Ερνέστο, πόσο λείπεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο... (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ερνέστο, πόσο λείπεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο... (pics & vids)

bet365

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα βρει ξανά στον δρόμο του την μεγάλη του... αγάπη τον Ολυμπιακό και το Gazzetta.gr θυμίζει μεγάλες στιγμές του «Τσινγκούρι», ενός προπονητή και ανθρώπου που λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Ξεκινώντας αυτό το κείμενο θα πρέπει να εξομολογηθώ ότι ήμουν και παραμένω... οπαδός του Ερνέστο Βαλβέρδε, βάζοντάς τον ακόμα και στην θέση Νο1 των ξένων προπονητών της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού! Από κάθε άποψη...

Ως τεχνικό, ως προσωπικότητα και σαν άνθρωπο. Η εξέλιξή του στην Ισπανία και το γεγονός πως σήμερα προπονεί την Μπαρτσελόνα δείχνει την διαρκή ανοδική του πορεία και πόσο ξεχωριστοί και μοναδικοί αλλά και τυχεροί θα πρέπει να νιώθουμε εμείς που τον ζήσαμε από κοντά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο... δικός μας Ερνέστο, ένα άτομο τόσο απλό και προσιτό που αγάπησε και δέθηκε πολύ με την χώρα μας και τον Ολυμπιακό και που ουδέποτε δεν είχε... θέμα να εκφράσει τις απόψεις, τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του για τα όποια κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρό μας, ακόμα και εάν τα έλεγε μόνο εκείνος... Είναι ο άνθρωπος που ερχόταν για διακοπές στην αγαπημένη του Ελλάδα και μετά την περίοδο αποχώρησής του από τον πειραϊκό σύλλογο και που κατάφερε με την προσωπικότητα του και την παρουσία του να είναι αγαπητός σε όλους, ακόμα και στους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Εάν θέλει κανείς να ανατρέξει πίσω στον χρόνο θα βρει πολλές κορυφαίες στιγμές του Βαλβέρδε σε μία μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό με τίτλους και ευρωπαϊκές πορείες. Επίσης στιγμές της επιστροφής του στην Ελλάδα. Το Gazzetta.gr κάνει μνεία σε δέκα από αυτές, οι οποίες δείχνουν πως ο Ισπανός εκτός από σπουδαίος προπονητής είναι και εξαιρετικός άνθρωπος.

Ολυμπιακός - Μπενφίκα 5-1, η επιθετική... λαίλαπα (27/ 11/ 2008): Ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη για τους ομίλους του Europa και κανείς δεν περίμενε μία τέτοια... καταιγιστική εξέλιξη κόντρα στους Πορτογάλους. Και όμως οι ερυθρόλευκοι παίζοντας... μπαλάρα διέσυραν την αντίπαλό τους με σκορ 5-1. H ομάδα του Κίκε Φλόρες -του οποίου το όνομα είχε συνδεθεί παλαιότερα με τον πειραϊκό σύλλογο - δέχθηκε το πρώτο γκολ μόλις στο 1ο λεπτό για να δει την εστία της να παραβιάζεται άλλες τέσσερις φορές! Μία σούπερ και τρομερή βραδιά για τον Βαλβέρδε, τον Ντιόγκο και τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος έκανε... μαγικά πράγματα εκείνο το βράδυ ενώ οι ερυθρόλευκοι μπορούσαν να είχαν βάλει και άλλα τέρματα (Γκαλέτι 1', Πατσατζόγλου 18', Ντιόγκο 24' και 54' και Μπελούτσι 44' - Νταβίντ Λουίς 33'). Η Μπενφίκα γλίτωσε με 5-1 καθώς θα μπορούσε να είχε χάσει με 6-1 ή και με 7-1!!!
Ολυμπιακός - Χέρτα Βερολίνου 4-0, η ερυθρόλευκη... τιμωρία (18/ 12/ 2008): Ο Ντουντού ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής ακόμα μίας μεγάλης ευρωπαϊκής βραδιάς για τον Ολυμπιακό που σήμανε και την πρόκρισή του στις κορυφαίες 32 ομάδες του Europa. Μετά από μία άκρως εμφατική εμφάνιση και η Χέρτα Βερολίνου του Λουσιάν Φαβρ λύγισε στο Καραϊσκάκη, χάνοντας με σκορ 4-0. Ο πρωταθλητής Ελλάδας πάντως σε εκείνο το ματς είχε καλύτερη εικόνα στην επανάληψη όπου ήταν... καταιγιστικός με τα τέσσερα τέρματά του (Ντουντού 54', Γκαλέτι 67', Τοροσίδης 86' και Ντιόγκο 88').
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 4-4, αξέχαστος τελικός Κυπέλλου (14-15 στα πέναλτι - 2/ 5/ 2009): Μετά από τρεις ώρες αγώνα, οκτώ γκολ συνολικά, διαρκείς ανατροπές αλλά και αποβολές, νεύρα και εντάσεις ο άκρως συναρπαστικός τελικός του ΟΑΚΑ στο Κύπελλο πήγε στα πέναλτι. Μέχρι και ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης στα επίσημα δεν πίστευε ότι συνέβαινε και είχε να λέει για τις στιγμές... αγωνίας και πίεσης που βίωσε. Έπειτα από το τελικό 4-4 ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ με σκορ 15-14 στην διαδικασία των πέναλτι, πήρε το Κύπελλο και πανηγύρισε το νταμπλ. Ήταν ένας αξέχαστος τελικός με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να συνδέει το όνομά του με αυτό το ματς. Για την ακρίβεια ήταν και ο πρώτος του τελικός με τον Ολυμπιακό να γυρίζει το ματς από το 2-0 και τον Ντάρμπισαϊρ αν και με διάσειση και δεμένο κεφάλι να σκοράρει για το 3-3!!!
Το πρώτο... αντίο! (9/ 5/ 2009): Τον Μαϊο του 2009 ο Βαλβέρδε θα αποχαιρετούσε τον κόσμο του Ολυμπιακού μετά την πρώτη του θητεία στην ομάδα καθώς δεν συμφώνησε εν τέλει για την ανανέωση του συμβολαίου του. Εμφανώς συγκινημένος και σχεδόν κλαίγοντας άκουγε όλο το γήπεδο στην ερυθρόλευκη φιέστα να φωνάζει εν χορώ το όνομά του. Ο ίδιος δεν γινόταν να λησμονήσει τέτοια στιγμή ενώ λίγο μετά δήλωνε ξεκάθαρα στα ελληνικά πως «είμαι Ολυμπιακάρα».
Ολυμπιακός - ΑΕΚ 6-0, η βραδιά μίας μεγάλης ποδοσφαιρικής αποθέωσης (20/ 3/ 2011): Ο Βαλβέρδε ήταν ένας προπονητής που κατά καιρούς... κατηγορήθηκε για αποτελέσματα που έφερνε στο ντέρμπι. Στην μαθηματική κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος έμελλε να δώσει μία... βροντερή απάντηση, ισοφαρίζοντας μάλιστα το σχετικό ρεκόρ του 1981, που είχε γίνει ανήμερα της τραγωδίας της Θύρας 7. Νίκη κόντρα στην ΑΕΚ με το ευρύ 6-0 και όλο το Καραϊσκάκη στο πόδι για μία βραδιά που θα την θυμάται πολύς κόσμος (τα γκολ: 2' Τζιμπούρ, 6' Μέλμπεργκ, 20' Φουστέρ, 61' Τζιμπούρ, 68' Μιραλάς και 71' Χολέμπας). Ο Ερνέστο τότε επικράτησε κατά κράτος του συμπατριώτη του, Μανόνο Χιμένεθ. Ήταν μία βραδιά μεγάλης ποδοσφαιρικής αποθέωσης...
O Ερνέστο διδάσκει ποδοσφαιρικό πολιτισμό (19 Μαρτίου 2012): Παρότι ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ όταν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό διεκόπη (σ.σ. κέρδιζε με 1-0) αυτό δεν απέτρεψε τον Ερνέστο Βαλβέρδε από το να καταδικάσει ανοιχτά τα επεισόδια. Δεν το έκανε πρώτη φορά και δεν το είχε κάνει μόνο για εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο Ισπανός μίλησε για τα όσα έγιναν και επέφεραν την διακοπή του αγώνα. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που στις 3 Δεκεμβρίου του 2011 μετά από παιχνίδι με τον Παναιτωλικό είχε παραδεχθεί πως τότε το γκολ του Τζιμπούρ ήταν οφσάιντ.
«Βλέπω πως περνάει ο χρόνος και γίνονται τα ίδια. Γι' αυτό δεν έχω λόγια. Οπότε σήμερα δεν είναι μέρα να είμαστε χαρούμενοι, ακόμα και τώρα που κέρδισε η ομάδα μου. Ήταν ένα ματς χλιαρό. Είχαμε μια καλή στιγμή στο δεύτερο λεπτό και μετά οι δύο ομάδες βγήκαν πολύ κρύες. Φαινόταν ότι όποιος έβαζε το γκολ θα έπαιρνε τη νίκη. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να παίξουν οι παίκτες, γιατί τους απασχολούσε όλο αυτό που γινόταν. Πιστεύω πως το ποδόσφαιρο αρέσει στον κόσμο, ο οποίος πάει για να δει θέαμα και τίποτα άλλο. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά έχουν σχέση και με την κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και αυτό επηρεάζει και τις καταστάσεις στο γήπεδο, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου το ότι χρησιμοποιούν τον κόσμο που περνάει δύσκολες στιγμές και βρίσκεται στην ανεργία, για να δικαιολογήσουν όλα όσα γίνονται.
Μην ρωτάτε κάτι τέτοιο σήμερα (σ.σ. για το εάν θα μείνει στην Ελλάδα ή όχι). Θα πάρω την απόφασή μου όταν έρθει η ώρα. Πρέπει να σκεφτώ διάφορα πράγματα. Έχω δει να γίνονται επεισόδια σε πολλά γήπεδα και σήμερα ήταν κάποια από τα σοβαρότερα. Θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή. Όπως έχω ξαναπει, εγώ είμαι ένας ξένος που έχει έρθει να δουλέψει εδώ. Δεν είναι η δουλειά μου να παραδώσω τέτοια μαθήματα», ήταν μερικές ατάκες του μετά το ντέρμπι με Παναθηναϊκό.
Ο... τελευταίος αποχαιρετισμός (19 Απριλίου 2012): Ήταν η ημέρα που και ο Ερνέστο Βαλβέρδε αλλά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης δάκρυσαν. Λύγισαν αμφότεροι... Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ισπανού στον Ολυμπιακό. Το κλίμα ήταν βαρύ και οι δύο άνδρες πιο συγκινημένοι από ποτέ. Μετά το τέλος της συνέντευξης ο πρόεδρος των Πειραιωτών αγκάλιασε και φίλησε τον Βαλβέρδε, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει πριν πάνω απ' όλα φίλο του. Ο κ. Μαρινάκης θέλοντας πάντως να αλαφρύνει την ατμόσφαιρα είχε ξεκινήσει ως εξής: «Είχαμε μία ημίωρη κουβέντα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Συμφωνήσαμε να ανανεώσουμε την συνεργασία μας για τα επόμενα δύο χρόνια»!. Ορισμένοι στην αίθουσα πήγαν ακόμα και να πιστέψουν αλλά σίγουρα όλοι εύχονταν να ήταν αλήθεια.

Η έκθεση φωτογραφίας του Βαλβέρδε (Ιούνιος 2012): Χαρισματικός και ως φωτογράφος ο Βαλβέρδε που είχε κάνει έκθεση φωτογραφίας και στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2012. Με φωτογραφίες από διάφορα ταξίδια του στην Ελλάδα αλλά και από τον Ολυμπιακό και τότε παίκτες του όπως τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Τζιμπούρ. Όσοι είδαν την έκθεση είχαν να λένε και για το ταλέντο του στην ασπρόμαυρη και όχι μόνο φωτογραφία.

Η επιστροφή, η αποθέωση και η βράβευση με Μπιλμπάο (Αύγουστος 2014): 13 Αυγούστου του 2014 και οι δεσμοί του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό δεν έπαψαν να υφίστανται. Η Μπιλμπάο του Βαλβέρδε δίνει φιλικό ματς για φιλανθρωπικό σκοπό με τους Πειραιώτες (0-0 το ματς), με τον Ισπανό να αποθεώνεται, να ακούει ξανά το όνομά του και να τιμάται από την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το συγκινητικό... μήνυμά του στην φιέστα του 2017: Μαϊος 2017 και ο Ερνέστο Βαλβέρδε μαζί με Λεονάρντο Ζαρντίμ, Μίτσελ, Μάρκο Σίλβα και Βίτορ Περέιρα εύχονται και μέσω βίντεο τα καλύτερα στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του 44ου πρωταθλήματος. Στην θέα του βίντεο με τον Ερνέστο όλο το γήπεδο ξεσηκώθηκε και τον χειροκρότησε θερμά. «Θέλω να συγχαρώ όλους τους φίλους του Ολυμπιακού και όλον τον κόσμο στον Πειραιά για το νέο αυτό τίτλο πρωταθλήματος που κάνει τον Θρύλο του Ολυμπιακού να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και τους γαύρους να συνεχίζουν να χαίρονται κάθε φορά που τελειώνει μία σεζόν με μία ακόμα νίκη! Παρόλο που είμαστε μακριά, συνεχίζουμε να χαιρόμαστε, για όσα μπορεί και καταφέρνει αυτός ο σύλλογος», είχε πει τότε ο Βαλβέρδε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα