Από τον Ιωνικό, στην κορυφή της Αφρικής!

Από τον Ιωνικό, στην κορυφή της Αφρικής!

bet365

Ο Μοσιμάνε Πίτσο από τους κορυφαίους ξένους στην ιστορία του Ιωνικού, οδήγησε ως προπονητής την Μαμέλοντι Σάνταουνς στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής. Διαβάστε για τα κατορθώματα του Φέργκιουσον της «Μαύρης Ηπείρου».

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Ιωνικός τέσταρε μία φουρνιά παικτών από την Αφρική. Εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο 25χρονος μέσος της Μαμέλοντι Σάνταουνς, Μοσιμάνε Πίτσο.

Ο Νοτιαφρικανός άσος αποκτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες δικαιώνοντας τους ανθρώπους του Ιωνικού για την επιλογή τους.

Ο Πίτσο έμεινε για έξι σεζόν (1989-1995) στην ομάδα της Νίκαιας και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου.

Μέσω του ελληνικής ομάδας, το 1993 φόρεσε τη φανέλα των Μπαφάνα-Μπαφάνα τέσσερις φορές.

Σπουδαίος τεχνίτης με όμορφες εμπνεύσεις και ωριμότητα στο παιχνίδι του συνέδεσε το όνομα του, όπως και ο σπουδαίος Σκωτσέζος, Κρεγκ Μπρούστερ με τον Ιωνικό στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90.

Ο Πίτσο το 2001 σε ηλικία 37 ετών ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του. Στη 15ετία που ακολούθησε κατάφερε να εκτοξεύσει τις μετοχές του σε σημείο να θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στην Αφρική!

Με τον άλλοτε άσο του Ιωνικού στο τιμόνι της η Μαμέλοντι Σάνταουνς πανηγύρισε την Κυριακή την κατάκτηση του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ επικρατώντας με συνολικό σκορ της αιγυπτιακής Ζάμαλεκ 3-0 (3-0, 0-1). Παράλληλα έγινε ο πρώτος Νοτιαφρικανός τεχνικός που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο!

«Αξίζαμε το τρόπαιο. Ήταν δύσκολο να παίξουμε μπροστά από τους 'Λευκούς Ιππότες' (σ.σ.: οργανωμένοι οπαδοί της Ζάμαλεκ). Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε στάδιο με τόσους πολλούς οπαδούς.

Έδωσα εντολή στους παίκτες μου να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και να μην κάθονται στα αποδυτήρια για να συνηθίζουν την ατμόσφαιρα. Είμαι περήφανος για τα παιδιά μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωτομάστορας τούτης της επιτυχίας.

Ο Πίτσο θεωρείται κάτι σαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Νοτίου Αφρικής. Υπό την καθοδήγηση του, η Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ στέφθηκε Κυπελλούχος το 2005, ενώ την ίδια σεζόν αναδείχθηκε καλύτερος τεχνικός στην χώρα του. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα έξι ετών η Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ έφτασε πέντε φορές μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.

Για μία τετραετία ήταν ασίσταντ στην Εθνική Νοτίου Αφρικής (2006-2010), ενώ προβιβάσθηκε σε πρώτο προπονητή (2010-2012), προτού ξεκινήσει να γράφει ιστορία με την Μαμέλοντι Σάνταουνς διαδεχόμενος τον Δεκέμβριο του 2012, τον Ολλανδό «θρύλο», Γιόχαν Νέεσκενς.

Με τον Πίτσο στον πάγκο την σεζόν 2013-2014 η Μαμέλοντι Σάνταουνς κατακτά έπειτα από οχτώ χρόνια το πρωτάθλημα. Ότι δεν κατάφεραν δηλαδή οι Ανρί Μισέλ, Χρίστο Στόιτσκοφ και Νέεσκενς.

Τον Μάιο του 2015 η Μαμέλοντι στέφεται Κυπελλούχος Νοτίου Αφρικής, ενώ τον περασμένο Μάιο κατακτά για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα! Η ομάδα του αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και σπάει όλα τα ρεκόρ.

Η απόλυτη καταξίωση για τον 52χρονο τεχνικό θα έρθει την περασμένη Κυριακή με την νοτιαφρικανική ομάδα να γράφει ιστορία ρίχνοντας στο καναβάτσο την ιστορική Ζάμαλε στο Τσάμπιονς Λιγκ Αφρικής.

Η «Bafana Ba Style», όπως αποκαλείται η Μαμέλοντι ετοιμάζεται πλέον για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον επόμενο Δεκέμβριο, εκεί όπου ο Πίτσο καλείται να αποδείξει πως η ομάδα του

δεν θα αποτελέσει σάκο του μποξ για τους αντιπάλους της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα