Το σκάκι FIFA – Κοντονή μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της παρτίδας

Το σκάκι FIFA – Κοντονή μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της παρτίδας

Το σκάκι FIFA – Κοντονή μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της παρτίδας

Ο Βασίλης Σαμπράκος κάνει δεύτερη ανάγνωση στα ποσταρίσματα του Κουτσοκούμνη στο facebook και γράφει για την προσπάθεια της FIFA να γλιτώσει την ευθύνη ορισμού διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ.

Η παρτίδα σκακιού που παίζουν η FIFA με τον Σταύρο Κοντονή στην σκακιέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου φτάνει, καιρό με τον καιρό, στο πιο ενδιαφέρον σημείο της. Φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο, εκεί που θα μάθουμε ποιος θα κάνει τελικώς ματ σε ποιον. Στο σημείο που βρίσκεται η παρτίδα ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού είναι δεδομένο ότι έχει περισσότερες δυνάμεις στη σκακιέρα, ένα αβαντάζ στην παρτίδα. Αυτό το φαινομενικό προβάδισμα όμως δεν αποτελεί καμιά εγγύηση για την “επικράτησή” του. Στο σκάκι συχνά συμβαίνει να βγει νικητής αυτός που έχει μείνει με λιγότερα πιόνια, ο “στριμωγμένος” της παρτίδας.

Τα ποσταρίσματα του Κωστάκη Κουτσοκούμνη στο facebook ήταν μια κίνηση εντυπωσιακής εξωστρέφειας από την “ξύλινη” FIFA, η οποία φροντίζει να τριπλοτσεκάρει ακόμη και τις τυπικές αναρτήσεις που κάνει στους social media λογαριασμούς της. Στην βαθύτερη ανάγνωση όμως ήταν μια κίνηση που φανερώνει τον εκνευρισμό που προκαλεί στην σημερινή διοίκηση των FIFA & UEFA η σημερινή ελληνική συγκυρία. Η FIFA, που έχει πάρει πάνω της, τουλάχιστον φανερά, την ευθύνη διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος, αντιλαμβάνεται ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Φοβάται την πιθανότητα να μην αποδειχθεί ικανή η ΕΠΟ να εκλέξει διοίκηση στις επερχόμενες εκλογές, που θα γίνουν σε άγνωστο χρόνο. Και επειδή ξέρει ότι αυτή η αδυναμία θα γεννήσει νέους κινδύνους, η FIFA βάζει τον Κουτσοκούμνη αλλά και όσους άλλους μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία των προέδρων των Ενώσεων, δηλαδή των ψηφοφόρων, να πιέσουν τις δύο “παρατάξεις” προκειμένου να γίνουν μία και να εκλέξουν μια “οικουμενική” διοίκηση.

Τι φοβάται η FIFA; Φαινομενικά ανησυχεί περί της πιθανότητας να εκμεταλλευτεί ο Σταύρος Κοντονής μια αδυναμία της ΕΠΟ να εκλέξει διοίκηση και να ζητήσει ορισμό διοίκησης από το Πρωτοδικείο. Στην πραγματικότητα όμως η FIFA ξέρει ότι ο Κοντονής δεν είναι αφελής, και έχει πλέον σημαντική εμπειρία σε αυτό το παιχνίδι. Ποιο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο για τον Ελληνα Υπουργό να κάνει μια άσκοπη κίνηση που θα οδηγούσε το ποδόσφαιρο στο GREXIT;

Στη βαθύτερη ανάγνωση, ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι η FIFA προσπαθεί να προλάβει να αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης για την επιλογή μιας προσωρινής διοίκησης. Διότι αυτό θα είναι το απολύτως φυσιολογικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την FIFA σε περίπτωση διαπιστωμένης αδυναμίας της ΕΠΟ να εκλέξει διοίκηση. Και εκτός των άλλων, αυτό είναι που επιδιώκει εδώ και μήνες ο Κοντονής, ο οποίος ζητούσε επίμονα από την FIFA να βάλει μια δική της αντιπροσωπεία στην Ελλάδα προκειμένου να καθαρίσει το ποδόσφαιρο και να αλλάξει τις προδιαγραφές διοίκησης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου.

Η FIFA δεν την θέλει αυτή την ευθύνη. Δεν θέλει να επιλέξει μια διοίκηση, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με πολλά συμφέροντα και θα κληθεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο από κινδύνους. Και δεν θέλει την αντανάκλαση της ευθύνης για κάθε μια εκ των σοβαρών αποφάσεων που θα λαμβάνει αυτή η διοικούσα επιτροπή, διότι ανησυχεί για τον διεθνή αντίκτυπο που αυτές θα έχουν σε μια εποχή που το FBI και η αμερικανική εισαγγελία κρατούν καρφωμένα τα μάτια τους πάνω στη FIFA και τα διεθνή media αρχίζουν και σκαλίζουν τις κινήσεις του Τζιάνι Ινφαντίνο, όπως και του νέου προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν. Γι' αυτό και καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να οδηγήσει τον ελληνικό κόσμο του ποδοσφαίρου σε μια λύση που θα φέρει εκλεγμένη διοίκηση στην ΕΠΟ.

Στην παρούσα φάση ο Κουτσοκούμνης κινδυνολογεί, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει τις “αντιμαχόμενες” πλευρές να συνεργαστούν και να φτάσουν να εκλέξουν διοίκηση στην ΕΠΟ. Την ίδια ώρα ο Κοντονής περιμένει να δει την εξέλιξη, δηλαδή το αν, πότε και πώς θα φτάσει στις εκλογές η Ομοσπονδία. Με πρόθεση να ζητήσει από την FIFA, εφόσον δεν προκύψει εκλεγμένη διοίκηση, τον ορισμό διοικούσας επιτροπής από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Το διάστημα των επόμενων 50 ημερών έχει ιστορικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ποδόσφαιρο.  

Best of internet