Κατσουράνης: «Να χαρούν την εμπειρία του Champions League και να κάνουν το παιχνίδι τους»

Gazzetta team
Κατσουράνης: «Να χαρούν την εμπειρία του Champions League και να κάνουν το παιχνίδι τους»

bet365

Ο Κώστας Κατσουράνης, που φόρεσε και τη φανέλα της Μπενφίκα στην καριέρα του, μιλάει στο match programme για την αποψινή μάχη της ΑΕΚ στο Champions League απέναντι στην πορτογαλική ομάδα.

ΑΕΚ – Μπενφίκα με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κώστας Κατσουράνης στο match programme του αγώνα με την Μπενφίκα:

-Για αρχή, θα θέλαμε την αγωνιστική σου εκτίμηση για το αποψινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, με βάση τα όσα έχεις δει από ΑΕΚ και Μπενφίκα μέχρι στιγμής:

Θα ξεκινήσω από τους φιλοξενούμενους για λόγους σεβασμού, πρόκειται σίγουρα για μια πάρα πολύ καλή ομάδα, όπως είδαμε και στις πρόσφατες αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και τον ίδιο προπονητή εδώ και πάνω από τρία χρόνια, τον κ. Βιτόρια, ο οποίος χρησιμοποιεί συνήθως τον σχηματισμό 4-1-4-1 (ή 4-3-3 όπως συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτόν στην Ελλάδα). Η Μπενφίκα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι μεγάλος σύλλογος με διακρίσεις και πολύ κόσμο.

Για την ΑΕΚ είναι σπουδαίο επίτευγμα η επιστροφή στη φάση των ομίλων του Champions League γιατί ήταν ένας στόχος άμεσος, κάτι που έπρεπε να επιτευχθεί τώρα, χωρίς να είναι διαθέσιμοι όλοι οι νέοι ποδοσφαιριστές, οι τραυματίες και κάποιοι που δεν έκαναν προετοιμασία, αυτό είναι πάντα κάτι δύσκολο. Η ομάδα όμως έχει καλούς παίκτες, Έλληνες και ξένους, είναι πολύ σημαντικό που ο κορμός της ΑΕΚ είναι ελληνικός και αυτά τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την σπουδαία εμπειρία του ChampionsLeague, θέλω να μείνω σε αυτό το κομμάτι και να προσθέσω επίσης ότι το στιλ παιχνιδιού είναι πιο επιθετικό σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αρέσει στον κόσμο νομίζω και σίγουρα αρέσει πολύ σε εμένα.

-Θεωρείς συνεπώς ότι είναι θετικό στοιχείο για την ΑΕΚ η «ελληνοποίησή» της, ή είσαι της άποψης ότι είναι απαραίτητοι και ξένοι ποδοσφαιριστές για τον πρωταθλητισμό;

Για εμένα όσο πιο πολλοί Έλληνες τόσο καλύτερα και ξένοι ποδοσφαιριστές που να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Λιβάγια, ο οποίος κάνει τη διαφορά, αλλά και ο Αραούχο πέρυσι. Από τους Έλληνες της ΑΕΚ, ήμουν συμπαίκτης για έξι μήνες με τον Μπάρκα στον Ατρόμητο, έχει τεράστιο ταλέντο και το μέλλον του ανήκει. Ο Λαμπρόπουλος, ο Μπακάκης, ο Μπακασέτας, ο Μάνταλος, ο Οικονόμου που ήρθε τώρα και είναι καλός ποδοσφαιριστής που δείχνει ικανός να βοηθήσει, όλοι οι Έλληνες παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ φέτος παίρνουν ευκαιρίες, μπορούν να αποδείξουν την αξία τους και η ΑΕΚ στηρίζεται σε αυτούς.

-Έπαιξες τρία χρόνια στην Μπενφίκα με επιτυχία, με δεδομένο ότι σχεδόν όλη την υπόλοιπη ποδοσφαιρική σου καριέρα την πέρασες στην Ελλάδα, ποιες είναι οι διαφορές των δύο χωρών στο κομμάτι του αθλητισμού;

Η Πορτογαλία είναι χώρα με ίσο πληθυσμό με εμάς, έχουν αναπτυγμένες ποδοσφαιρικές αξίες και εκεί υπάρχει μεγάλος σεβασμός σε εκείνον που προσφέρει στην ομάδα. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, αλλά εκεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και γνωρίζουν καλά πώς να αξιοποιήσουν το ποδόσφαιρο. Άλλη μια διαφορά είναι ότι εκεί υπάρχει πιο γρήγορος ρυθμός, οι διαιτητές δεν σφυρίζουν συνέχεια και αναγκαστικά μπαίνεις σε διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο με τον τρόπο τους, ο κόσμος καταλαβαίνει άριστα τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο, έχουν παιδεία ως λαός και έχουν εκπαιδευτεί καλά, ενώ εδώ νομίζω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλαβαίνει τι γίνεται μέσα στο γήπεδο. Ένα μεγάλο τους ατού είναι ότι εκεί δεν τους νοιάζει η Κυριακή όπως στην Ελλάδα, κάτι που συμβαίνει εξάλλου σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Εκεί δεν είναι της λογικής ότι αν ηττηθεί η ομάδα την Κυριακή υπάρχει κρίση και προβλήματα που πρέπει να λυθούν, καμία οργανωμένη ομάδα δεν βλέπει έτσι το ποδόσφαιρο. Έχουν πλάνο, είτε να «φτιάξουν» ποδοσφαιριστές και να τους πουλήσουν, είτε θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους και προσπαθούν με υπομονή να τους πετύχουν. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας κατά την άποψή μου.

-Από τα δεκάδες παιχνίδια για το UEFA Champions League στα οποία έχεις συμμετάσχει, υπάρχει κάποιο το οποίο να ξεχωρίζεις και να σου έχει μείνει αξέχαστο;

Είχα την τύχη να παίξω στο Champions League με τέσσερις ομάδες, αν υπολογίσουμε και τα προκριματικά, δεν μπορώ όμως να ξεχωρίσω κάποιο παιχνίδι. Από την στιγμή που ακούς τον Ύμνο της διοργάνωσης, είναι τιμή να συμμετέχεις σε αυτή τη γιορτή, κάτι ξεχωριστό για τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή και αυτό που θα συμβούλευα τα παιδιά της ΑΕΚ είναι να το χαρούν όσο μπορούν περισσότερο, το αξίζουν και μπήκαν δίκαια στους ομίλους. Να παίξουν ποδόσφαιρο και ας χάσουν, να μην έχουν παθητικό ρόλο, αν εμείς τότε που πήραμε τις έξι ισοπαλίες στο Champions League κάναμε κάτι ήταν το ότι μπαίναμε για να παίξουμε ποδόσφαιρο ασχέτως αν θα νικούσαμε, θα φέρναμε ισοπαλία ή θα χάναμε. Αν παίξεις παθητικά, το πιο πιθανό είναι να χάσεις πάλι, θα είναι τρομερή εμπειρία για αυτά τα παιδιά να παίξουν το δικό τους ποδόσφαιρο κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους, να έχουν κατοχή μπάλας, να δημιουργήσουν ευκαιρίες, μακάρι να δούμε την εικόνα που είχαν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ σε παιχνίδι ομίλου του Champions League, ασχέτως αποτελέσματος.

-Ένα μήνυμα για τους φιλάθλους της ΑΕΚ για την επιστροφή της ομάδας τους στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League, από τη δική σου εμπειρία στη διοργάνωση:

Είναι μεγάλο επίτευγμα να βρίσκεται εδώ η ΑΕΚ μόλις πέντε χρόνια από την εποχή που βρέθηκε στην Γ΄ Εθνική, πραγματικά τεράστιο και νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές και την ομάδα με όλη του την ψυχή, δίνοντας το «παρών» στο γήπεδο σε όσες περισσότερες αναμετρήσεις μπορεί και ειδικά μετά από άσχημα αποτελέσματα. Τότε είναι που έχουν ανάγκη περισσότερο την υποστήριξή τους οι ποδοσφαιριστές, γιατί στα θετικά αποτελέσματα όλα είναι καλά και για τον προπονητή και για τους παίκτες, στα άσχημα είναι που χρειάζονται όλοι τους περισσότερο τη βοήθεια των φιλάθλων.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα