Η μάχη των τριών για την Ελλάδα...

Αντώνης Σαούλης
Η μάχη των τριών για την Ελλάδα...

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα της προσπάθειας που κάνουν οι τρεις ελληνικές ομάδες για να ανέβει κι άλλες θέσεις η Eλλάδα στο ranking της UEFA. Οι όμιλοι των χωρών που κυνηγάμε...

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Η Ελλάδα κατάφερε να μπει με 3 ομάδες στους ευρωπαϊκούς ομίλους με την ΑΕΚ μάλιστα να επιστρέφει στο Champions League μετά από 12 χρόνια και να δίνει στην χώρα επιπλέον μπόνους. Ταυτόχρονα με την προκριματική τους πορεία ανέβασαν την Ελλάδα στην 14η θέση (από την 15η που ξεκινήσαμε φέτος) και δημιούργησαν προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στην βαθμολογία της UEFA.

Iδανικό σενάριο; Φυσικά να φτάσουμε στην 11η θέση. Να περάσουμε δηλαδή Δανούς, Αυστριακούς και Ολλανδούς. Θ' αναλύσουμε όλα τα δεδομένα της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ παρά τις δύσκολες κληρώσεις που είχαμε και στους ομίλους.

Αρχικά να υπενθυμίσουμε πως πλέον η βαθμολογία αλλάζει στους ομίλους. Η νίκη δίνει 2.000 βαθμούς και η ισοπαλία 1.000. Πάντα διαιρείται με το σύνολο των ομάδων που ξεκινάει κάθε χώρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Για να το εξηγήσουμε ακόμα περισσότερο κάθε νίκη θα δίνει στην Ελλάδα 400 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 200 βαθμούς.

Η βαθμολογία αυτήν την στιγμή έχει ως εξής:
11η Ολλανδία 27.433 (2/5)
12η Αυστρία 26.650 (2/5)
13η Δανία 26.025 (1/4)
14η ΕΛΛΑΔΑ 25.600 (3/5)
15η Ελβετία 24.900 (2/5)
16η Κροατία 23.875 (1/4)
17η Τσεχία 23.675 (3/5)

Kαμία χώρα από αυτές που κυνηγάμε ή μας κυνηγάνε δεν έχουν περισσότερους εκπροσώπους από εμάς άρα σίγουρα δεν μπαίνουμε από μειονεκτική θέση όπως πέρσι.

Οι Ολλανδοί
Κατάφεραν να βάλουν δύο ομάδες στους ομίλους του Champions League με αποτέλεσμα να πάρουν διπλό μπόνους και να εκτοξευθούν στην 11η θέση. Ομως δεν έχουν ομάδα στο Europa League οπότε θα έχουν επιπλέον όσους πόντους μαζέψει η Αϊντχόφεν και ο Αγιαξ.

  • Η PSV είναι σε όμιλο με Μπαρτσελόνα, Ιντερ, Τότεναμ.
  • Ο Αγιαξ είναι σε όμιλο με Μπάγερν, Μπενφίκα, ΑΕΚ

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικά είναι τα ματς της ΑΕΚ με τον Αίαντα εάν θέλουμε να μειώσουμε την διαφορά από τους Ολλανδούς.

Οι Αυστριακοί
Δεν έχουν ομάδα στο Champions League και ξέμειναν με δύο στο Europa League. Και μάλιστα τόσο η Σάλτσμπουργκ όσο και η Ραπίντ Βιέννης κληρώθηκαν σε δύσκολους ομίλους.

  • Η Σάλτσμπουργκ είναι σε όμιλο με Σέλτικ, Λειψία, Ρόζενμποργκ
  • Η Ραπίντ Βιέννης είναι σε όμιλο με Σπαρτάκ Μόσχας, Ρέιντζερς, Βιγιαρεάλ.


Οι Δανοί
Εμειναν μόνο με την Κοπεγχάγη. Και μπορεί για τους Δανούς η κάθε νίκη να δίνει 500 και η ισοπαλία 250 αλλά πολύ δύσκολα δεν θα τους περάσουμε ειδικά με τον όμιλο στον οποίο έχει πέσει.

  • Η Κοπεγχάγη είναι σε όμιλο με Μπορντό, Ζενίτ, Σλάβια Πράγας

Επιπλέον θετικό για την χώρα μας ότι μία ομάδα από την Δανία θα αντιμετωπίσει μία ομάδα από την Τσεχία (που μας κυνηγάει).

Οι Ελβετοί
Κι αυτοί μόνο με δύο ομάδες ξέμειναν. Με την Γιουνγκ Μπόις στους ομίλους του Champions League μιας και κατάφερε να περάσει και με την Ζυρίχη στο Europa League. Και αυτοί όμως είχαν δύσκολες κληρώσεις.

  • Η Γιουνγκ Μπόις είναι σε όμιλο με Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Βαλένθια.
  • Η Ζυρίχη είναι σε όμιλο με ΑΕΚ Λάρνακας, Λέβερκουζεν, Λουντογκόρετς.


Οι Κροάτες
Και για τους Κροάτες ισχύει ότι και για τους Δανούς. Κάθε νίκη της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα δίνει 500 και κάθε ισοπαλία 250 βαθμούς. Ομως έχουν απομείνει μόνο με τη Ντιναμό η οποία κι αυτή έχει δύσκολο όμιλο στο Europa League.

  • Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι σε όμιλο με Σπάρτακ Τρνάβα, Φενέρμπαχτσε, Αντερλεχτ.


Οι Τσέχοι
Μπορεί να είναι 17οι αλλά είναι η μοναδική χώρα μαζί με εμάς που έχουν ακόμα τρεις εκπροσώπους. Οπότε μπορούν να κάνουν αντεπίθεση και να κερδίσουν κάποιες θέσεις ή να μας απειλήσουν. Ομως και οι Τσέχοι είχαν δύσκολοι κληρώσεις.

  • Η Βικτόρια Πλζεν είναι σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
  • Η Σλάβια Πράγας είναι σε όμιλο με Μπορντό, Κοπεγχάγη, Ζενίτ.
  • Η Γιάμπλονετς είναι σε όμιλο με Αστάνα, Ντιναμό Κιέβου, Ρεν.


Βλέποντας λοιπόν κανείς και τους ομίλους που έχουν οι αντίπαλοί μας δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είμαστε πιο κοντά στην 12η θέση από το να χάσουμε κάποια θέση όπως φοβόμασταν πέρσι. Ο ΠΑΟΚ είναι φαβορί για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Europa League, ο Ολυμπιακός θα δώσει τη μάχη του στον δύσκολο όμιλο που κληρώθηκε αλλα με... δεδομένες δύο νίκες (κόντρα στη Ντουντελάνζ) και ότι επιπλέον μας δώσει η ΑΕΚ θα είναι καλοδεχούμενο...

Ας αρχίσει η μάχη λοιπόν...

Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2020/2021:
Η 11η και η 12η θέση:
Ο πρωταθλητής play-off (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος απευθείας στους ομίλους Europa League
Ο τρίτος 3ο προκριματικό γύρο (Εuropa League)
Ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 13η και η 14η θέση:
Ο πρωταθλητής 3ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 15η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 16η και 17η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα