Οι πρωταθλητές στη διοργάνωση των πρωταθλητών Ευρώπης!

Οι πρωταθλητές στη διοργάνωση των πρωταθλητών Ευρώπης!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Οι πρωταθλητές στη διοργάνωση των πρωταθλητών Ευρώπης!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης επέστρεψε και γράφει για την καταξίωση της Α.Ε.Κ. στην Ευρώπη (με εθνικό αήττητο ρεκόρ), το ματς με ΠΑΣ, ενώ έχει υστερόγραφα και για την άμεση ενίσχυση

ΑΠΟΕΛ – Αστανά και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν o Σάλαϊ σημειώσει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Από το Μπριζ έως την Βουδαπέστη ένας χρόνος χωρίς ήττα εκτός συνόρων για την πρωταθλήτρια Ελλάδας με σημαντικούς και ιδιαίτερα δύσκολους σταθμούς και αναμετρήσεις σε Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Ουκρανία, Σκωτία και φυσικά Ουγγαρία... Μία (ευρωπαϊκή) πορεία απόλυτης καταξίωσης για την ΑΕΚ που αποτελεί και την ουσιαστική απόδειξη και αιτιολογία (την επιβεβαίωση πιο σωστά) ότι πρόκειται για την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα που ανταποκρίθηκε όλο αυτό το διάστημα σε όλες τις υποχρεώσεις της με επιτυχία (αν εξαιρέσουμε τον τελικό του Κυπέλλου). Γι' αυτό άλλωστε κατάφερε -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και αυτοκτονικού σεναρίου- να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League μέσα από διπλή προκριματική διαδικασία και απέναντι σε Σέλτικ και Βίντι που συνιστούν τις πρωταθλήτριες ομάδες της χώρας τους με έως τώρα απολογισμό δυο νίκες και μια ισοπαλία...

Το ευρωπαϊκό αήττητο ρεκόρ έφτασε στο νούμερο 13 και κάθε άλλο παρά γρουσούζικο είναι. Την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να γράψει ένα ακόμη ματς σε ένα πάρτι που κανείς δεν πρέπει να λείψει αφού σφραγίζεται η επιστροφή της πρωταθλήτριας Ελλάδας, στην ευρωπαϊκή διοργάνωση των πρωταθλητών της Γηραιά Ηπείρου... Όλα αυτά δεν μπορεί να επιτευχθούν αν δεν το αξίζεις... Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση όσο και αν οι «κομπλεξικοί» επιχείρησαν να μειώσουν και να μικρύνουν το προηγούμενο διάστημα την επιτυχία της ΑΕΚ σε Europa League και τώρα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Και το έκανε η Ένωση όπως ακριβώς έπρεπε (και έτσι θα συνεχίσει να το κάνει). Με ταπεινότητα, με συνέπεια, με συγκέντρωση στο επόμενο βήμα, λίγο – λίγο, μα δυνατά, σταθερά και αμείωτα!

Η επιτυχία της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη στην Βουδαπέστη είναι (τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων πριν από τον αγώνα) συγκλονιστική! Και εξηγούμαι: η ΑΕΚ πήγε -και- στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας να παίξει ουσιαστικά έχοντας στο 100% διαθέσιμη μια από τις φετινές της προσθήκες. Θα μου πει κανείς «ας φρόντιζε να μη συμβεί αυτό» και συμφωνώ απόλυτα. Όπως στρώνεις κοιμάσαι και το φωνάζαμε και εμείς ότι άργησαν πολλοί στο κομμάτι της ενίσχυσης στην πρωταθλήτρια. Όμως πρόκειται για γεγονός! Μόνο με τον Οικονόμου στη σύνθεσή της ως νέα προσθήκη στην 11άδα της η ΑΕΚ τα κατάφερε περίφημα (και) στην Σκωτία, (και) στην Ουγγαρία. Δεν έχασε από την Σέλτικ και πανηγύρισε το διπλό στην Ουγγαρία.

Μπορεί θαρρώ να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι να της συμβαίνει αυτό έχοντας εκτός τον βασικό της φορ (τώρα έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας ο Πόνσε που θέλει κι άλλο χρόνο αλλά πρέπει να ξεκινήσει να παίζει περισσότερο), τον έναν παίκτη για το άκρο που θα της έκανε τη διαφορά (τον Μπογιέ λόγω τραυματισμού) και τον Άλεφ μη προσαρμοσμένο απόλυτα σε όλα όσα αφορούν τακτικά το κομμάτι του παιχνιδιού του (θα εστιάσουμε στον Βραζιλιάνο παρακάτω). Ταυτόχρονα έχασε στην πορεία τον Αλμπάνη, νωρίτερα τον Τσιγκρίνσκι, επέστρεψαν από τραυματισμό μυϊκό (με ότι αυτό συνεπάγεται σε τέτοια ματς) οι Μάνταλος και Λόπες. Επτά δεδομένα προβλήματα, άλλα μεγαλύτερα – άλλα μικρότερα, αλλά η ΑΕΚ την έκανε και πάλι τη δουλειά της με τον καλύτερο τρόπο, με εμφατικό για την ακρίβεια.

Ταυτόχρονα πέτυχε το πρώτο διπλό στην ιστορία της στην Ουγγαρία. Και θυμηθείτε λίγο τις ομάδες και τους παικταράδες που είχε η ΑΕΚ (σε σύγκριση με την εκάστοτε αντίπαλο από την ίδια χώρα) για να καταλάβετε και την αξία της επιτυχίας των παιδιών του Μαρίνου Ουζουνίδη. Όταν τελειώσει τη δουλειά στο ΟΑΚΑ σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα έχει καταφέρει να συνεχίσει την παράδοσή της, έστω και δύσκολα, να πετάει εκτός τις Ουγγρικές ομάδες (όπως και τις Σκωτσέζικες νωρίτερα) αφού θα συμπληρώσει σε έξι συναντήσεις με Ούγγρους πέντε προκρίσεις και μόλις έναν αποκλεισμό διαχρονικά. Επιτυχίες που στο -ούτως ή άλλως- σημαντικό ευρωπαϊκό προφίλ της ΑΕΚ στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν τεράστια αξία και παίζουν ρόλο στο πως σε αντιμετωπίζουν αντίπαλοι και όχι μόνο...

Και όλα αυτά που έχουμε δει έως τώρα συμβαίνουν με την Ένωση να βρίσκεται (δεδομένα) στο 50% της ετοιμότητάς της και έχοντας μόλις τρία επίσημα ματς στα πόδια τους οι «κιτρινόμαυροι» επί των ημερών του Ουζουνίδη στον πάγκο της πρωταθλήτριας. Είναι πολύ σπουδαίο να το καταφέρνεις αυτό. Η Σέλτικ και η Βίντι ήταν αντίπαλοι που βρίσκονταν στο 80 και 100% αντίστοιχα της αγωνιστικής ετοιμότητάς τους. Οι πρωταθλητές Ουγγαρίας είχαν ήδη δώσει (μόνο στην Ευρώπη) άλλα έξι παιχνίδι πριν αυτό με την ΑΕΚ που ήταν το έβδομο! Θαρρώ και πεντάχρονο παιδάκι αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην ύπαρξη αγωνιστικού ρυθμού και στα τρεξίματα των αντίπαλων ποδοσφαιριστών (αλλά και στη συνοχή) όλα αυτά τα ματς που έχουν ήδη δώσει οι αντίπαλοι της Ένωσης. Αργότερα θα είναι κακό γιατί θα τους βγει στη διάρκεια της σεζόν, τώρα όμως είναι το επιθυμητό, όπως ισχύει πάντα σε ματς προκριματικών φάσεων.

Όλα αυτά μεγαλώνουν την επιτυχία της ΑΕΚ. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να εστιάσω πολύ στο παιχνίδι διότι απλά δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει γραφτεί και ειπωθεί. Η ΑΕΚ ήταν μια χαρά από την αρχή έως την επίτευξη του ενός γκολ του αντιπάλου από την κλάση και την ποιότητα του παικταρά Λάζοβιτς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Ακολούθησε ένα κάκιστο διάστημα των πρωταθλητών μέχρι να εμπεδώσουν και με τις αλλαγές ότι μετά την αποβολή έπρεπε να εφαρμόσουν το 4-3-2 που ζήτησε ο κόουτς. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο και το βαρύ κορμί του Άλεφ. Ο Βραζιλιάνος είναι ένα παιδί που χρειάζεται τουλάχιστον δέκα λεπτά για να... πάρει μπρος και να μπει στο κλίμα του αγώνα. Ο Γαλανόπουλος που έκανε εξαιρετικό (δεύτερο) ματς έπρεπε να βγει αφού είχε κάρτα, η ΑΕΚ ήταν με δέκα στο χορτάρι και μια ακόμη αποβολή θα άλλαζε εντελώς τα δεδομένα. Αυτό προκάλεσε σύγχυση και η νευρικότητα των έμπειρων παικτών!

Δεν θα τα βάψουμε και μαύρα για ένα κακό διάστημα της πρωταθλήτριας που επέστρεψε με διπλό πρόκρισης από την Ουγγαρία έχοντας βάλει δυο γκολ σε μια ομάδα που με το ζόρι είχε δεχτεί ένα τέρμα στα προηγούμενα ματς και με όλα τα δεδομένα που ανέλυσα και προανέφερα με κάθε λεπτομέρεια παραπάνω. Προσθέστε δε ότι το πέτυχε μην έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τον Κλωναρίδη (που σκοράρει πάλι εκτός έδρας και βάζει την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League) και τον Λιβάια. Εδώ βέβαια να κάνω μια... σφήνα γιατί ταιριάζει στους ''ειδήμονες'' του ποδοσφαίρου να αφιερώσουμε το δικό τους επιτυχημένο: «με τον Κλωναρίδη ρε θα μπείτε ομίλους Champions League; Με τον Κλωναρίδη;». Ναι πανεπιστήμονες μας, ναι, με τον Κλωναρίδη! Και επανέρχομαι σημειώνοντας πως αν οι δυο της επίθεσης που προανέφεραν ήταν σε επίπεδο ανάλογο με την Σέλτικ η ΑΕΚ θα είχε φύγει με τεσσάρα από την Βουδαπέστη.

Τώρα όμως το... τσιπάκι πρέπει να αλλάξει. Η πρωταθλήτρια το Σάββατο μόλις -και ενώ επέστρεψε από ταξίδι την Πέμπτη στις 05.45 στην Αθήνα- θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ μια ομάδα με άριστη τακτική χάρη στον προπονητή της. Δεν θα είναι εύκολο... Ποτέ και για κανένα ελληνικό club η μετάβαση από την Ευρώπη και μια τόσο σημαντική νίκη στις εγχώριες υποχρεώσεις δεν είναι εύκολη... Τώρα θα χρειαστεί ο κόσμος. Αυτός πρέπει να βοηθήσει το Σάββατο περισσότερο κι απ' ότι στην ρεβάνς με την Βίντι...

Υγ: Διπλό στην Βουδαπέστη για τον Ανέστη. Ήταν εκεί ανάμεσά μας. Θα ήταν τόσο χαρούμενος σήμερα, από χθες βασικά... Θα μου γκρίνιαζε τώρα βέβαια να κάνουμε άλλες 4 προσθήκες και όχι μόνο δυο. Σε μένα όμως, όχι στους πολλούς. Εκεί θα έλεγε αυτό που έπρεπε για το καλό της ΑΕΚ και της ενότητας. Πάντα το καλό της ΑΕΚ πάνω απ' όλα. Θα ήσουν πολύ χαρούμενος και με τους 500 εκδρομείς φίλους της ομάδας. Δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδάνε, να σπρώχνουν την ομάδα και στο τέλος να πανηγυρίζουν... Ανέστη μου πες και στα άλλα παιδιά, έρχεται η ομάδα να παίξει κοντά σας, στ' αστέρια!

Υγ2: Η ΑΕΚ ξεκίνησε στην Βουδαπέστη την αναμέτρηση έχοντας οκτώ στους 11 Έλληνες ποδοσφαιριστές και είχε συνολικά 10 στην 18άδα και περισσότερους στους 21 που ταξίδεψαν. Από την επιστροφή της έως και χθες η πρωταθλήτρια Ελλάδας με τις επιλογές της, την εμπιστοσύνη της στον Έλληνα ποδοσφαιριστή παρά τη μιζερο-γκρίνια των λίγων, υποχρέωσε όλους τους αντιπάλους της να το κοιτάξουν ξανά το θέμα και να ελληνοποιήσουν τα ρόστερ τους. Διότι αντιλήφθηκαν άπαντες πως ακόμη και αν δεν είναι ουσιάστικο το αγωνιστικό όφελος επένδυσης στο ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή (κάτι που δεν ισχύει, αλλά λέμε τώρα για να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου), είναι υπερ-απαραίτητο να υπάρχει έντονο το στοιχείο στα αποδυτήρια, στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Υγ3: Τώρα έρχεται (πολύ άμεσα) και η ενίσχυση... Δεδομένα θα αποκτηθούν δυο (μπορείς και ένας ακόμη) ποδοσφαιριστές. Η ΑΕΚ είναι έτοιμη για να τελειώσει στα επόμενα 24ωρα το θέμα προσθηκών στο ρόστερ της. Απόλυτα επιβεβαιωμένο αυτό... Έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα και οι στόχοι και απομένουν οι τελικές επαφές μαζί τους. Υπάρχει και ένα – δυο περιπτώσεις που τσεκάρουν γιατί είναι σε πολύ σημαντικό (ποιοτικά) επίπεδο και θα απογειώσουν το ρόστερ. Αν δεν υπήρχαν άλλωστε αυτές θα είχαμε ίσως και πριν το ματς με τον ΠΑΣ ανακοινώσεις για την ενίσχυση του club. Σίγουρα το εξτρέμ που κάνει τη διαφορά έχει προτεραιότητα και έπειτα στα χαφ...

Υγ4: Όπως έγραφα στο προηγούμενο άρθρο μου ο Ουζουνίδης και η χρονιά της ΑΕΚ με τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League καθιστούν τη σεζόν ήδη επιτυχημένη σε ποσοστό τουλάχιστον 60%. Προτού καν φτάσουμε να αποχαιρετίσουμε τον Αύγουστο. Κάτι που θα λύσει και το κομμάτι της πίεσης και θα δούμε πολύ όμορφα πράγματα από την πρωταθλήτρια.

Υγ5: Αχ ρε Σιμόες... Για πάντα εδώ να μείνεις. Αυτή η ανανέωση του συμβολαίου σου θα είναι και η κορυφαία μεταγραφή της ΑΕΚ! Λύγισες, δάκρυσες και φίλησες το χορτάρι στο τέλος της αναμέτρησης. Το νούμερο οκτώ σε φανέλα ξένου που συγκλονίζει και συγκινεί σε όλα τα επίπεδα όπως το έκανε ο Σαβέβσκι... Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που αντίστοιχο δεν έχει καμία ελληνική ομάδα και ένας υπέροχος και όμορφος άνθρωπος σε χαρακτήρα και προσωπικότητα. Να τον έχει ο Θεός καλά και υγιή να παίζει χρόνια με την φανέλα της Ένωσης...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...