Η υποδοχή που αρμόζει στον Ερνέστο!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η υποδοχή που αρμόζει στον Ερνέστο!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Βαλβέρδε και φαντάζεται ένα κορεό στο Καραϊσκάκη που θα τον αφορά. Γράφει για την μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού να γίνει “talk of the world” σε 15 βράδια δείχνοντας πως υποδεχόμαστε στην Ελλάδα αυτούς που αγαπάμε και εκτιμάμε…

Μας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό γιατί τον ζήσαμε στην Ελλάδα δύο φορές και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πλέον σε εμάς μία απολύτως οικεία προσωπικότητα και φυσιογνωμία. Δεν είναι όμως απλό, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, αυτός δηλαδή που όσα δηλώνει διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, να μιλάει έτσι για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η φράση στο «Καραϊσκάκη έχω αφήσει ένα κομμάτι από την καρδιά μου» που είπε στη συνέντευξη Τύπου παραμονή του αγώνα με τον Ολυμπιακό και όλα τα υπόλοιπα για το πέρασμα του από την Ελλάδα, αλλά και όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα, για το πόσο τον βοήθησε στην καριέρα του το πέρασμά του από εδώ, είναι διαφήμιση που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να την βρει με κανέναν τρόπο. Αυτός και ο Φερνάντο Σάντος όταν έγινε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Πορτογαλίας μας προσέφεραν τέτοιο μεγάλο δώρο. Είναι πολύ σπουδαίο από μέρος του και μοναδικό συνάμα να μιλάει έτσι την ώρα που κάθεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, για τον Ολυμπιακό ως club και για τον κόσμο του Ολυμπιακού, με τον οποίο είναι φανερό ότι και ο ίδιος έχει σπουδαίο δέσιμο. Είναι εξίσου σπουδαίο να δείχνει στον πλανήτη ποδόσφαιρο ότι η διαδρομή κάποιου μέσα από το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ικανή να τον στείλει στην κορυφή του κόσμου, στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Από την πρώτη ημέρα της κλήρωσης είχε αρχίσει αυτή την διαφήμιση ο Ερνέστο, από τότε που έλεγε πόσο δεμένος είναι με την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό και πόσο δύσκολο βράδυ και φορτισμένο συναισθηματικά θα είναι για εκείνον, αυτό της επιστροφής του στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλος για πρώτη φορά. Ακόμη και οι Ισπανοί συνάδελφοι τα έχουν χάσει βλέποντας πόσο δεμένος είναι ο Ερνέστο με τον Ολυμπιακό και πόσο πολύ τον έχει αγγίξει και συναρπάσει το πέρασμά του από την Ελλάδα. Ακόμη και ο τρόπος που χαιρετούσε και αγκάλιαζε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τους Ελληνες δημοσιογράφους που έχουν κάνει το ταξίδι στη Βαρκελώνη αυτές τις ημέρες τους έχει αφήσει εντυπωσιασμένους.

Αυτή την σχέση και αυτή την αγάπη του Ερνέστο, ο Ολυμπιακός και το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να του την ανταποδώσουν νομίζω. Κυρίως πρέπει να του την ανταποδώσει ο κόσμος του Ολυμπιακού. Και νομίζω ότι το ματς στο Καραϊσκάκη σε 15 βράδια είναι πραγματικά μία μεγάλη ευκαιρία για να συμβεί αυτό. Όχι αυτή τη φορά, ας μην μείνουμε σε κάποια πλακέτα, σε κάποια απλή βράβευση, αυτή τη φορά ας δείξει ο Ολυμπιακός σαν club και κυρίως οι φίλοι του Ολυμπιακού με έναν εντυπωσιακό τρόπο και την δική τους εκτίμηση προς τον Ερνέστο. Κυρίως ας δείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι ξέρει να υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο, τους ανθρώπους που εκτιμά και αγαπά, ακόμη και όταν έρχονται ως αντίπαλοι.

Η αλήθεια είναι ότι έχω φανταστεί κιόλας έναν από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για να συμβεί αυτό. Ένα τεράστιο κορεό που θα καλύπτει αν είναι εφικτό το μεγαλύτερο μέρος του Καραϊσκάκη με ένα σύνθημα που θα δείχνει την αγάπη προς τον Ερνέστο. Μία εικόνα, μία φωτογραφία, η οποία θα γίνει viral, θα αναπαραχθεί από τα media σε όλο τον πλανήτη και θα κυκλοφορήσει στα social media παγκοσμίως. Μία εικόνα που θα μεγαλώσει πολύ, στην παγκόσμια κοινή γνώμη και τον Ολυμπιακό ως club, αλλά και τον κόσμο του και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μία εικόνα που θα ξεπεράσει σε απήχηση ακόμη και το ίδιο το ματς. Μία εικόνα που οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θα καλούνται να σχολιάσουν μετά τη λήξη του αγώνα, όταν Ισπανοί και Ελληνες δημοσιογράφοι θα τους ζητούν ένα σχόλιο για το πώς τους φάνηκε η στιγμή που δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του ματς ένα ολόκληρο γήπεδο αποθέωνε τον δικό τους προπονητή. Μία εικόνα που θα έκανε και τον ίδιο τον Ερνέστο να σαστίσει, αλλά κυρίως θα έδειχνε σε όλη την κοινωνία του ισπανικού ποδοσφαίρου, πόσο πολύ τον εκτιμήσαμε στην Ελλάδα. Διότι αυτή η εικόνα δεν θα μεγάλωνε στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά και τον ίδιο τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Του πρέπει, του αξίζει, να καταλάβουν ακόμη και μέσω της Ελλάδας ποιος είναι ο προπονητής που έχουν στον πάγκο τους στην Μπαρτσελόνα. Και μία τέτοια εικόνα σίγουρα θα τους βηθούσε...

Αλλωστε μην γελιέστε, μία τέτοια εικόνα εκτός όλων των άλλων θα διοχέτευε σε ακόμη περισσότερο κόσμο, την πληροφορία ότι ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Ερνέστο Βαλβέρδε πριν κάτσει στον δικό της πάγκο, κάθισε στον πάγκο ενός ελληνικού club και η παρουσία του εκεί τον βοήθησε να εξελιχθεί. Όπως μία τέτοια εικόνα θα έκανε κάθε ξένο προπονητή και κάθε ξένο ποδοσφαιριστή που θα παρακολουθεί εκείνη την στιγμή τα όσα συμβαίνουν στο Καραϊσκάκη, να σκεφτεί ότι η Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο, μόνο κακώς προορισμός δεν είναι ακόμη και για τους κορυφαίους επαγγελματίες που μέσα από την δουλειά τους μπορούν να φτάσουν στο top επίπεδο, τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Αυτή θα είναι η στιγμή νομίζω που ο Ολυμπιακός θα γίνει όχι «talk of the town», αλλά «talk of the world».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.