Ο δρόμος του πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League

Ο δρόμος του πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League

Αντώνης Σαούλης
Ο δρόμος του πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League

bet365

Το καλοκαίρι ο πρωταθλητής της Super League θα μπει στον 2ο προκριματικό γύρο, αλλά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αυτόματα στον 3ο!

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Μπορεί αυτήν την στιγμή η Ελλάδα να βρίσκεται στην 13η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, όμως η θέση μας για την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν έχει «κλειδώσει». Η Ελλάδα θα εκκινήσει από την 15η θέση, όπερ σημαίνει πως ο πρωταθλητής μας θα χάσει κι έναν προκριματικό γύρο στην προσπάθειά του για την είσοδο του στο Champions League.

Η ΑΕΚ για παράδειγμα πέρσι απέκλεισε δύο αντιπάλους (Σέλτικ και Βίντι) για να μπει στους ομίλους του Champions League, ο φετινός πρωταθλητής (ΠΑΟΚ;) θα χρειαστεί ν' αποκλείσει τρεις αντίπαλους για να μπει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η μήπως όχι; Για να δούμε πως έχουν τα δεδομένα για το μονοπάτι του πρωταθλητή της Super League αυτό το καλοκαίρι.

  • Στο Preliminary round θα μπουν τέσσερις ομάδες και θα προκριθεί μία (από τις θέσεις 52-55)
  • Στον 1ο προκριματικό γύρο θα μπουν 34 ομάδες και θα προκριθούν 17 (από τις θέσεις 20-51 με εξαίρεση το Λιχτενστάιν συν αυτή που θα προκριθεί από το preliminary round).
  • Στον 2ο προκριματικό γύρο θα μπουν 20 ομάδες και θα προκριθούν 10 (οι 17 από τον πρώτο προκριματικό και οι πρωταθλήτριες ομάδες της 17ης Δανίας, της 16ης Κροατίας και της 15ης Ελλάδος).
  • Στον 3ο προκριματικό γύρο θα μπουν 12 ομάδες και θα προκριθούν οι 6 (οι 10 από τον δεύτερο προκριματικό και οι πρωταθλήτριες ομάδες της 14ης Ολλανδίας και της 13ης Τσεχίας)
  • Στα play off θα μπουν 8 ομάδες και θα προκριθούν οι 4 στους ομίλους του Champions League (οι 6 από τον τρίτο προκριματικό και οι πρωταθλήτριες ομάδες της 12ης Ελβετίας και της 11ης Αυστρίας).

Ομως είναι πολύ πιθανό, για να μην πούμε σίγουρο, πως ο πρωταθλητής Ελλάδος θα... γλιτώσει τον έναν προκριματικό γύρο και θα βρεθεί αυτόματα στον 3ο!

Με ποια προϋπόθεση μπορεί να γίνει αυτό; Εάν η ομάδα που θα κατακτήσει φέτος το Champions League, έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της σε αυτό και μέσω του πρωταθλήματος, τότε θα υπάρξουν μερικές αλλαγές. Ποιες θα είναι αυτές;

  • Η πρωταθλήτρια της 11ης Αυστρίας αυτόματα θα γλιτώσει τα play off και θα μπει στους ομίλους του Champions League.
  • Η πρωταθλήτρια της 13ης Τσεχίας θα γλιτώσει τον 3ο προκριματικό και θα ξεκινήσει από τα play off.
  • Η πρωταθλήτρια της 15ης Ελλάδος θα γλιτώσει τον 2ο προκριματικό και θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό.
  • Οι πρωταθλήτριες από το Ισραήλ (18η θέση) και από την Κύπρο (19η) θα γλιτώσουν τον 1ο προκριματικό και θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Η σωστή ερώτηση καλύτερα θα ήταν πως γίνεται να ΜΗΝ συμβεί αυτό. Εχοντας ως δεδομένο την τωρινή βαθμολογική κατάσταση των ομάδων που βρίσκονται στους 16 του Champions League κι εν δυνάμει διεκδικούν το τρόπαιο αυτό θα συμβεί μόνο εάν φτάσουν μέχρι τέλους η Σάλκε, η Ρόμα (εκτός τετράδας στην Ιταλία για την ώρα), η Λιόν (εκτός δυάδας που δίνει απευθείας πρόκριση στην Γαλλία) και ο Αγιαξ (δεύτερος στην Ολλανδία). Υπάρχει και η Γιουνάιτεντ που παλεύει για την τετράδα αλλά έχασε και από την Παρί με 2-0 στο Ολν Τράφορντ αλλά και η Πόρτο που για την ώρα όμως είναι πρώτη στην Πορτογαλία.

Φυσικά είναι πάρα πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση των αντιπάλων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεδομένα όμως το μονοπάτι του... πρωταθλητή θα είναι πιο εύκολο από αυτό του δεύτερου. Πόσω μάλλον εάν κερδίσει κι ένα προκριματικό γύρο.

Πιθανότατα η βαθμολογία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη (εάν κατακτήσει φυσικά το πρωτάθλημα) να του αρκεί (23.500 πόντους) για να είναι σίγουρα στον τρίτο προκριματικό γύρο στους ισχυρούς με βάση τις πρωταθλήτριες ομάδες που θα βρεθούν εκεί. Αλλά κι αυτό είναι μια μακρινή υπόθεση.

Τα δεδομένα που έχουμε σίγουρα είναι πως ο πρωταθλητής μας θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο, αλλά όπως όλα δείχνουν (εκτός αν γίνει κάποιο ποδοσφαιρικό θαύμα) θα βρεθεί αυτόματα στον 3ο.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα