Γιατί η ΑΕΚ θα πάρει λιγότερα εκατομμύρια από τον Ολυμπιακό (pics)

Αντώνης Σαούλης
Γιατί η ΑΕΚ θα πάρει λιγότερα εκατομμύρια από τον Ολυμπιακό (pics)

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει πως η UEFA άλλαξε την κατανομή των εκατομμυρίων στο Champions League και παρά τις αυξήσεις η «Ενωση» εάν τα καταφέρει θα βάλει λιγότερα στο ταμείο της.

Νέες ώρες. Νέο format στα προκριματικά. Το Champions League αλλάζει. Tα εισιτήρια για να μπει κάποια ομάδα στους ομίλους μειώθηκαν (οι 26 ομάδες είναι καθορισμένες με το τέλος των πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων) και μένουν μόνο έξι για να ολοκληρωθεί το panel των 32 συλλόγων. Δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται ένα βήμα από το να μπουν στο κλειστό group του Champions League με την ΑΕΚ να έχει σαφέστατο προβάδισμα.

Την Τετάρτη το βράδυ σας γράψαμε πως η Ενωση είναι «αγκαλιά» και με 20+ εκατομμύρια ευρώ με την είσοδό της στους ομίλους. Και πολλοί αναγνώστες θυμήθηκαν πως πέρσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός ξεκινούσε με 30+ εκατομμύρια ευρώ. Γιατί η ΑΕΚ λοιπόν να εισπράξει λιγότερα απ' ότι οι «ερυθρόλευκοι»; Επειδή και στο οικονομικό κομμάτι η UEFA προχώρησε σε αλλαγές.

Αρχικά θα σας εξηγήσουμε πως θα μοιραστεί το συνολικό ποσό της UEFA στο Champions League. Ενα ποσό που αυξήθηκε κι άλλο φέτος κι έφτασε στα 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια... Από φέτος λοιπόν η UEFA θα χωρίσει αυτό το ποσό σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και όχι σε τρεις όπως ήταν τα προηγούμενα.

Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία λοιπόν η... πίτα άλλαξε. Τα λεφτά αυξήθηκαν αλλά υπάρχει διαφορά στο πως μοιράζονται.

Για τις ομάδες των ομίλων θα δοθούν 1,95 δις εκατομμύρια (30 εκατομμύρια θα πάνε στις έξι ομάδες που θα αποκλειστούν από τα play off του Champions League. Πέντε εκατομμύρια για την κάθε μία).

Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είναι:

  • Το 25% των χρημάτων για την είσοδο στους ομίλους (488 εκατομμύρια)
  • Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση των απόδοση των ομάδων (585 εκατομμύρια)
  • Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το 10ετές ranking των ομάδων (585 εκατομμύρια)
  • Το 15% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το Market Pool (292 εκατομμύρια)

Η τεράστια διαφορά λοιπόν είναι η μείωση του Market Pool. Από το 40% στο 15%. Αλλά θα το αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια για την διαφορά της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό (και του ΠΑΟΚ φυσικά εάν προκριθεί.

Για την είσοδο στους ομίλους τα πράγματα είναι απλά. Η κάθε ομάδα θα εισπράξει 15,25 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε το πολλαπλασιασμό με τους 32 συλλόγους και θα βγάλετε το συνολικό ποσό των 488 εκατομμυρίων.

Για την απόδοση του κάθε συλλόγου επίσης δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Κάθε νίκη δίνει 2,7 εκατομμύρια και κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ.

  • Για πρόκριση στους 16: μπόνους 9,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Για πρόκριση στους 8: μπόνους 10,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Για την πρόκριση στους 4: μπόνους 12 εκατομμύρια ευρώ
  • Φιναλίστ: μπόνους 15 εκατομμύρια ευρώ
  • Νικητής: μπόνους 19 εκατομμύρια ευρώ
  • Υπάρχουν και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ήδη η Ρεάλ ως φιναλίστ του UEFA Super Cup και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Ατλέτικο ως νικήτρια.

H νέα προσθήκη στο οικονομικό κομμάτι της UEFA είναι αυτή του ranking. Κι αυτή που αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η UEFA θα μοιράσει 585 εκατομμύρια ευρώ και η μοιρασιά θα είναι ως εξής. Η ομάδα με το χαμηλότερο ranking στην 10ετη βαθμολογία της UEFA (προσοχή όχι την τελευταία πενταετία αλλά δεκαετία) θα πάρει 1,108 εκατ. Η αμέσως επόμενη ομάδα θα πάρει το μερίδιο Χ2 και ούτε καθ' εξής. Η ομάδα με το μεγαλύτερο ranking (Ρεάλ Μαδρίτης) θα πάρει 35,46 εκατομμύρια ευρώ.

Οσο για το Market Pool. Η UEFA θα μοιράσει φέτος μόνο 292 εκατομμύρια ευρώ. Ενα ποσό που δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα ακριβώς πως θα πάει σε κάθε σύλλογο. Ομως δεδομένα η Ελλάδα δεν θα έχει το ίδιο Market Pool με τις άλλες χώρες. Η εκτίμηση που γίνεται είναι πως το ποσό που θα έχει ελληνικός σύλλογος θα είναι κοντά στα 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που θα μοιραστεί εάν μπει και δεύτερη ελληνική ομάδα...

Στην φωτό βλέπετε πως θα μοιραστεί το market pool.

Η ΑΕΚ λοιπόν με αυτήν την αλλαγή χάνει κάποια... δεδομένα εκατομμύρια που τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός τα είχε στο ταμείο του. Γιατί οι «ερυθρόλευκοι» για παράδειγμα πέρσι ξεκίνησαν με 12,7 εκατομμύρια ευρώ για τη είσοδο στους ομίλους, 2 εκατομμύρια από την συμμετοχή στα play off (φέτος από τα play off παίρνουν μόνο οι ηττημένοι) και 16,2 εκατομμύρια ευρώ από το Market Pool!

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα