Δεν χρειάζεται να είσαι καλός, αρκεί να είσαι ουσιαστικός!

Δημήτρης Τομαράς
Δεν χρειάζεται να είσαι καλός, αρκεί να είσαι ουσιαστικός!

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για τα πρώτα σοβαρά ευρωπαϊκά δείγματα γραφής του Ολυμπιακού, τον... δάσκαλο Καμπιάσο, τον χαρισματικό Λεάλι και την σημασία του 0-1 στη Βέρνη.

Αρκετές είναι οι φορές που πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου δεν αντιλαμβάνονται την σημασία της τακτικής και της προσέγγισης ενός αγώνα. Ο Ολυμπιακός αυτής της χρονικής περιόδου είναι ακόμα σε μεταβατικό στάδιο.

Έχει παίκτες που προορίζει στο μέλλον για βασικούς - οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμα στο 100% - όπως είναι ο Όσκαρ Καρντόσο ή ακόμα και ο Αλέξις Ρομαό. Ο Πάουλο Μπέντο ακόμα... πονοκεφαλιάζει για το πως μπορεί να χωρέσει στο αρχικό σχήμα κάποιες φορές τους Κώστα Φορτούνη και Τσόρι Ντομίνγκες ή να βάζει μαζί τον Ιντέγιε Μπράουν με τον Παραγουανό φορ. Αυτός ο Ολυμπιακός που έκλεινε και έπαιρνε παίκτες μέχρι και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών θα μπορεί να κριθεί σωστά και να αξιολογηθεί επαρκώς από τον Οκτώβριο και έπειτα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός σκεπτόμενος λοιπόν τον συνθετικό χλοοτάπητα αλλά και τους επικίνδυνους και γρήγορους μεσοεπιθετικούς της Γιουνγκ Μποις σε συνδυασμό με τα δικά του βαριά κορμιά στο κέντρο της άμυνας να μην πάει φουλ επιθετικά στο ματς. Και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτέλεσματος έπραξε σωστά. Δίχως ο Ολυμπιακός να είναι σούπερ ή έστω ιδιαίτερα καλός περίμενε τους Ελβετούς για να τους... χτυπήσει μετά στην κατάλληλη χρονική στιγμή ενώ είχε την δυνατότητα να σκοράρει και άλλο τέρμα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι... αφεντικό με το καλημέρα. Ότι ήθελε το πήρε. Από την στιγμή που στην εποχή του Μπέντο μετράει το 4 / 4 κανείς δεν μπορεί να τον... κακίσει. Το παν στην παρούσα φάση για τους ερυθρόλευκους δεν είναι το να παρουσιάζουν μία καλή εικόνα αλλά να είναι σοβαροί, πειθαρχημένοι, συγκεντρωμένοι και κυρίως ουσιαστικοί. Και όλα αυτά τα είχαν στην Ελβετία. Τα πρώτα τους λοιπόν φετινά σοβαρά ευρωπαϊκά δείγματα γραφής ήρθαν στο ξεκίνημα των ομίλων του Γιουρόπα. Και αυτή η νίκη στη Βέρνη είναι εξαιρετικά σημαντική από κάθε άποψη. Και είναι προφανές πως ο Μπέντο πιστώνεται ένα σημαντικό μέρος για τις σερί νίκες αλλά και την αισθητή βελτίωση από τα μαύρα... χάλια του Ολυμπιακού στα ματς με Χαποέλ Μπερ Σεβά.

Ο... δάσκαλος Καμπιάσο, ο εξαιρετικός Λεάλι και η αξιοπιστία του Μποτία

Για τον Εστέμπαν Καμπιάσο, που έχει σκοράρει για το 0-1, μετά την πολύ καλή ενέργεια και ασίστ του Ιντέγιε τα λόγια είναι περιττά. Μιλάμε για πο-λυ-τέ-λει-α. Για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολύ απλά προσφέρει δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου στους συμπαίκτες του και στους φιλάθλους.

Στα 36 του παραμένει ηγέτης και... δάσκαλος στους Πειραιώτες. Και ας μην είχε τα τρεξίματα και τις αντοχές που διέθετε ως πιτσιρικάς. Παίκτης που γυρίζει για να γίνει τρίτος στόπερ στις επιθέσεις της Γιουνγκ Μποις, που παλεύει στο κέντρο και που στην φάση του γκολ λειτουργεί σαν κλασικός φορ περιοχής. Εάν δεν τα βλέπουν όλα αυτά οι νέοι της ομάδας τότε ποιος; Είχε βέβαια ξανά σημαντικές βοήθειες από τον Λούκα Μιλιβόγιεβιτς, που ρίχνει πολύ... τρέξιμο (σ.σ. μέχρι και εξτρέμ έβγαινε να παίξει) με τον οποίο δείχνουν πως μπορούν να δέσουν ως δίδυμο.

