Εσύ μπορείς να τρως κάθε μέρα φασολάκια;

Εσύ μπορείς να τρως κάθε μέρα φασολάκια;

Εσύ μπορείς να τρως κάθε μέρα φασολάκια;

Οι ποδοσφαιριστές του Άρη σιχάθηκαν να παίζουν μόνο φιλικά παιχνίδια, ο Βασίλης Βλαχόπουλος αντιλαμβάνεται την κούρασή τους και προσπαθεί να μπει στο μυαλό τους.

Καταρχάς, ας παραμερίσουμε τη λογική ότι ως επαγγελματίες αθλητές οφείλουν να συμβιβαστούν με το πρόγραμμα. Ας αφήσουμε στην άκρη την ύπαρξη συμβολαίων, τις γνωστές και χιλιοειπωμένες συζητήσεις περί ευνοούμενων εργαζόμενων. Η αναμονή σε φθείρει, σε κουράζει, σου διαλύει την καθημερινότητα. Αυτό ισχύει για κάθε επάγγελμα. Για παράδειγμα, στο δικό μας το σινάφι, είναι απίστευτα κουραστική η διαδικασία δοκιμών πριν την έκδοση μιας καινούργιας εφημερίδας, μιας νέας ιστοσελίδας, όταν ασφαλώς πρόκειται να κάνεις μια σοβαρή δουλειά. Αν είναι… στο πόδι, η όλη ιστορία τελειώνει σε 10-15 ημέρες και το αποτέλεσμα φαίνεται στις πωλήσεις ή στην επισκεψιμότητα.

Στην περίπτωση του Άρη, φαίνεται ότι γίνεται σοβαρή δουλειά, υπό την έννοια ότι υφίσταται στόχος κι έχουν επιχειρηματολογήσει (με πράξεις) επί τούτου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από τον τομέα της συνέπειας. Εφόσον η διοίκηση αποδειχθεί συνεπής στις δεσμεύσεις προς τους παίκτες και οι τελευταίοι απέναντι στο… αυτονόητο. Τόσο απλά αλλά και τόσο σύνθετα, για τα ελληνικά δεδομένα.

Για να επιστρέψουμε στα της προετοιμασίας, τα (μέχρι στιγμής) δώδεκα φιλικά παιχνίδια είναι μια μορφή εσκεμμένης κοροϊδίας και στοιχειοθετούν απελπισμένη προσπάθεια εύρεσης κινήτρου. Αυτή είναι η αλήθεια. Ενδεχομένως ο προληπτικός Νίκος Αναστόπουλος να προσπαθήσει να αποφύγει το 13ο, φαίνεται όμως ότι είναι αναγκαίο κακό καθώς η Football League δεν προβλέπεται να αρχίσει τον μήνα που διανύουμε. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του Αναστόπουλου. Δεδομένης δηλαδή της παρουσίας (αρκετών) ιδιόρρυθμων προσωπικοτήτων στην ομάδα, να ψάχνει τρόπους για να τους κρατήσει «ζεστούς». Ποσώ μάλλον όταν πρόκειται για παίκτες που δεν τους ταιριάζει να βρίσκονται στη Football League, διότι διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα σε σχέση με τα δεδομένα της κατηγορίας.

Βέβαια, αυτή η αναμονή είχε και τις θετικές προεκτάσεις της. Αν το Πρωτάθλημα άρχισε την προκαθορισμένη ημερομηνία, προφανέστατα οι Μπουγκερά, Τζιμπούρ θα έχαναν (τουλάχιστον) τέσσερις αγώνες καθώς ο πρώτος δεν βρίσκεται στην κατάλληλη σωματική και αγωνιστική κατάσταση, ο δε δεύτερος αναζητεί τον εαυτό του.

Εν τέλει, είναι τουλάχιστον ανούσιο να γίνει κριτική στον Άρη των φιλικών αγώνων. Ναι, δυσκολεύεται να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα διότι ο Αναστόπουλος παραμένει στο στάδιο του πειραματισμού. Ναι, δεν σκοράρει με την απαιτούμενη συχνότητα γιατί έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη. Δηλαδή, πόσο πιθανό ήταν για μια ομάδα με τόσους καινούργιους παίκτες να αποκτήσει συνοχή μέσα σε διάστημα δύο μηνών; Το ζητούμενο για τον Άρη – όταν κι εφόσον αρχίσει το πρωτάθλημα – θα είναι να κερδίζει χρόνο μέσα από τα παιχνίδια. Να έχει δηλαδή τις λιγότερες δυνατές απώλειες έως ότου φθάσει στο σημείο να αποδίδει σύμφωνα με την αξία των ποδοσφαιριστών του. 

Best of internet