Περισσότεροι οι ξένοι. Μύθος ή πραγματικότητα;

Αντώνης Σαούλης
Περισσότεροι οι ξένοι. Μύθος ή πραγματικότητα;

bet365

Το gazzetta.gr μέτρησε τους 224 παίκτες που αγωνίστηκαν την προηγούμενη αγωνιστική και βγάζει συμπεράσματα. Η πιο νεανική ομάδα κι αυτή που πάει με... 30!

Είναι ένα θέμα που πάντα απασχολεί (κυρίως) τους φιλάθλους. Το κομμάτι της ελληνοποίησης δηλαδή και κατά πόσο οι ομάδες χρησιμοποιούν... ντόπιους παίκτες και όχι «εισαγώμενους». Η συζητήση αυτή πήρε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση μετά το βράδυ της Πέμπτης όταν οι τρεις ελληνικές μας ομάδες στο Europa League χρησιμοποίησαν μόνο πέντε Ελληνες σε σύνολο 42 ποδοσφαιριστών. Για την ακρίβεια ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε τέσσερις κόντρα στην Φιορεντίνα, ο Παναθηναϊκός έναν κόντρα στον Αγιαξ και ο Ολυμπιακός κανέναν στην Ελβετία με την Γιουνγκ Μπόις.

Για τις συγκεκριμένες τρεις ομάδες τα πράγματα δεν άλλαξαν στις εντός συνόρων αναμετρήσεις. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 14 ξένους κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ολυμπιακός με 12 στην Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ ν' ακολουθούν με 9 σε Τρίπολη και Βέροια αντίστοιχα. Βεβαίως οι Big-4 έχουν το απόλυτο στο πρωτάθλημα (για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκίνησαν με το «δύο στα δύο») οπότε όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Βεβαίως μπορούν να γίνουν υποθέσεις και να υπάρξουν ίδιες ή διαφορετικές απαντήσεις. Για παράδειγμα εάν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός είχαν δύο ή τρεις περισσότερους Ελληνες στην 11αδα ή στην... 14αδα πάλι θα νικούσαν Βέροια, Ηρακλή, Λεβαδειακό και ΠΑΣ Γιάννινα. Ισως. Ισως και όχι. Επίσης ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν το «πρόβλημα» αφορά τους Big-4 (άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο) ή είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε σε όλες τις ομάδες.
Κοιτώντας τις... 14αδες που χρησιμοποίησαν και οι 16 ομάδες στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος παρατηρούμε ότι όντως οι ξένοι που αγωνίστηκαν είναι περισσότεροι από τους Ελληνες αλλά όχι και στο ποσοστό που πολλοί θα περίμεναν. Για την ακρίβεια από τους 224 ποδοσφαιριστές που πήραν χρόνο συμμετοχής το τριήμερο οι 124 ήταν ξένοι και οι 100 Ελληνες.

ΟΚ, 24 παίκτες είναι σχεδόν ένα ρόστερ! Ομως προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση πως χρησιμοποιήθηκαν οι 124 από τους συνολικά 195 ξένους παίκτες που βρίσκονται στην Σούπερ Λίγκα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν κρατήσει τις ισορροπίες στο ρόστερ και στην 11αδα τους. Η Βέροια έφτασε μαζί με τις αλλαγές που έκανε τους 9 ξένους και ο Παναιτωλικός τους 8. Ολες οι υπόλοιπες ομάδες είχαν 7 και κάτω. Δηλαδή ακούμπαγαν (αλλά δεν ξεπέρναγαν) το 50%.

ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ
Ξάνθη-Πανιώνιος
Ξάνθη: 5 Ελληνες-6 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)
Πανιώνιος: 7 Ελληνες – 4 Ξένοι (1 Ελληνας-2 Ξένοι)

Πλατανιάς-Λεβαδειακός
Πλατανιάς: 6 Ελληνες – 5 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)
Λεβαδειακός: 5 Ελληνες – 6 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)

Βέροια-ΑΕΚ
Βέροια: 5 Ελληνες – 6 Ξένοι (3 Ξένοι)
ΑΕΚ: 3 Ελληνες – 8 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα
Παναθηναϊκός: 11 Ξένοι (3 Ξένοι)
ΠΑΣ Γιάννινα: 7 Ελληνες – 4 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)

Κέρκυρα-ΑΕΛ
Κέρκυρα: 5 Ελληνες – 6 Ξένοι (2 Ελληνες-1 Ξένος)
ΑΕΛ: 4 Ελληνες – 7 Ξένοι (3 Ελληνες)

Ατρόμητος-Παναιτωλικός
Ατρόμητος: 4 Ελληνες – 7 Ξένοι (3 Ελληνες)
Παναιτωλικός: 5 Ελληνες – 6 Ξένοι (1 Ελληνας – 2 Ξένοι)

Ηρακλής-Ολυμπιακός
Ηρακλής
: 7 Ελληνες – 4 Ξένοι (3 Ελληνες)
Ολυμπιακός: 1 Ελληνας – 10 Ξένοι (1 Ελληνας – 2 Ξένοι)

Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης: 7 Ελληνες – 4 Ξένοι (3 Ξένοι)
ΠΑΟΚ: 3 Ελληνες – 8 Ξένοι (2 Ελληνες – 1 Ξένος)
* Στην παρένθεση οι αλλαγές των ομάδων

ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Ποιες είναι οι ομάδες που έχουν επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο περισσότερο; Αυτές που έχουν και το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στις 11αδες τους! Ο Ηρακλής χρησιμοποίησε 10 Ελληνες και μετά τις αλλαγές έφτασε τον μέσο όρο της ηλικίας στο 25,0 (η αρχική 11αδα ήταν στο 26,5)!

Ο Πανιώνιος ο οποίος απέκτησε δικαίωμα μεταγραφών χρησιμοποίησε οκτώ Ελληνες κι επίσης με πολύ χαμηλό μέσο όρο (η 11αδα ξεκίνησε με 25,4 και τελείωσε με 25,0) και ο ΠΑΣ χρησιμοποίησε εννιά Ελληνες με επίσης χαμηλό μέσο ηλικίας (26 έτη και 10 μήνες η αρχική 11αδα).

Από τους τέσσερις μεγάλους ο Παναθηναϊκός είχε (με διαφορά) την πιο μεγάλη ηλικιακά ομάδα μιας και ο μέσος όρος της αρχικής 11αδας έφτασε τα 29 έτη και τους 2 μήνες (έπεσε στο 28,9 με τις αλλαγές) και ακολούθησε ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με τον ίδιο μέσο όρο (27 έτη και 10 μήνες) ενώ η αρχική 11αδα του Ολυμπιακού ήταν στα 27 έτη και 2 μήνες (με τις αλλαγές έπεσε στα 26 έτη και 11 μήνες).

Η... γηραιότερη 11αδα πάντως ανήκει στον Ατρόμητο ο οποίος σχεδόν έφτασε τον μέσο όρο του στα 30 έτη! Για την ακρίβεια ήταν 29 έτη και 11 μήνες και ακολούθησε η Κέρκυρα με 29 έτη και 10 μήνες... Η διαφορά είναι τεράστια εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Πανιώνιος ο οποίος έχει το «δύο στα δύο» με 5-0 τέρματα ξεκινάει τα ματς με έναν μέσο όρο κοντά στα 25 έτη!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα