Στην ΑΕΚ παίζουν συνεχώς με τη φωτιά...

Στην ΑΕΚ παίζουν συνεχώς με τη φωτιά...

Στην ΑΕΚ παίζουν συνεχώς με τη φωτιά...

Είχαν δύο εβδομάδες να βρουν αντικαταστάτη Τιμούρ, τον άφησαν να πάει στη Λάρισα, νίκησε, τον διώχνουν και παίρνουν τεράστιο ρίσκο με τον Ζοσέ Μοράις...

Οι προπονητές είναι σε αρκετές περιπτώσεις λαχείο. Η επιλογή προπονητή είναι πάντα η πιο δύσκολη δουλειά για μία ομάδα και αυτή για την οποία όσο και να το ψάξεις έχεις τα λιγότερα εχέγγυα.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις μία λογική στην επιλογή που κάνεις. Τι θες να κάνει για εσένα ο προπονητής; Να φτιάξει ομάδα, να αναδείξει νέους, να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, να παίρνει αποτελέσματα και να θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της νίκης; Ανάλογα με το τι θες παίρνεις και προπονητή.
 
Οχι ότι αυτό αποτελεί εγγύηση, αλλά δείχνει τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις...
Η ΑΕΚ δεν ακολουθεί κανέναν δρόμο γιατί απλά δεν θέλει τίποτα από τον προπονητή της. Μάλλον τα θέλει όλα και να παίρνει και 200 χιλιάρικα το χρόνο. Δεν γίνεται. Δεν γεννήθηκε ακόμη αυτός ο προπονητής που ψάχνει ο Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του και δεν θα γεννηθεί και ποτέ. Γιατί την ημέρα που θα γεννηθεί, από την κούνια κιόλας θα έχει κασέ κανά δύο – τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
 
Η ΑΕΚ στις επιλογές προπονητή καταργεί κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής. Μα κάθε έννοια. Γιατί έδιωξε τον Δέλλα, γιατί πήρε τον Πογιέτ, γιατί δεν κράτησε τον Πογιέτ, γιατί πήρε τον Κετσπάγια, γιατί έδιωξε τον Κετσπάγια, γιατί παίρνει τώρα τον Μοράις;
Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα από την ΑΕΚ έστω και σε ένα από αυτά τα γιατί; Ούτε ένας; Το γιατί φεύγουν, δικαιολογείται πάντα από ένα αποτέλεσμα, το γιατί έρχονται δικαιολογείται πάντα από το κασέ τους.
 
Τίποτα άλλο δεν ψάχνει η ΑΕΚ. “Πόσα θέλει;” είναι το ερώτημα. Αν η απάντηση είναι 200 χιλιάρικα το χρόνο έκλεισε, αν η απάντηση είναι 600 χιλιάρικα, όπως ας πούμε είπε χθες ο Μπόλονι, του κλείνουν την πόρτα στα μούτρα.
 
Αλλά δεν είναι θέμα μόνο τα 200 ή τα 600 χιλιάρικα ή το 1 εκατομμύριο, μπορείς να βρεις κάποιον που να μπορεί να κάνει την δουλειά που θες με 200 χιλιάρικα και να μην βρεις αυτό που θες κι' ας πληρώσεις 1 εκατομμύριο ευρώ.
 
Το θέμα είναι γιατί παίρνεις τον όποιον προπονητή παίρνεις και τι του ζητάς.
Η ΑΕΚ παίρνει τον Μοράις γιατί ήταν βοηθός του Μουρίνιο, κάτι άλλο δεν έχουν να σου πουν. Αυτό είναι το επιχείρημα. Η ΑΕΚ πήρε τον Τιμούρ το καλοκαίρι γιατί ο Μοντανιέ ζητούσε πολλά και ο Τιμούρ ήταν “δικό μας παιδί”.
Αν σκεφτείς γιατί φεύγει ο Κετσπάγια δεν καταλαβαίνεις γιατί ήρθε. “Είναι απότομος στα αποδυτήρια και με τους παίκτες” η μία κατηγορία.
“Πάντα έτσι ήταν...” είναι η απάντηση.
“Δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο, επιθετικό...” είναι η άλλη κατηγορία.
“Ποτέ δεν έπαιζε...” είναι η απάντηση.
Ο Κετσπάγια, πάντα έφτιαχνε σκληρές ομάδες που έπαιζαν άμυνα και έπαιρναν το αποτέλεσμα, έχοντας παίκτες στρατιωτάκια. Αυτό έκανε πάντα και μόνο αυτό. Αν η ΑΕΚ πίστευε ότι πήρε την γεωργιανή έκδοση του Πεπ δεν φταίει ο Τιμούρ, φταίει η ΑΕΚ που τον πήρε.
 
Τώρα λοιπόν η ΑΕΚ τον διώχνει προσπαθώντας να διορθώσει το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΘΟΣ και όχι του Τιμούρ και παίρνει τον Μοράις.
Δεν υπάρχει κάτι να γράψεις για τον Μοράις. Παρά μόνο ότι η ΑΕΚ παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο που θα μπορούσε να πάρει και αποφασίζει να πορευτεί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι λογική ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Η επιλογή Μοράις, μοιάζει να έγινε ώστε αν κάνουν έφοδο οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στα γραφεία της ΠΑΕ, η ΑΕΚ να έχει κάποιον δηλωμένο στα μητρώα της, τον οποίο πληρώνει ως προπονητή και του κολλάει ένσημα.
 
Και δεν είναι μόνο το φέτος, δεν είναι το πέρυσι ή το πρόπερσι, είναι ότι η ΑΕΚ έχει αρκετούς νεαρούς ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι δεν εξελίσσονται σε μία ομάδα που αλλάζει κάθε τέσσερις μήνες προπονητή, ή τέλος πάντων δεν εξελίσσονται όσο θα έπρεπε και μπορούν. Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ο Μοράις είναι ο τέταρτος και έχει ο Θεός μέχρι το τέλος της σεζόν...

Best of internet