Σφακιανάκης: «Παίρνω πάνω μου την ευθύνη»

Gazzetta team
Σφακιανάκης: «Παίρνω πάνω μου την ευθύνη»

bet365

Ο Στέλιος Σφακιανάκης ανέλαβε την ευθύνη για την απόφαση να αρχίσει το πρωτάθλημα της Football League.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της Λίγκας στον Σπορ FM:

Για την έναρξη της Football League:«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχει μια απόφαση, που ελήφθη από εμένα, παίρνω προσωπικά την ευθύνη. Μετά από κάποια έγγραφα των ΠΑΕ που είχα ζητήσει, τα οποία είναι ενδεικτικά της κατάστασης και ανακοινώσαμε την έναρξη του πρωταθλήματος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Όπως προβλέπεται από το καταστατικό, οι επείγουσες αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρόεδρο, αλλά πρέπει να επικυρωθεί από το συμβούλιο. Αν δεν επικυρωθεί στο αυριανό συμβούλιο από την πλειοψηφία του ΔΣ πρωτάθλημα θα αναβληθεί ξανά».

Για το αν έχει εκτίμηση τι θα γίνει στο αυριανό συμβούλιο: «Δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση, είναι οριακά τα ναι και τα όχι. Αύριο θα γίνει μια συζήτηση που θα καθορίσει τι θα κάνουμε. Πάει πάρα πολύς καιρός, έχουν περάσει έξι αγωνιστικές πια. Πιστεύω ότι η δράση είναι πιο εποικοδομητική από την αδράνεια. Προτίμησα να δραστηριοποιηθώ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Για τις ΠΑΕ που διαφωνούν: «Η μειοψηφία των ΠΑΕ έχει στείλει κάποια έγγραφα. Στα δύο από αυτά προσωποποιείται η ευθύνη, για την τηλεοπτική στέγη και χορηγό».

Για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων: «Υπάρχει τηλεοπτική στέγη και είναι η ΕΡΤ3. Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει, γιατί δεν είναι ικανοποιητικό το αντίτιμο. Η ΕΡΤ3 επιβαρύνεται με τα έξοδα της τηλεοπτικής παραγωγής και δίνει τηλεοπτικό χρόνο ως αντάλλαγμα, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αν ξεκινούσαμε, θα μπορούσε να αρχίσει η μετάδοση. Από την ΕΡΤ3 τονίζεται πως το κόστος της παραγωγής είναι μεγάλο, οπότε θα δείχνει μόνο ένα σημαντικό παιχνίδι κάθε αγωνιστικής. Εγώ, βέβαια, βλέπω πολλά σημαντικά παιχνίδια στην κατηγορία».

Για τους χορηγούς: «Από τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχουν νέα, έχουν γίνει επαφές με διάφορες ακόμα εταιρίες, που οπωσδήποτε αναζητούν τηλεοπτική κάλυψη για να προχωρήσει η συμφωνία».

Για τις ΠΑΕ που έχουν καταθέσει πρόταση μομφής κατά του ίδιο: «Πρόκειται για δύο ΠΑΕ, τα Τρίκαλα και την Καλλιθέα. Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο μου, επειδή δεν έχω φέρει χορηγούς. Ποτέ δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση με τα μέλη μου».

Για την αναστολή της επιτήρησης ομάδων της Σούπερ Λίγκας:«Αυτό είναι το παράπονό μου, όλα γίνονται για τη σούπερ Λίγκα. Εμείς υπολειπόμαστε της Σούπερ Λίγκας σε έσοδα και τηλεοπτική στέγη. Ο νόμος προβλέπει πως στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Football League υποχρεούται να συμβάλλει και η Σούπερ Λίγκα. Αυτή έχει οικονομικές δυνατότητες, δεν ικανοποιεί αυτό που προκύπτει από το νόμο. Ήθελα άσκηση πίεσης, αλλά βλέπω το αντίθετο. Πίστευα ότι αφού επικαλούνται λόγους οικονομικής δυσπραγίας, φανταστείτε πόση πίεση πρέπει να ασκήσω εγώ στη Σούπερ Λίγκα.

Και χορηγίες και ενδιαφέρον από τον ΟΠΑΠ και ανταγωνιστικές προσφορές βλέπω, εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Τέσσερα χρόνια έχει να δώσει χρήματα η Σούπερ Λίγκα. Αυτά τα χρόνια το ποσό έχει φτάσει γύρω στα 11 εκατ. Ευρώ, αναλογικά με τα έξοδα της. Μας έστειλε απαντητικό εξώδικο, όπου αναφέρει πράγματα δεν υπάρχουν πουθενά στον νόμο. Στο δικό τους εξώδικο κάνουν λόγο για “δυνατότητα” της Σούπερ Λίγκας να καταβάλλει τα χρήματα στην Football League, ενώ ο νόμος αναφέρει “υποχρέωση”. Είναι πολλά τα αντίστοιχα παραδείγματα. Δεύτερο καθοριστικό στοιχείο του εξώδικου είναι ότι θα πρέπει να έχει κέρδη ο συνεταιρισμός, όμως ούτε αυτό αναφέρεται στο νόμο. Τα επιχειρήματα της Σούπερ Λίγκας είναι έξω από τη διάταξη του νόμου».

Για το τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει: «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει στο νόμο να καθοριστεί ελάχιστο ποσοστό καταβολής, και πέρα από αυτό να διαπραγματευόμαστε. Αν υπάρχει “ταβάνι” θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε το ποσό, τώρα δεν δίνεται ούτε ένα συμβολικό ποσό. 450.000 ζητήσαμε με το πρώτο εξώδικο, για να καθορίσουμε από κοινού την όποια ενίσχυση από την Σούπερ Λίγκα. Μάλιστα, δεν ήταν κομψός ο τρόπος με τον οποίο απάντησαν. Εμείς διεκδικούμε κάτι βάσει του νόμου. Με ένα ποσοστό 4% από τα έσοδα της Σούπερ Λίγκας, θα ήταν βιώσιμη η Σούπερ Λίγκα. Τηλεοπτικό, ένας χορηγός και το ποσοστό θα κάλυπτε τις ανάγκες μας. Αν υπήρχε θεσμοθετημένο το συγκεκριμένο ποσοστό και όχι ως «υποχρέωση», δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αυτό ζητάω να διαπραγματευτούμε».

Για το αν έχει επαφές με τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας: «Μιλάω με τον κ. Στράτο, αυτός έχει υπογράψει το εξώδικο. Επικαλείται όσα αναφέρονται εκεί, ότι αυτό εισηγούνται οι νομικές υπηρεσίες».

Για τη συνάντησή του με τον Σταύρο Κοντονή: «Είχα μια συζήτηση με τον κ. Κοντονή πριν από λίγες μέρες. Και αυτό θα ζητηθεί από την πολιτεία. Να προσδιοριστεί το ποσοστό, να μην υπάρχει απλά υποχρέωση να καταβάλλεται τίμημα».

Για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη Football League: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη Σούπερ Λίγκα. Εδώ οκτώ ομάδες αλλάζουν κατηγορία κάθε χρόνο. Μη μου λέτε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οκτώ ομάδες αλλάζουν στάτους κάθε χρονιά. Το αντίστοιχο ενδιαφέρον θα πρέπει να υπάρχει και στη Football League».

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα