Η Μπάγερν ζητά από την ΑΕΚ το καλύτερό της παιχνίδι

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η Μπάγερν ζητά από την ΑΕΚ το καλύτερό της παιχνίδι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος βάζει την ΑΕΚ του Ουζουνίδη απέναντι στην Μπάγερν του Κόβατς και γράφει για αυτό που απαιτεί η περίσταση από τους Πρωταθλητές Ελλάδας: να κάνουν το τέλειο παιχνίδι τους, για να το ευχαριστηθούν με τους δεκάδες χιλιάδες θεατές του ΟΑΚΑ όσο το β' ημίχρονο με την Μπενφίκα.

Επιστροφή χρημάτων* στο ΑΕΚ – Μπάγερν Μονάχου και σούπερ αποδόσεις στο Champions League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

“Δεν μπορείς να πεις ότι εμείς θα ελέγχουμε τον ρυθμό. Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε την Μπάγερν να φτάσει κοντά στην περιοχή μας. Όσο πιο ψηλά είναι στο γήπεδο τόσο καλύτερα για μας”, είπε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μαρίνος Ουζουνίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενόψει του αποψινού αγώνα με την Μπάγερν, όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για την προσέγγιση που κάνει στο παιχνίδι. Πιθανόν να μην περίμενε κανείς αυτό το ματς για να βγάλει συμπέρασμα σχετικά με το αν ο προπονητής της ΑΕΚ και οι συνεργάτες του δίνουν ή όχι μεγάλη σημασία στην μελέτη του προσεχούς αντιπάλου. Αυτή η κουβέντα του 50χρονου προπονητή όμως φανερώνει ότι είναι ο επικεφαλής ενός επιτελείου που αφενός δίνει σημασία σε αυτή τη δουλειά και αφετέρου την κάνει καλά. Αν μπορούσε δύο κουβέντες να πει, ως βασικά συμπεράσματα, κάποιος που παρακολουθεί την Μπάγερν στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, που την μανατζάρει ο Νίκο Κόβατς θα ξεκινούσε από εκεί: η Μπάγερν επιδιώκει να κάνει αυτό που της είχε μάθει ο Πεπ Γκουαρδιόλα στον καιρό του στο Μόναχο, να περνά πολύ χρόνο του παιχνιδιού της έξω από την αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Περνάει εκεί το 33% του χρόνου κατοχής της μπάλας. Φέρνει εκεί τους μεσοεπιθετικούς της, βγάζει εκεί τον σέντερ φορ της, ο οποίος έχει την ποιότητα και την αντίληψη για να λειτουργήσει ως δημιουργός και να δώσει μια ασίστ ή μια πάσα κλειδί. Δεν γίνεται προβλέψιμη, ειδικά όταν είναι καλά κάποιος εκ των Ρόμπεν, Ριμπερί, Αλάμπα για να δώσει πλάτος στην επιθετική ανάπτυξη, όπως κάνει και ο Κίμιχ.

Ο Ουζουνίδης είπε σε 37 λέξεις τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ απόψε προκειμένου να πετύχει τον πρώτο της στόχο, ο οποίος παραμένει ίδιος με αυτόν που έθεσε αρχικά, δηλαδή προτού μπει στη σειρά των αγώνων της φάσης των ομίλων του Champions League. Θα χρειάζονταν όμως χιλιάδες λέξεις, γραφιστικές απεικονίσεις και επεξεργασμένα videos για να καταφέρει κανείς να αναλύσει πώς επιτυγχάνεται αυτό που έβαλε σε 37 λέξεις ο προπονητής της ΑΕΚ. Και ακριβώς γι' αυτό η ΑΕΚ θα χρειαστεί να δείξει απόψε το καλύτερό της παιχνίδι, τόσο με τη μπάλα όσο και χωρίς τη μπάλα στα πόδια για να κατορθώσει να φανεί ανταγωνιστική απέναντι στην Μπάγερν ακόμη και αν οι Πρωταθλητές Γερμανίας δεν βρεθούν στην κατάσταση που έδειχναν να είναι μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Ο Βασίλης Μπάρκας μίλησε την Δευτέρα για την ανάγκη να μην χάσουν οι ποδοσφαιριστές τη συγκέντρωσή τους σε καμία στιγμή. Κι αυτή, μια πρόταση είναι, αλλά είναι όλο το νόημα της διαφοράς του Champions League από τα συνηθισμένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Η ΑΕΚ την έχανε τη συγκέντρωσή της σε όλα τα προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια της, δηλαδή όχι μόνο σε αυτά της φάσης των ομίλων. Στα δύο ματς των ομίλων το πλήρωσε πολύ ακριβά. Κι ακριβώς αυτό είναι το κύριο ζητούμενο, ως ένα σημάδι προόδου, ωρίμανσης της ΑΕΚ. Να μη χάσει τη συγκέντρωση, την ηρεμία, την αυτοκυριαρχία της, και να μην αφαιρέσει ποτέ την ένταση και τον δυναμισμό από το παιχνίδι της. Οταν νιώθει καλά, η Μπάγερν δεν αφήνει τον αντίπαλο σε ησυχία, δεν τον περιμένει στη σέντρα, για να ξεκινήσει να τον πιέζει από το μεσαίο τρίτο του τερέν. Το κάνει επιθετικά, φτάνει την πίεσή της μέχρι τον αντίπαλο τερματοφύλακα όταν είναι κάτοχος της μπάλας. Για να έχει τύχη λοιπόν, η ΑΕΚ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να χαλαρώσει σε καμία στιγμή και σε κανένα σημείο του τερέν.

Εχει αδυναμίες αυτή η Μπάγερν; Εχει φανερώσει περισσότερες από όσες είχαν δείξει όλες οι προηγούμενες εκδόσεις της στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας. Γίνεται παθητική όταν μαρκάρει, με συνέπεια να επιτρέπει στον αντίπαλο να φτάνει με τη μπάλα μέχρι την περιοχή της. Αφήνει μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της όταν δεν “σκοτώνονται” οι μεσοεπιθετικοί για να βοηθήσουν τον ή τους κεντρικούς μέσους στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Χάνει τη συγκέντρωσή της. Εχει κεντρικούς αμυντικούς σε κακή κατάσταση. Εχει τον Μπόατενγκ και τον Ζούλε, οι οποίοι έχουν πρόβλημα απέναντι σε κοντύτερους επιθετικούς που έχουν την ικανότητα να αλλάζουν με ταχύτητα κατεύθυνση στην κίνησή τους με τη μπάλα. Και μάλλον γι' αυτό ο Κόβατς ξεχώρισε από το σκάουτινγκ της ΑΕΚ τον Κλωναρίδη, επειδή το είδε να έρχεται... Σε κινήσεις σαν αυτές του Κλωναρίδη, ή σαν αυτή που έκανε ο Μάνταλος στο γκολ με τον Απόλλωνα, η φετινή Μπάγερν στη δεδομένη στιγμή είναι ευάλωτη και συχνά βρίσκεται πολύ εκτεθειμένη.

Η μεγαλύτερη αδυναμία που έχει σήμερα η Μπάγερν όμως κρύβεται στην ψυχική και νοητική κατάστασή της. Ζει σε καθεστώς νευρικού κλονισμού, το οποίο έχουν προκαλέσει ο Ούλι Χένες και ο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε με την παρωχημένη στάση τους, της οποίας η κορύφωση ήταν η συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, αυτή που οργάνωσαν εκτάκτως για να βγάλουν “φταίχτη” για πέρσι τον Μπερνάτ και μετά να ανακοινώσουν ότι δεν ανέχονται κριτική προς την Μπάγερν από τα media. Η σημερινή Μπάγερν σου δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι παραπάνω από ευάλωτη αν καταφέρεις να παίξεις με το μυαλό της, να την εκνευρίσεις, να της δημιουργήσεις μια δοκιμασία παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ. Είναι όμως εύκολο να το εντοπίζεις αυτό το πρόβλημα και πάρα πολύ δύσκολο να το δημιουργείς αυτό το πρόβλημα στη Μπάγερν. Κι όταν είσαι μια ελληνική ομάδα, είναι πιο πιθανό να σου συμβεί να ξεσπάσει πάνω σου ένα πληγωμένο θηρίο παρά το να καταφέρεις να το πληγώσεις κι εσύ ή να το ταράξεις ξύνοντας τις πληγές του.

Η μικρή ιστορία του πρώτου διμήνου της Μπάγερν του Κόβατς διδάσκει ότι όσοι δεν φοβήθηκαν και την αντιμετώπισαν με θάρρος, ζητώντας τη μπάλα, πιέζοντας την άμυνά της κάθε φορά που αυτή ξεκινούσε να χτίζει επιθέσεις, της δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Στη θέση του Ουζουνίδη αυτό θα ήταν το αποψινό όραμά μου. Η συντηρητική επιθετική στάση στο τερέν, και μάλιστα από την αρχή, προκειμένου να μεγαλώσει ο ενθουσιασμός των δεκάδων χιλιάδων ΑΕΚτσήδων που θα βρίσκονται στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, προκειμένου να το ευχαριστηθούν όλοι, και οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος, όπως συνέβη στο β' ημίχρονο του ματς με την Μπενφίκα. Σε αυτό το Champions League η ΑΕΚ δεν μπήκε για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Μπήκε για να το ζήσει και για να το εκμεταλλευτεί προκειμένου να γίνει καλύτερη (και) αγωνιστικά. Αν η στάση της απόψε δεν είναι παθητική, η ΑΕΚ θα το ζήσει. Κι αν πράγματι είναι ικανή να κάνει ένα 90'λεπτο δίχως να χάσει τη συγκέντρωσή της, τη συνοχή της, την ένταση στις κινήσεις της, και έχει μπαταρία για να τρέξει ασταμάτητα, θα έχει γίνει καλύτερη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, δηλαδή ακόμη και αν έχει χάσει 3-0 επειδή απλώς θα έχει συμβεί ο Ρόμπεν, ο Χάμες, ο Μίλερ, ο Λεβαντόφσκι, ή ο Τιάγκο να έχουν βγάλει την κορυφαία ποιότητά τους σε μια ή δύο στιγμές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.