστροφα (σ.σ.: για να δούμε την Ιστορία να επαναλαμβάνεται).

Οι προσπάθειες της UEFA μέσω της τηλεόρασης και των μηνυμάτων που στέλνει σε όλα σχεδόν τα ματς δεν είναι αρκετές. Το «Footbal against racism» είναι απλά ένα διαφημιστικό μότο (ψεύτικο κι αυτό) τελικά και τίποτα παραπάνω αφού όταν έρχεται η ώρα να αποδειχθεί ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε προϊόν όπως το Champions League το οποίο ταξιδεύει σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα και προχωράμε την ώρα που η «αγάπη» για τον φασισμό, τον ρατσισμό φουντώνουν (και) στις εξέδρες ομάδων και γεμίζουμε με νεοναζιστές. Θαρρώ το γνωρίζουμε όλοι και δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε ομάδες και χώρες για να το εμπεδώσει κανείς (ακόμη και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα εννοείται με την ανοχή και στήριξη των διοικήσεων στους δήθεν «no politica»).

Οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι βία δεν είναι μόνο η αντίδραση αλλά και η δράση η οποία και προκαλεί την αντίδραση. Ειδικά όταν κάποιοι υψώνουν το δεξί χέρι. Πρέπει να συνιστά απόλυτη πράξη βίας και ως τέτοια είναι υποχρέωση να αντιμετωπίζεται από ΟΛΟΥΣ προκειμένου να την αφανίσουν από το ποδόσφαιρο, από τα γήπεδα, από τις εξέδρες και σιγά – σιγά από τη ζωή μας. Για μένα δεν υπάρχει χειρότερη πράξη βίας από το να χαιρετάς ναζιστικά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αφού όλες βίωσαν απώλειες αγαπημένων και είχαν μια περίοδο που στιγμάτισε το υπόλοιπο της ζωής τους... Όχι άλλα λόγια λοιπόν και άλλα μηνύματα για να δικαιολογήσουμε ότι κάναμε κάτι. Πράξεις και ουσία...

Υγ: Ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε στην NOVA για το ματς που έρχεται με τον Απόλλωνα Σμύρνης και ευτυχώς έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για όσα του χρέωσαν ότι είπε και... στοχοποίησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη. «Δεν μου αρέσει όταν οι λέξεις που λέω δεν ακούγονται ακριβώς. Οπότε θέλω να ξαναπώ ότι ο Ουζουνίδης έχει τον σεβασμό μου, δεν βγήκε ποτέ κάτι αρνητικό για τη δουλειά του από το στόμα του», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβιγιάνος τεχνικός και αυτό ισχύει διότι έχει δει και τις εργομετρικές εξετάσεις και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα φυσικής κατάστασης. Υφίσταται πρόβλημα ρυθμού και ότι από το 60' και μετά πάντα η ΑΕΚ μοιάζει να... σβήνει σε αυτό το κομμάτι, στο δυνατό τέμπο που διακρίνει το παιχνίδι της, αυτό είναι ξεκάθαρο. Διότι ήταν διαφορετική η φιλοσοφία δουλειάς του Ουζουνίδη και διαφορετική αυτή του Μανόλο. Μπορεί να μην παίζει τον ρυθμό που θέλει η ομάδα στο 100% αλλά θα το παίξει στο 70 με 80% έως το 95' όπως πάντα επί Ισπανού κόουτς. Τόσο απλά. Στην Ελλάδα όμως δεν μας απασχολεί αυτό, θέλουμε αίμα και το θέλουμε τώρα. Τώρα σε ότι αφορά τον Μανόλο επαναλαμβάνω ότι στερείται σοβαρότητας οποιοδήποτε club φέρνει ένα τεχνικό για έξι μήνες και όχι για να δουλέψει μίνιμουμ 1.5 χρόνο. Στην ΑΕΚ για τόσο έχουν υπογράψει τον Χιμένεθ και τόσο πρέπει να τον αφήσουν ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου υπό τις οδηγίες του. Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κρίνουν έναν προπονητή στο τέλος της συνεργασίας τους και ΕΦΟΣΟΝ πρώτα του έχουν δώσει ότι είναι απαραίτητο και έχει αξιώσει (σε έμψυχο δυναμικό, κάτι που ΔΕΝ έγινε και επί Ουζουνίδη) για να φέρει σε πέρας τους στόχους που του έχουν ζητήσει να πετύχει... Κι επειδή έχει πολύ... ζουμί αυτή η υπόθεση, τι θα χρειαστεί η ΑΕΚ το καλοκαίρι σε επίπεδο ρόστερ για να πετύχει ξανά τους στόχους της, θα τα γράψουμε για όλα και όλους σε λίγες μέρες!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...