Ο Λεάλι από την άλλη συνέχισε την φετινή παράδοση που θέλει τους κίπερ του Ολυμπιακού να κάνουν μεγάλα ματς. Όπως ο Καπίνο έτσι και ο Ιταλός έβγαλε εξαιρετική εικόνα, κάνοντας καίριες επεμβάσεις για να σπεύσει μετά το τέλος του αγώνα δίπλα στον Καμπιάσο και να του πει το πόσο σίγουρος ήταν για τη νίκη. Και παράλληλα να εισπράξει τα μπράβο και τα εύσημα από τον έμπειρο Αργεντίνο άσο. Ο Μποτία από μέρους του αμυντικά ήταν ο κορυφαίος των τεσσάρων στα μετόπισθεν, τόσο που η διαφορά ειδικά με Ντα Κόστα να κάνει... μπαμ.

Ο Ισπανός - όπως έχουμε τονίσει ξανά - σίγουρα δεν είναι στόπερ επιπέδου Ολυμπιακού αλλά αποδεικνύει διαρκώς το πόσο πιο αξιόπιστος είναι από τα άλλα σέντερ μπακ. Υπάρχει για εκεί και ο πιτσιρικάς Ρέτσος και ο Βιάνα και ακόμα και ο Ρομαό. Με τέτοια ματς ο Μανουέλ Ντα Κόστα δεν γίνεται να συνεχίζει βασικός... Μεγάλη προσπάθεια φυσικά και από τον Μάριν - που είναι και αυτός στην φάση του γκολ - αλλά και από τους Ελιουνούσι και Σεμπά.

Αυτό που δεν έχει δει κανείς για Καρντόσο

Ο Όσκαρ Καρντόσο δεδομένα δεν έχει πιάσει τον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας. Είναι κάτι που φαίνεται. Αυτό όμως που σχεδόν κανείς δεν καταγράφει είναι το πόσο απλά παίζει και βλέπει γήπεδο.

Παίκτης που δεν... πουλάει την μπάλα, βρίσκει με την μία συμπαίκτη του και κινείται σωστά με ή χωρίς την μπάλα στην κατοχή του. Ακόμα και σε πολύ κακές περιπτώσεις (σ.σ. όπως όταν βρέθηκε μόνος μπροστά, κλείστηκε και είχε αρκετούς αντιπάλους) έχει την πείρα και την ποιότητα για το καλύτερο δυνατό, είτε παίρνοντας ένα φάουλ και είτε κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο.

Η διαχείριση του Φορτούνη

Δεν ήταν... καρφί, όπως το εξέλαβαν και το κατέγραψαν ορισμένοι. Ο Πάουλο Μπέντο απλώς είπε αυτό που σκεφτόταν.

Την προπονητική του λογική και την στάση του απέναντι στους παίκτες. Μετά από ερώτηση που του έγινε για τον Λεάλι και την επιλογή του είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόδοση της ομάδας μας και φυσικά του Λεάλι. Είναι πολύ σωστή η συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα. Όπως καταλαβαίνετε και όπως σας έχω ξαναπεί, οι αποφάσεις των προπονητών βασίζονται στη συμπεριφορά των παικτών. Όλοι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να βασιστούν σε αυτό: ότι δείχνοντας σωστή συμπεριφορά και απόδοση θα κερδίσουν στο τέλος και τη συμμετοχή».

Προφανώς λοιπόν ο Φορτούνης από την στιγμή που είχε σοβαρές πιθανότητες για να παίξει στον αγώνα αρχικά και τελικώς έμεινε εκτός σχήματος και χωρίς συμμετοχή θα πρέπει να μπει στο... καλούπι του Πορτογάλου τεχνικού. Έχει παίξει ρόλο βέβαια και ο τραυματισμός που... κουβαλούσε από την Εθνική, που τον άφησε πίσω. Ο οποίος Μπέντο πάντως με την σειρά του δεν πρέπει να διαχειριστεί μόνο τον Κώστα Φορτούνη ώστε να αξιοποιηθεί σωστά για την συνέχεια αλλά ένα... σωρό ακόμα παίκτες.

Σαρανταδύο παίκτες και μόνο πέντε Έλληνες οι εκπρόσωποί μας...

Από χθες έχει γίνει μεγάλος... ντόρος για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά δεν είχε ούτε έναν Έλληνα στην 11άδα του σε ματς στην Ευρώπη. Προφανώς και έχουν προηγηθεί άλλοι σύλλογοι από την χώρα μας που το έχουν κάνει αυτό σε εκτός συνόρων διοργανώσεις.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που γενικά πρέπει να προβληματίσει: οι 3 ελληνικές ομάδες χρησιμοποίησαν 42 ποδοσφαιριστές στα ευρωπαϊκά ματς. Έπαιξαν μόνο πέντε (!) Έλληνες... Ο Ολυμπιακός δεν είχε κανέναν, ο ΠΑΟΚ είχε τέσσερις στο αρχικό του σχήμα και ο Παναθηναϊκός έναν στη βασική του ενδεκάδα. Αυτό δείχνει μία γενικότερη λογική στους καιρούς που διανύουμε και σαφώς και είναι τροφή για σκέψη ενόψει της συνέχειας.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα