Κάτι περισσότερο από ένας πόντος...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κάτι περισσότερο από ένας πόντος...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό που τον έψαξε, τον διεκδίκησε, τον πήρε τον βαθμό, κόντρα στην Μπάρτσα και στον Μέσι που έμειναν στο μηδέν και αυτό είναι μεγαλύτερο κέρδος από όσο φαντάζεται κανείς...

Το συναπάντημα με την Μπαρτσελόνα ήταν πάντα το ζητούμενο για τους φίλους του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν πάντα ο μεγάλος καημός τους “μα δεν θα παίξουμε με τον Μέσι και την Μπάρτσα μία φορά;”, άλλα πάντα έκρυβε και τον φόβο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. “Πρόσεξε τι εύχεσαι...” ήταν η εύκολη απάντηση για το ραντεβού με την Μπάρτσα και τον Μέσι, με τον φόβο το κοντέρ να γράψει πολλά. Μοιραία, θα συνέβαινε κάποτε, ο Ολυμπιακός να την βρει στο δρόμο του την Μπάρτσα. Και τελικά όταν συνέβη, το ραντεβού αφήνει τις ωραιότερες αναμνήσεις. Για την εικόνα της ομάδας, για το αποτέλεσμα, για την συμπεριφορά του κόσμου, για την καυτή αλλά απολύτως κόσμια ατμόσφαιρα (απόδειξη ότι ασφαλώς μπορούμε όταν θέλουμε), για την υποδοχή στον αντίπαλο μόνο για ένα βράδυ και φίλο για μία ζωή, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Ολυμπιακός μέσα σε ένα βράδυ μεγάλωσε σε όλα τα επίπεδα, αυτός ο βαθμός, αυτή η βραδιά, ήταν πολλά περισσότερα από μία ισοπαλία κόντρα σε μία από τις δύο τρεις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Αυτό το ματς είναι το παράδειγμα σε όλα τα επίπεδα για ένα μεγάλο ελληνικό club. Τελικά γίνεται να κάνεις την απόλυτη υπέρβαση, χωρίς καπνογόνα, χωρίς ιπτάμενα μπουκάλια, χωρίς τραμπουκισμούς, μόνο με φωνή, με τραγούδι, με κορεό που δηλώνει την πρόθεσή σου, αλλά και με πανό που δηλώνει την αναγνώρισή σου, την αγάπη σου, τον σεβασμό και την εκτίμησή σου. Με απίθανη φιλοξενία στον μεγάλο αντίπαλο, με σεβασμό στην αξία του, στο μέγεθός του, με αναγνώριση των ικανοτήτων του, αλλά και μέσα στο χόρτο, με καθαρό και τολμηρό παιχνίδι, με προσπάθεια για ποδόσφαιρο στο ποδόσφαιρο, με πάθος και μυαλό, με αυταπάρνηση, με τάκλιν στον ψαχνό, αλλά και με χέρι βοηθείας για να σηκώσεις τον μεγάλο αντίπαλο αμέσως μετά, ζητώντας του συγγνώμη.

Εκεί πάνω στο χόρτο ο Ολυμπιακός πήρε έναν βαθμό κόντρα στην Μπάρτσα και κέρδισε πολλούς πόντους σε αξιοπιστία, σε αναγνώριση. Ας ξεκινήσω από τα βασικά.

Η Μπάρτσα ήρθε στην Αθήνα και... υποψιασμένη και για να νικήσει. Το πόδι στο γκάζι ήταν πατημένο πολύ περισσότερο απ' όσο ήταν στο αντίστοιχο ματς στο “Καμπ Νόου”, όπου μεταξύ των παικτών του Βαλβέρδε υπήρχε η βεβαιότητα ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα νικήσουν.
Στο Καραϊσκάκη όμως ο Ερνέστο τους είχε προειδοποιήσει. “Αν δεν ιδρώσετε πολύ και αν δεν παίξετε στην τσίτα δεν θα νικήσετε...”. Ιδρωσαν, έπαιξαν στην τσίτα, αλλά δεν νίκησαν. Παίζει και ο αντίπαλος βλέπετε. Και ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς ήταν ένας σπουδαίος αντίπαλος για την Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που δεν επέτρεψε στην Μπάρτσα να τον νικήσει. Με μία υπέροχα ώριμη εμφάνιση, τακτικά, πνευματικά, σωματικά, ο Λεμονής και οι παίκτες του Ολυμπιακού τα κατάφεραν. Και αυτό εδώ είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα, ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιογραφικό του καθενός από αυτούς που συμμετείχαν στο ματς. Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια δεν σκόραρε η Μπαρτσελόνα σε ευρωπαϊκό ματς, για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο δεν σκόραρε την φετινή σεζόν. Μετά από 14 νίκες και μία ισοπαλία με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη (1-1) σε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο, η Μπαρτσελόνα δεν νίκησε. Ηταν τέτοιο το μήνυμα που έστειλε ο Ολυμπιακός που ο Αλέγκρι στην Πορτογαλία έλεγε, χωρίς να έχει δει ούτε δευτερόλεπτο από το Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. “Επρεπε να κερδίσουμε την Σπόρτινγκ, τώρα θα υποφέρουμε στο Καραϊσκάκη...”.

Αυτό ακριβώς είναι το κάτι παραπάνω από ένας πόντος στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Οτι το μήνυμα του Ολυμπιακού ταξίδεψε τόσο γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη που το θετικό σχόλιο έρχονταν αυτόματα από όλους ακόμη κι' ας μην είχαν δει ούτε με τι χρώμα φανέλας έπαιξαν οι δύο ομάδες. Ενα μήνυμα που ο Ολυμπιακός οφείλει να το διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού και στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Κι' ας μην περάσει, κι' ας μην τερματίσει τελικά ούτε τρίτος για να συνεχίσει στο Europa, αλλά να παίξει, να δείξει, να προσπαθήσει, να προσφέρει μία ακόμη αντίστοιχη βραδιά στον κόσμο του στο Καραϊσκάκη, όταν θα υποδεχτεί την Γιουβέντους. Διότι αυτές οι βραδιές, διότι αυτές οι στιγμές, διότι αυτά τα ματς και αυτοί οι αντίπαλοι σε μεγαλώνουν ως club...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.