Καλά τη φέρανε την ζωή τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έως εδώ

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Καλά τη φέρανε την ζωή τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έως εδώ

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γραφεί για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σε ελεύθερη απόδοση Μανώλη Αναγνωστάκη: Καλά τη φέρανε την ζωή τους έως εδώ / Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας/ το θέμα είναι τώρα τι λες….

ΑΠΟΕΛ - Χάποελ Μπερ Σεβά και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν o Ντε Βινσέντι σημειώσει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Καλά τη φέρανε την ζωή τους έως εδώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπως θα έγραφε ενδεχομένως ο ποιητής αναφερόμενος στους Δικεφάλους , μιας και ο ίδιος υπήρξε λάτρης του ποδοσφαίρου.

Τώρα όμως από εδώ και εμπρός καλούνται αμφότεροι να αναμετρηθούν με το μπόι τους. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν ένα τουλάχιστον κοινό σημείο. Κράτησαν ανέπαφο τον περσινό κορμό των ομάδων τους.

Μ’ αυτόν κυρίως πορεύθηκαν , με πρόσωπα γνωστά και δοκιμασμένα ξεπέρασαν τις πρώτες αντιξοότητες ώστε να φτάσουν στην επιτυχία του πρώτου στόχου.

Την εξασφάλιση αφ’ ενός της συμμετοχής τους, στους ομίλους του Europa League και αφετέρου το χρηματικό ποσό των 5 μυρίων για την πρόκριση στα play offs του Champions League.

Κι ας τολμήσει να μου πει κάποιος ότι το ποσό αυτό, στις μέρες μας, δεν αποτελεί φιάλη οξυγόνου για κάθε ελληνικό σύλλογο, ακόμα και για τους παραδοσιακά μεγάλους του ποδοσφαίρου μας

Η ΑΕΚ αποδείχθηκε κυνική! Πιο κυνική δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί στην παρούσα φάση. Σε δυο αναμετρήσεις , κατάφερε το απόλυτο. Τρείς επιθέσεις , τρία γκολ!!!

Τι άλλο να ζητήσεις από την ομάδα με δυο επίσημα παιχνίδια στα πόδια της απέναντι σε ένα αντίπαλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών , απόλυτο φαβορί των αναμετρήσεων , ομάδα ευρωπαϊκής κουλτούρας και νοοτροπίας με μπάτζετ που η Ένωση το κοιτά και …ξεροσταλιάζει!

Να μπει στο χόρτο και να παίξει μπάλα τόλμης και γοητείας; Να μαγέψει με την παρουσία της από την πρώτη στιγμή; Να μας αφήσει όλους άφωνους με το στόμα ανοιχτό με τους αυτοματισμούς και τις επινοήσεις;

Συγνώμη αλλά όλα αυτά μπορούν να περιμένουν. Έχουμε ολόκληρη χρονιά μπροστά μας για να ξεδιπλώσει η Ένωση τις αρετές της. Στην πρώτη σειρά των παιχνιδιών τα ζητούμενα είναι άλλα. Χαρακτήρας και μυαλό. Και στα δυο η ΑΕΚ πρώτευσε.

Αυτές ήταν οι πρώτες ύλες για την μεγάλη της πρόκριση. Οι παίκτες εργαλεία , οι πεισματάρηδες , οι καλοί για το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά που «δεν σου γεμίζουν το μάτι» για τα ευρωπαϊκά στάνταρ , υπό την σωστή καθοδήγηση του Μαρίνου Ουζουνίδη , αποδείχθηκαν επαρκείς , επαρκέστατοι ώστε να ξεπεράσουν την ομάδα φαβορί.

Μεγάλωσαν ποδοσφαιρικά με την πρόκριση επί της Σέλτικ και μαζί τους μεγάλωσε και η ΑΕΚ! Να σημειώσω- χωρίς διάθεση να μειώσω- κάτι σημαντικό που ενδεχομένως να διαφεύγει από όσους κοιτάνε τα γεγονότα επιφανειακά!

Η ΑΕΚ κέρδισε πέρσι τον τίτλο της πρωταθλήτριας και φέτος την ιστορική πρόκριση με την Σέλτικ χωρίς τον φυσικό ηγέτη στις τάξεις της. Τον Πέτρο Μάνταλο!

Η ΑΕΚ οπισθοχώρησε με την Σέλτικ ή ΑΕΚ δεν είχε ρυθμό. Τα’ ακούσαμε όλα αυτά και τα είδαμε. Αλλά πως μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν από την μεσαία γραμμή μιας ομάδας σχεδόν ανέτοιμης , απουσιάσαν σημαντικοί παίκτες;

Πάντα στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο στην σύγχρονη εκδοχή του , το κέντρο είναι αυτό που ελέγχει την ροή των φάσεων , που χειρίζεται τον ρυθμό.

