Τι «γέννησε» η εικόνα Ένγκελς και Νικολάου!

Τι «γέννησε» η εικόνα Ένγκελς και Νικολάου!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Τι «γέννησε» η εικόνα Ένγκελς και Νικολάου!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την εικόνα του Ολυμπιακού χθες στο Τορίνο και κύρια των κεντρικών του αμυντικών.

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Την ώρα που οι περισσότεροι μιλούσαν για επικείμενη συντριβή του Ολυμπιακού, νομίζω ότι με το χθεσινό μου άρθρο σας είχα προϊδεάσει σωστά για την έκβαση του αγώνα του με τη Γιουβέντους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της Γιουβέντους στα εντός έδρας παιχνίδια της στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη τετραετία ήταν…αποκαλυπτική. Και μας «έλεγε» ότι ο Ολυμπιακός κατά ένα ποσοστό 60-50% θα έχανε με δύο γκολ διαφορά και κατά ένα ποσοστό 40-50% θα έπαιρνε την ισοπαλία. Κι αυτό κι αποδείχθηκε και μέσα από την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Θέλω να πιστεύω ότι αν ο Ολυμπιακός ήταν σε καλύτερη ψυχολογία κι όχι προερχόμενος από τόσο επώδυνα αποτελέσματα η, έστω να ήταν πιο τυχερός θα έπαιρνε χθες μία ισοπαλία. Τουλάχιστον, όμως, έκανε αυτό το οποίο όφειλε, σαν ομάδα που παίζει 18 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ: έδωσε μεγάλη μάχη από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και δικαίωσε την παρουσία του στη διοργάνωση, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι του με την Σπόρτινγκ. Στάθηκε ο Ολυμπιακός και πήρε έστω ψυχολογία για τη συνέχεια.

Για τον Νικολάου, για τον οποίο μιλάνε όλοι από χθες βράδυ, να σας θυμίσω τι σχολίαζα εγώ στις 8 του μήνα, δηλαδή πριν τρεις εβδομάδες.

Και τώρα που όλοι τον επευφημούν, κάτι που το κέρδισε ο ίδιος με την απόδοση του στο πιο υψηλό επίπεδο, εγώ θα σημειώσω ένα-δύο πράγματα, στα οποία νομίζω ότι χρειάζεται ξεκάθαρα πολλή δουλειά ακόμη. Το ένα είναι το ψηλό παιχνίδι, αφού για το ύψος του (1μ90) δεν χρησιμοποιεί ανάλογα το κεφάλι του-αν δεν κάνω λάθος χθες πήρε μία κεφαλιά. Και το άλλο είναι το όχι τόσο προσεκτικό όσο απαιτείται μαρκάρισμα που κάνει στον αντίπαλο σέντερ φορ στις σέντρες από τα πλάγια.

Η περίπτωση του γκολ του Ιγκουαίν είναι χαρακτηριστική. Δείτε στη φωτογραφία ότι ο Νικολάου δεν είναι κοντά στον επιθετικό της Γιουβέντους, ώστε να μπορέσει να κάνει μία προβολή και γενικά να φτάσει πρώτος στην μπάλα. Πάει και καλύπτει ακριβώς τον ίδιο χώρο που καλύπτει κι ο άλλος στόπερ, ο Ένγκελς! Επειδή, όμως, ο μικρός είναι καλός στόπερ, μπόρεσε με ηρωϊκό τρόπο κι έδιωξε την μπάλα στο πρώτο σουτ του Αργεντινού, ενώ το προσπάθησε και στο δεύτερο, αλλά πλέον ήταν σχεδόν αδύνατο…

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια φωτογραφία φαίνεται και το λάθος του Κούτρη, που δεν έχει ακολουθήσει τον Ντιμπαλά, με συνέπεια ο δεύτερος κυνηγός της Γιουβέντους να είναι μόνος πίσω από τον Ιγκουαίν…Άρα, ήταν κι οι δύο αμαρκάριστοι σε θέση βολής. Προσέξτε: ο Κούτρης έκανε χθες μία πάρα πολύ αξιόλογη εμφάνιση, αλλά του λείπει ακόμη η «αμυντική συνείδηση», να «βλέπει» καλύτερα το παιχνίδι και να μαρκάρει με μεγαλύτερη συνέπεια.

Πολύ σημαντικό: χθες ο ακριβοπληρωμένος Ένγκελς για πρώτη φορά έβγαλε αξιοπιστία σε σοβαρό βαθμό. Σίγουρα τον βόλεψε κι ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε αρκετά πίσω, όμως πραγματικά έδωσε πολλές βοήθειες. Ειδικά στον αέρα ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικός στις σέντρες που έρχονταν από πλάγια. Έδειξε μεγάλη ψυχραιμία στο παιχνίδι του κι έχει το καλό του Ρέτσου, να μπορεί να χτίσει η ομάδα επιθέσεις από πίσω, με δική του καλή πρώτη πάσα από την άμυνα προς τα χαφ.

Έχει ένα μειονέκτημα: όταν βγαίνει στα πλάγια, δύσκολα μπορεί να ανακόψει τον αντίπαλο κυνηγό. Και παρότι με σαφώς περισσότερες παραστάσεις από τον Νικολάου, του λείπουν ακόμη εμπειρίες ώστε να παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα το 2-0 της Γιουβέντους. Όταν παίρνει την μπάλα ο Ιγκουαίν είναι στο κέντρο του γηπέδου. Κι ο Βέλγος είναι κοντά του. Ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού τόσο κοντά του. Κι αν τί να πάει προς τα πάνω του, να τον ‘ενοχλήσει’, αρχίζει και γυρίζει προς τα πίσω (!), με συνέπεια να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος διάδρομος για τον Αργεντίνο, που ασφαλώς και τον εκμεταλλεύθηκε. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω στις δύο φωτογραφίες.

Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός έδειξε ποιο είναι το επίπεδο του, επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι ότι ειδικά αναφορικά με τα στόπερ, αφού με αυτά ασχολήθηκα περισσότερο, η εμφάνιση τους μας έδωσε ελπίδα σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού, όπου η ομάδα είχε εμφανές πρόβλημα.

Η γενικότερη παρουσία τους, με τα όποια, όχι ασήμαντα, λάθη τους, ήταν σαν να «γέννησε» υποσχέσεις και προσδοκίες. Σε συνδυασμό βέβαια με την πραγματικότητα ότι όλη η ομάδα αυτή τη φορά λειτούργησε καλύτερα αμυντικά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.