Η πρεμούρα της Superleague για σέντρα έφερε τον Βασσάρα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η πρεμούρα της Superleague για σέντρα έφερε τον Βασσάρα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος καταγράφει το χρονικό της θεαματικής σημερινής εξέλιξης στη Διαιτησία, που βολεύει όλους αλλά δεν αποτελεί επιλογή της FIFA, ούτε υπόδειξη του Θεοδωρίδη.

Στην πρώτη ανάγνωση δεν είναι πολύ εύκολο να εξηγήσει κανείς πώς φτάσαμε στη στιγμή που η Superleague, δηλαδή οι επιχειρηματίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ειδικά αυτοί που εναντιώνονταν στην ύπαρξη και τη δράση του καθεστώτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποφάσισαν σήμερα να απεμπολήσουν το δικαίωμα που τους έδινε η στάση της FIFA να απαιτήσουν την εφαρμογή ενός μοντέλου Διαιτησίας που θα επέβαλλε και θα παρατηρούσε με - ξένους - παρατηρητές η Παγκόσμια Συνομοσπονδία και τελικώς να συμφωνήσουν στην, έστω προσωρινή, λύση της επιλογής του Κύρου Βασάρρα που θα λειτουργήσει ως επιδιαιτητής επί των αρχιδιαιτητών της ΕΠΟ και της Superleague.

Προτού προχωρήσουμε, ας θυμηθούμε σε ποιο επεισόδιο είχαμε μείνει σε αυτό το σίριαλ πριν από τη σημερινή εξέλιξη: όταν δέχθηκε το σοκ της ξαφνικής φαινομενικά απόφασης της ΕΠΟ να ματαιώσει τη συνάντηση μεταξύ των FIFA&UEFA - ΕΠΟ - Superleague, κατά της οποίας τη διάρκεια οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών σκόπευαν να ανακοινώσουν στους Ελληνες ότι η FIFA αναλαμβάνει την ευθύνη της Διαιτησίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα τοποθετώντας μόνο πρώην διεθνείς διαιτητές στις θέσεις των αρχιδιαιτητών και βάζοντας αλλοδαπούς δικούς της τοποτηρητές, η αντιπροσωπεία της FIFA επέστρεψε στη βάση της. Και η διοίκηση της ΕΠΟ έμαθε από την FIFA ότι αυτή είναι αποφασισμένη να ξαναστείλει εκπροσώπους της στην Αθήνα για να γίνει αυτή η συνάντηση και να περάσει το δικό της μοντέλο στην στελέχωση και τη λειτουργία της διοίκησης της Διαιτησίας.

Κι ενώ ήμασταν εκεί, δηλαδή στην αναμονή του νέου ταξιδιού των απεσταλμένων της FIFA προκειμένου να οριστεί, να προσωποποιηθεί και να εγκατασταθεί το νέο μοντέλο, ξαφνικά σήμερα η Superleague αποφάσισε να συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης Γκιρτζίκη για την επιλογή του Κύρου Βασσάρα στη θέση του επιδιαιτητή. Γιατί; Για ποιο λόγο δεν περίμενε η Superleague; Και ποια μπορεί να είναι η θέση και η στάση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή απέναντι σε αυτή την εξέλιξη;

Η σημερινή εξέλιξη άρχισε να φαίνεται στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Για μια σειρά από λόγους η Superleague καιγόταν για την άμεση έναρξη του πρωταθλήματος, και η FIFA δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον ορισμό της κρίσιμης συνάντησης στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας λόγω του αυριανού αγώνα της Κύπρου με το Βέλγιο για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο - πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου - Κωστάκης Κουτσοκούμνης δεν μπορούσε να λείπει από την πρεμιέρα της Κύπρου στα προκριματικά του Μουντιάλ, και επειδή η FIFA του έχει εμπιστευθεί την εκπροσώπησή της στο θέμα της ελληνικής κρίσης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ορισμό της καθοριστικής συνάντησης για σήμερα ή αύριο, όταν και θα ‘πρεπε να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη του πρωταθλήματος.

Οπως αποδεικνύεται, η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ βρήκε το κενό και το εκμεταλλεύτηκε. Πρότεινε προς την Superleague την πιθανότατα μόνη λύση για να αρχίσει το πρωτάθλημα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και οι επιχειρηματίες της Λίγκας - πλειοψηφικά - την αποδέχθηκαν.

Μπορεί να είναι αξιόπιστο ένα μοντέλο Διαιτησίας που προτείνει η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ; Οχι, αλλά αυτός που εκπόνησε αυτό το σχέδιο είναι ένας άριστος διαχειριστής κρίσεων, διότι είδε στο κενό την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Προτάθηκε κάποιος που είναι (από τον περασμένο Ιούνιο) μέλος της Επιτροπής Διαιτητών της UEFA, με του οποίου την επιλογή προφανώς δεν θα μπορούσε να αντιδράσει άμεσα και ακραία η FIFA. Προτάθηκε αυτός που τυγχάνει πρώην στενός συνεργάτης του σημερινού αρχιδιαιτητή επιλογής Superleague Δημήτρη Σαραϊδάρη. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ πάτησε στην “πρεμούρα” της Superleague για την έναρξη του πρωταθλήματος και έτσι κατάφερε να διατηρήσει έστω υπό μερικό έλεγχο τη Διαιτησία τουλάχιστον μέχρι τις ερχόμενες εκλογές στην ΕΠΟ, τις οποίες το σημερινό καθεστώς πιστεύει ότι θα τις κερδίσει.

Παρόμοια σκέψη έκαναν προφανώς και όσοι επιχειρούν να ρίξουν τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ στις εκλογές. Εκτίμησαν ότι το μοντέλο με επιδιαιτητή τον Βασσάρα είναι μια ασπιρίνη μέχρι τις εκλογές. Κράτησαν απόσταση και επιφυλάξεις απέναντι σε αυτή την επιλογή, και θεώρησαν καλό να χρεώσουν αυτή την υπόδειξη, του Βασσάρα, στον γενικό γραμματέα της UEFA Θόδωρο Θεοδωρίδη, παρ’ όλο που εκείνος προσπάθησε επιμελώς να κρατήσει εαυτόν έξω από αυτή την κουβέντα. Ο Θεοδωρίδης μίλησε μόνο με τους προέδρους των ΕΠΟ και Superleague, για να ζητήσει την εξεύρεση μιας λύσης που θα δημιουργήσει προσωρινά κλίμα ηρεμίας. Και τόσο στη συνομιλία του με τον Γιώργο Στράτο όσο και σε αυτή με τον Γιώργο Γκιρτζίκη απέφυγε να προτείνει οποιοδήποτε όνομα - πρόταση για τη θέση του επιδιαιτητή ακριβώς για να μην την χρεωθεί ως υπόδειξη.

Και τώρα; Η Superleague θα περιμένει προφανώς τα πρώτα σφυρίγματα του νέου μοντέλου, κρατώντας την επιλογή να ζητήσει εκ νέου από τη FIFA να παρέμβει αν τα παράπονα παραμείνουν το ίδιο έντονα από την πλειοψηφία των ομάδων. Η FIFA δεν προχωρά σε κανένα σχόλιο επί της σημερινής εξέλιξης, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα να παρέμβει εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ πανηγυρίζει, δεδομένου ότι πέρασε την δική της επιλογή. Και ο υφυπουργός Αθλητισμού μένει σιωπηλός προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου με επιστολή από την FIFA να αναλάβει εκείνη την ευθύνη και επιτήρηση της Διαιτησίας στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η μόνη άλυτη απορία πλέον σε αυτή την υπόθεση σχετίζεται με τη διάθεση του Κύρου Βασσάρα, ο οποίος μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες δεν ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να πάρει τη θέση του επιδιαιτητή. Τι άκουσε και από ποιον προκειμένου να πειστεί; Η απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.