Ο Σάσα, ο Βλάνταν κι ο ΠΑΟΚ…

Ο Σάσα, ο Βλάνταν κι ο ΠΑΟΚ…

bet365

Η αποψινή βραδιά στο «Stadion Partizana» του Βελιγραδίου ανήκει στον Σάσα Ίλιτς, που συμπληρώνει 791 συμμετοχές με τη φανέλα της Παρτιζάν, και θα τις γιορτάσει παρέα με τον φίλο του, Βλάνταν Ίβιτς.

«Έχω τρεις λόγους για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Το πρώτο είναι ότι θα είμαι δίπλα σ’ ένα αδιαφιλονίκητο θρύλο μας, τον Μόκου Βούκοτιτς, το δεύτερο ότι θα παίξουμε εναντίον του ΠΑΟΚ, μια ομάδα που διατηρεί αδελφικές σχέσεις με την Παρτιζάν και το τρίτο είναι ότι θα είναι εδώ και θα παίξω εναντίον του καλύτερου μου φίλου, του Βλάνταν Ίβιτς, που είναι προπονητής του ΠΑΟΚ», λέει ο Σέρβος ποδοσφαιριστής, που στο σημερινό φιλικό (20:30, ζωντανά από το PAOKTV στο Youtube και το paokfc.gr), ισοφαρίζει το ρεκόρ συμμετοχών ενός θρύλου της Παρτιζάν, του Μόμτσιλο Βούκοτιτς, μετρώντας κι αυτός 791 συμμετοχές.

Η αδερφική σχέση μεταξύ Ίλιτς και Ίβιτς γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ο Σάσα αν και κατά επτά μήνες μικρότερος ήταν αυτός που υποδέχθηκε τον Βλάνταν στην οικογένεια της Παρτιζάν. Αγωνίστηκαν μαζί μια εξαετία, κέρδισαν τίτλους και παρότι ποδοσφαιρικά οι δρόμοι τους χώρισαν το 2004 όταν ο Ίβιτς έφυγε πρώτα για την Γκλάντμπαχ και μετά για την Ελλάδα, οι δυό τους κράτησαν μια στενή καθημερινή επαφή κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

«Περάσαμε πολλά μαζί με τον Βλάνταν. Μέσα στο γήπεδο, καθημερινά στις προπονήσεις, στις αποστολές στους αγώνες, στην Εθνική ομάδα, αναπτύξαμε μια δυνατή φιλία, γίναμε αδέρφια. Ακόμη και τώρα που ο Βλάνταν ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και εγώ στο Βελιγράδι, είμαστε σε καθημερινή επαφή».

Αλήθεια, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ποδοσφαιριστή και στον προπονητή Ίβιτς; «Ο Βλάνταν έχει αφήσει το δικό του σημάδι στο ποδόσφαιρο της Σερβίας, αλλά και στην Ελλάδα τα πήγε περίφημα. Ελπίζω να έχει την ίδια πορεία και διαδρομή κι ως προπονητής. Ξέρετε δεν είναι καθόλου εύκολο με την εποχή, που απλά έπαιζε ποδόσφαιρο».

Στη Σερβία δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν «next big thing», ένα από τα επόμενα μεγάλα ονόματα των πάγκων, τον σημερινό προπονητή του «Δικεφάλου». Ο Σάσα Ίλιτς συμφωνεί και επαυξάνει. «Αν συνεχίσει στους ρυθμούς, ναι, μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Στην Ελλάδα θα έρθει η στιγμή που θα μπορέσει να χτυπήσει τον Ολυμπιακό, θα μπορέσει να διεκδικήσει και το πρωτάθλημα. Ξέρω σχεδόν τα πάντα για τον ΠΑΟΚ, μιλάμε σε καθημερινή βάση με τον Βλάνταν, ανταλλάσσουμε απόψεις και γνώμες, υπάρχει ένα διαρκές ενδιαφέρον για την πορεία του ως προπονητής. Πάντως έχει ξεκινήσει πολύ καλά».

Οι φιλικές σχέσεις της Παρτιζάν και του ΠΑΟΚ, αλλά και η παρουσία του Ίβιτς στο τιμόνι της ελληνικής ομάδας, οδήγησαν στη διεξαγωγή του σημερινού φιλικού στο Βελιγράδι για το οποίο οι δύο άνδρες συζητούν σχεδόν δύο μήνες. Αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά θα γίνει απόψε σ’ ένα κατάμεστο γήπεδο, με το άσπρο και το μαύρο να κυριαρχεί.

«Υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα στις δύο ομάδες, στους ανθρώπους της, στους φιλάθλους», λέει ο Ίλιτς, που στην καριέρα του έπαιξε σε πολλά μεγάλα ντέρμπι, αλλά όπως σημειώνει «σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα που θα ζήσουμε το βράδυ του Σαββάτου δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο»!

Όσο για τον ίδιο; «Όταν ήμουν παιδί, είχα ένα όνειρο: να παίξω στην πρώτη ομάδα της Παρτιζάν να κερδίσω τίτλους, να σκοράρω εναντίον του Ερυθρού Αστέρα. Τα πέτυχα όλα. Έγινα αρχηγός της ομάδας, αλλά ποτέ μου δεν περίμενα, ούτε το γνώριζα, ότι θα φτάσω να αγωνιστώ τόσα πολλά παιχνίδια με τη φανέλα της. Υπάρχουν στην ιστορία της Παρτιζάν πολλοί παίκτες που έχουν προσφέρει περισσότερα από μένα, αλλά είναι ωραίο ότι μπόρεσα και έπαιξα τόσα πολλά παιχνίδια για τον σύλλογο που αγαπώ», τονίζει ο Ίλιτς.

Ποιος είναι ο Σάσα Ίλιτς

Ο Σάσα Ίλιτς γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1977 στο Ποζάρεβατς, έκανε το ντεμπούτο του στις 26 Οκτωβρίου 1996, πριν καν κλείνει το 19ο έτος της ηλικίας του, σε παιχνίδι πρωταθλήματος με την Παρτιζάν να επικρατεί της Μπόρατς Τσάτσακ (1-0) και έπαιξε σε 790 αγώνες πετυχαίνοντας 237 γκολ.. Ενάμιση χρόνο μετά το ντεμπούτο του, σε μια ομάδα με παίκτες όπως ο Τσίριτς, ο Ίβιτς, ο Κέζμαν, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού το οποίο φόρεσε μέχρι και το 2004. Ακολούθησε μια καριέρα στο εξωτερικό παίζοντας για τη Θέλτα, τη Γαλατασαράι, την Σάλτσμπουργκ, πέρασε από τη χώρα μας, τη σεζόν 2009-2010 πριν επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, την Παρτιζάν, με την οποία έχει στεφθεί 10 φορές πρωταθλητής Σερβίας, 4 φορές κυπέλλουχος, ενώ έχει κατακτήσει κι ένα πρωτάθλημα με τη Γαλατασαράι.

 

Τελευταία Νέα