Παρά τις απώλειες όμως στο χορτάρι φύτρωσαν ως δια μαγείας πολλοί «μικροί» ηγέτες σκεπάζοντας με τον πιο εύστοχο τρόπο τα κενά. Η Ένωση έδωσε να καταλάβει και στον πιο δύσπιστο ότι δεν είναι μόνο πρόσωπα αλλά κυρίως σύνολο.

Αν δεν έχει να κάνει αυτό με τον χαρακτήρα τότε τι; Στον ΠΑΟΚ τώρα η ποιότητα δύσκολα αμφισβητείται. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες σε όλες τις γραμμές.

Αλλά αυτό που ξεχώρισες στις δυο αναμετρήσεις με την Σπαρτάκ ήταν η φοβερή αυτοπεποίθηση των παικτών του Δικεφάλου στις δυνάμεις τους. Η αυτοπεποίθηση των παικτών γύρισε ένα ματς που παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία στην Τούμπα.

Και η ανατροπή αυτή αποδείχθηκε μίση (και κάτι παραπάνω…) πρόκριση! Αυτοπεποίθηση που δύσκολα συναντάς σε μια ομάδα που δεν μετρά επιτυχίες στην φάση των προκριματικών.

Εντάξει να δεχθώ ότι η αποβολή –και μάλιστα ποιού ποδοσφαιριστή-ήταν το καλύτερο δώρο για τον ΠΑΟΚ, αλλά να μην παραλείψουμε ένα σημαντικό γεγονός. Ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε μπάλα, έβγαλε φάσεις, δημιούργησε.

Αν μάλιστα τον διέκρινε η ίδια κυνικότητα μ’ αυτή της ΑΕΚ τώρα θα μιλούσαμε εκτός από πρόκριση και για θρίαμβο στην Μόσχα! Αλλά καλό είναι οι γιορτές και οι χαρές να σταματήσουν κάπου εδώ!

Καλό είναι επίσης να αντιληφθούμε επιτέλους κάτι που έχει να κάνει με την νοοτροπία μας στο ποδόσφαιρο. Κ αυτό το κάτι στο σημείο που έφτασαν χρειάζεται να το επιβάλλουν οι δυο Δικέφαλοι.

Ότι δηλαδή τον πήχη οι ομάδες τον βάζουν ψηλά και όχι οι προσδοκίες των οπαδών που βλέπουν παντού και πάντα την ομάδα τους σαν ομαδάρα!

Επειδή λοιπόν ως έθνος είμαστε φιλέορτοι και πανηγυρομανείς , ΑΕΚ και ΠΑΟΚ καλό είναι να επιβάλουν το μέτρο στις τάξεις των οπαδών τους.

Και θα το επιβάλλουν με τρόπο θεσμικό με τον σωστό προγραμματισμό τους.

Αυτός ο προγραμματισμός ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, απ’ αυτό το κομβικό σημείο της πρόκρισης , θα τους οδηγήσει στις σωστές επιχειρηματικές κινήσεις.

Κομβικό το δίχως άλλο γιατί το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λίγκ (πιθανότερο για την ΑΕΚ), αλλά ακόμα και η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League με τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη , αλλάζει το status των ομάδων στην ελληνική ποδοσφαιρική επικράτεια. Ο ισχυρός οικονομικά παύει να είναι μόνο ένας.

Κατά πόσο λοιπόν απ’ εδώ και στο εξής ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα καταστήσουν τις ομάδες τους κραταιές οικονομικά , εξαρτάται μόνο από τις ίδιες.

Από το προγραμματισμό που θα χαράξουν και θα υλοποιήσουν! Και ο προγραμματισμός ξεκινά από ΣΗΜΕΡΑ με τα νέα δεδομένα. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές αμφότεροι χρειάζονται ενίσχυση στο ρόστερ τους.

Προσέξτε όμως! Η ενίσχυση δεν έχει να κάνει τόσο με την επόμενη φάση των υποχρεώσεων. Είναι δύσκολο μέσα σε μια εβδομάδα να ενσωματωθούν παίκτες.

Έχει να κάνει όμως απ’ εδώ και πέρα με την πορεία των ομάδων σε δυο μέτωπα, Ελλάδα και εξωτερικό. Με την ενίσχυση του ΤΩΡΑ θα βάλουν τις βάσεις ώστε οι ομάδες να παραμείνουν ανταγωνιστικές εντός και εκτός συνόρων.

Από την ενίσχυση του ΤΩΡΑ οι ομάδες θα βάλουν τα θεμέλια για την επόμενη αγωνιστική χρονιά , όσο κι’ αν αυτό ακούγεται μακρινό.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ! Γιατί τώρα αρχίζουν να χτίζουν ώστε το μέλλον να τους βρει ακόμα πιο ανταγωνιστικούς σε όλα τα επίπεδα και συγχρόνως κραταιούς οικονομικά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!