Γιατί ο Κλοπ αξίζει ένα επιπλέον credit...

Γιατί ο Κλοπ αξίζει ένα επιπλέον credit...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Γιατί ο Κλοπ αξίζει ένα επιπλέον credit...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον προπονητή της Λίβερπουλ που με οικονομικούς όρους, δεν... αγόρασε τη φετινή επιτυχία και αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο επίτευγμά του...

Είναι αξιολάτρευτος ως άνθρωπος και αυτό τον κάνει και αξιολάτρευτο ως προπονητή. Δύσκολα θα βρεις κάποιον με την δική του αναγνωρισιμότητα και επιτυχία, ο οποίος να μην έχει φανατικούς haters. Για την ακρίβεια ο Κλοπ δεν πρέπει να έχει και πολλούς που να τον αντιπαθούν, πόσο μάλλον να τον μισούν.

Είναι ο χαρακτήρας του, ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων, ο τρόπος προσέγγισης των αγώνων και του ίδιου του ποδοσφαίρου, ο τρόπος με τον οποίο παίζουν ποδόσφαιρο οι ομάδες που φτιάχνει, ο τρόπος με τον οποίο δένεται με τους παίκτες του και αυτοί δένονται μαζί του, ο τρόπος του γενικά...

Σε αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό και αδυσώπητο κόσμο του ποδοσφαίρου σε top επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να απολαμβάνεις την καθολική αναγνώριση και την αίσθηση ότι όλοι έχουν να πουν μία καλή κουβέντα για εσένα που είσαι τόσο επιτυχημένος. Το συναντάς πολύ δύσκολα. Πολλές από τις απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό, πιθανόν να τις βρείτε στο κείμενο που είχα γράψει μετά την πρόκριση της Ντόρτμουντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από εκείνο το εντυπωσιακό 4-1 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013, με τίτλο: “Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Μέρκελ”.

Η φετινή σεζόν τον βρίσκει πάλι στην κορυφή της επικαιρότητας. Η κουβέντα για αυτόν τον “ωραίο τρελό”, μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει ξανά στα χέρια του και η Λίβερπουλ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα την βγάλει στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που στην Λίβερπουλ έχει να συμβεί χρόνια και για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία την έχει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και φαβορί για την πρόκριση στον τελικό.

Ναι, η Λίβερπουλ έχει φανέλα για να τα κάνει όλα αυτά (5 πρωταθλητριών έχει σηκώσει), αλλά μέχρι να αναλάβει ο Κλοπ δεν είχε ομάδα για να τα κάνει όλα αυτά. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι στην εποχή που βρισκόμαστε ο Κλοπ μετατρέπει την Λίβερπουλ σε ομάδα που μπορεί να τα έχει ξανά όλα αυτά χωρίς να αδειάζει τα ταμεία του συλλόγου ή τις τσέπες των ιδιοκτητών. Σε αντίθεση με την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο που ξοδεύουν αλόγιστα και αδιανόητα, ο Κλοπ δεν το κάνει. Για την ακρίβεια επιτρέπει στη Λίβερπουλ να βαδίζει με ασφάλεια σε μία σεζόν με μεγάλα κέρδη. Ακόμη και στο ισοζύγιο των μεταγραφών, του πάρε δώσε της φετινής σεζόν δηλαδή, η Λίβερπουλ θα βγει κερδισμένη και ας ξόδεψε 80 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόπερ.

Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα η Λίβερπουλ έχει εισπράξει από τις πωλήσεις παικτών περισσότερα από όσα έχει ξοδέψει και με δεδομένο ότι τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ που έχει ήδη φτάσει μέχρι τα ημιτελικά θα εκτοξευθούν, η σεζόν για τα ταμεία της Λίβερπουλ θα είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Το να βελτιώνεις την ομάδα, το να την κάνεις πολύ καλύτερη και επιτυχημένη, γεμίζοντας ταυτόχρονα τα ταμεία του συλλόγου είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και σε αγγλικό club ακόμη πιο σπάνια.

Για να μιλήσουμε και με νούμερα η Λίβερπουλ εισέπραξε από τις πωλήσεις παικτών την εφετινή σεζόν σχεδόν 165 εκατ. λίρες (Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα με 120+20, Σακό στην Κρίσταλ Πάλας με 25, Λούκας Λέιβα στη Λάτσιο με 5, Κέβιν Στιούαρτ στη Χαλ με 5, Αντρέ Γουίσντομ στη Ντέρμπι Κάουντι με 3, ενώ άλλα περίπου 7 εκατ. λίρες εισέπραξε από τους δανεισμούς των Στάριντζ, Οριζί, Φλάναγκαν, Μάρκοβιτς, Γουίλσον και Κεντ). Την ίδια ώρα για την ενίσχυση της την φετινή σεζόν ξόδεψε συνολικά 155 εκατ. λίρες (Φαν Ντάικ 75, Σαλάχ 37+5, Τσάμπερλέιν 35 και Ρόμπερτσον 8+2).

Και κάτι αντίστοιχο συνέβη και την σεζόν 2016-17, όπου και πάλι ο Κλοπ τις όποιες μεταγραφές που έκανε στη Λίβερπουλ, τις έκανε με χρήματα από τις πωλήσεις. Μανέ, Βαινάλντουμ, Κάριους και Κλάβαν αποκτήθηκαν με περίπου 65 εκατ. λίρες, ενώ οι εισπράξεις την ίδια σεζόν από τις πωλήσεις των Μπεντέκε, Αλεν, Αϊμπ, Σκρτελ, Λουίς Αλμπέρτο και Σμιθ ξεπέρασαν τα 70 εκατ. λίρες. Με λίγα λόγια ο Κλοπ έχει φτιάξει αυτή τη Λίβερπουλ με μηδέν λίρες, την ίδια ώρα που την αντίστοιχη διετία ο Πεπ και ο Μουρίνιο που τρέχουν τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, έχουν ξοδέψει με βάση το ισοζύγιο του πάρε δώσε πάνω από 300 εκατ. λίρες έκαστος!

Σε μία εποχή που η επιτυχία φαίνεται ότι κυρίως (όχι πάντα) αγοράζεται με πολλά εκατομμύρια, ο Κλοπ μεγαλώνει την Λίβερπουλ και την οδηγεί στο δρόμο των επιτυχιών (έχει ακόμη βέβαια μεγάλη πορεία να διανύσει και χρειάζεται και να συνοδευτεί αυτή η πορεία και από τίτλους, για να κριθεί απολύτως επιτυχημένος) με τη δουλειά του, τις επιλογές του και την εξέλιξη των παικτών που βρήκε στην ομάδα ή που ανέβασε από τις ακαδημίες του συλλόγου. Είναι ένα μεγάλο credit που σίγουρα πρέπει να του δοθεί, πριν καν δούμε μέχρι που θα φτάσει στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.