Τελικά… πόσο κάνει ένας καλύτερος φορ του Κλάους;

Τελικά… πόσο κάνει ένας καλύτερος φορ του Κλάους;

Τελικά… πόσο κάνει ένας καλύτερος φορ του Κλάους;

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου κάνει μια πρώτη αποτίμηση του ρόστερ του ΠΑΟΚ και αναρωτιέται πόσα λεφτά κοστίζει ο Αθανασιάδης αν συγκρίνει κανείς τα στατιστικά του με αυτά των υποψήφιων στόχων από την Ισπανία.

Είναι από… επιπόλαιο έως αστείο να κρίνουμε τις μεταγραφές των ομάδων μόλις αυτές ολοκληρώνονται. Αλλά έτσι είθισται γιατί είμαστε βιαστικοί και Έλληνες…
 
- Ξεκάθαρα τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ…
 
Στο τέρμα τελείωσε τη χρονιά με Γλύκο-Βελλίδη, τώρα έχει ΚΑΙ τον Μπρκιτς.
 
Στα στόπερ έχασε έναν (τον Βίτορ) και πήρε ΔΥΟ (Βαρέλα-Κρέσπο). Επέστρεψε και ο Πούγγουρας.
 
Δεξιά στην άμυνα είχε Κίτσιου-Κωνσταντινίδη-Σκόνδρα και τώρα έχει Μάτος και Κίτσιου, με τρίτη επιλογή προφανώς τον Κρέσπο.
 
Αριστερά στα μπακ είχε Λέοβατς-Τζαβέλλα. Τώρα έχει Λέοβατς και Γιαννούλη, αν χρειαστεί ΚΑΙ Μάτος-Τζαβέλλα.
 
Στα αμυντικά χαφ είχε πολλούς είναι η αλήθεια! Έδωσε Κάτσε-Γκολάσα-Σάμπο και δεν υπολογίζει στον Τζιόλη. Απέκτησε τον Κάνιας, υπολογίζει στις θέσεις και τον Σάκχοφ.
 
Στα πιο επιθετικογενή χαφ του άξονα και κυρίως στο «δέκα» είχε τον Πέλκα, τώρα έχει ΚΑΙ Μπίσεσβαρ ΚΑΙ Σάκχοφ.
 
Στους ακραίους είχε τον Μακ, πήρε Κάμπος ΚΑΙ Τιάμ.
 
Στα φορ είχε τον Μπερμπάτοφ, τώρα έχει τον Περέιρα, τον Κουλούρη και ως τέταρτη λύση (μαζί με τον Αθανασιάδη), απέκτησε και τον Τιάμ. 
 
Δηλαδή τι να σχολιάσεις; Θέλει και ρώτημα;
 
1) Ποσοτικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι εμφανώς πλουσιότερο!
 
2) Κατά πάσα πιθανότητα το ρόστερ είναι και ποιοτικότερο, αλλά (όπως προαναφέραμε) ας κάνουμε λίγη υπομονή, ώστε μετά από δύο μήνες (και βάλε) να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.
 
3) Ο ΠΑΟΚ κινήθηκε πιο γρήγορα και πιο μεθοδικά (με συγκεκριμένο πλάνο κάλυψης αναγκών) από όλες τις άλλες μεγάλες ομάδες. (Αν θα είναι και πιο αποτελεσματικός θα το δούμε αργότερα…).
 
- Πάνω σε αυτό όμως, κάτι που ελάχιστοι αναφέρουν αυτές τις ημέρες του… «υποχρεωτικού» ενθουσιασμού, που παρατηρούμε ότι επικρατεί στους μεγάλους της Αθήνας.
 
Ο ΠΑΟΚ έκανε το προγραμματισμό του νωρίς, πήρε (σχεδόν) ότι ήθελε από τον Ιούλιο και στις τελευταίες ημέρες, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως έπρεπε, επεδίωξε τις διορθωτικές κινήσεις και όχι τον σχηματισμό κορμού στον οποίο προχώρησαν άλλοι (πολύ πιο πρόχειροι σε σχεδιασμό) αυτό το διάστημα.
 
(Το τονίζουμε αυτό, γιατί συνήθως δικαιώνεται ο μεθοδικός και όχι ο πρόχειρος…).
 
Από εκεί και πέρα…
 
Μέσα από αυτή την απλή παράθεση ονομάτων που κάναμε παραπάνω, είναι πασιφανές ότι για τον ΠΑΟΚ υπάρχει ένα αριθμητικό θέμα στα αμυντικογενή χαφ και μία «αγωνία» για το γκολ, που αποτελεί και την πιο σημαντική υπόθεση στο ποδόσφαιρο.
 
Κακά τα ψέματα ο ΠΑΟΚ «έχασε» 20 γκολ από τον Μακ! Αυτά πρέπει να τα βρει και για να πρωταγωνιστήσει, πρέπει να σαφώς περισσότερα και από τα 87 περσινά γκολ σε 55 ματς.
 
- Πάμε και στη «φασαρία» των τελευταίων ημερών για την απόκτηση επιθετικού, την οποία προανήγγειλε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ…
 
Αυτές τις τελευταίες ημέρες λοιπόν ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Σενεγαλέζο Τιάμ που είναι κυρίως ακραίος, αλλά έχει παίξει το 1/3 των αγώνων του και ως φορ.
 
Η κίνηση δεν είναι κακή και ίσα-ίσα (για εμάς τους καλοπροαίρετους) έχει μία λογική… Ας το δούμε λίγο πρακτικά και αριθμητικά, γιατί «είπαμε» ότι η ποιότητα θα φανεί στην πορεία…
 
Όπως φάνηκε το περασμένο διάστημα, ο ΠΑΟΚ για την μία θέση του φορ (αφού κυρίως έτσι θα παίζει) είχε τρεις παίκτες. Για τις δύο θέσεις των ακραίων είχε τους Κάμπος, Ροντρίγκεζ, Μυστακίδη και τον Ζάιρο. Εγώ αυτούς (και με το συμπάθιο) τους βγάζω 3,5 παίκτες…

Ο Ζάιρο πήρε πολλές ευκαιρίες, αλλά προφανώς δεν έχει πείσει ότι μπορεί να προσφέρει. Άρα λογικό το βρίσκω να διορθωθεί κυρίως η έλλειψη τέταρτου ακραίου και μετά να αναζητηθεί μία ακόμη λύση μπροστά. Καθαρόαιμος φορ δεν βρέθηκε, αλλά ακόμη και τώρα με τον Μαμέ Τιάμ αντί του Ζάιρο, εκτιμώ ότι ο ΠΑΟΚ είναι πιο ενισχυμένος απ’ ότι πριν δέκα μέρες.    
 
- Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο λοιπόν και στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξέρουν καλά ποιος ήταν ο κύριος λόγος που ΔΕΝ έγιναν κάποιες άλλες κινήσεις τύπου Ματέους (αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα του καλοκαιριού για τον ΠΑΟΚ). Ένας λόγος που χάλασαν μεταγραφές, έχει να κάνει με το ότι ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κρατήσει κρυφή ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση και ΚΑΜΙΑ κίνηση πριν ανακοινωθεί, εκτός του Μπρκιτς. Το πώς ανέβαιναν τα νούμερα από τη μία μέρα στην άλλη και το πώς ξαφνικά εμφανίζονταν ανταγωνιστές που δεν αναμένονταν, έχει απόλυτη σχέση με το παραπάνω και στον ΠΑΟΚ ξέρουν καλά τι ακριβώς έκανε τη ζημιά…   
 
- Με αυτά και με αυτά, μετά από χρόνια έχει προκύψει μία μεγάλη ανυπομονησία να αρχίσει το πρωτάθλημα! Οι τέσσερις μεγάλοι βρίσκονται κοντά και είμαστε σίγουροι ότι σε ένα (πιο) καθαρό ποδοσφαιρικό τοπίο όπου τον Ολυμπιακό δεν θα τον παίζουν συνέχεια (και στα δύσκολα) οι Μήτσιος, Δημητρόπουλος, Μάνταλος, Κύζας,  Παππάς, Αρετόπουλος, Σπάθας, Βοσκάκης και πάλι Δημητρόπουλος(!), εκεί όπου η ΕΠΟ δεν θα στέλνει μηνύματα με σκανδαλώδεις προβιβασμούς και περίεργες τιμωρίες σε όσους δεν «ακούν», ο κόσμος θα γυρίσει και θα έχουμε πιο γεμάτα γήπεδα από άλλες χρονιές.
 
Τώρα για το ποιος είναι φαβορί να πάρει το (πιθανώς καθαρό) πρωτάθλημα, θα πρέπει να πάμε και πάλι σε βιαστικές προβλέψεις.

(Δηλαδή αλήθεια… Μπορεί κάποιος σοβαρά να κάνει ανάλυση τι Ολυμπιακό θα δούμε, όταν αυτοί άλλαξαν τον μισό τους κορμό, από τις 25 Αυγούστου και μετά;).
 
Για τον ΠΑΟΚ πάντως και την υπόθεση πρωταθλητισμός, εκτιμώ ότι ήθελε μία-δύο προσωπικότητες παραπάνω, παίκτες- αρχηγούς δηλαδή που ξέρουν από πρωταθλητισμό. Αυτό υποστήριζα και πριν τις μεταγραφές και προφανώς δεν αλλάζω άποψη…
 
* Κάτι τελευταίο για τους επιθετικούς, όπου όπως όλοι (όπως και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξάλλου τόνισε) εκτιμώ ότι χρειάζονταν ενίσχυση, αλλά τελικά δεν επετεύχθη μεγάλη μεταγραφή…
 
Επειδή στα μαθηματικά ποτέ δεν ήμουν καλός, βοηθήστε λίγο με τις πράξεις. (Αν θυμάμαι καλά η μέθοδος των τριών χρειάζεται…).
 
Η Βαγιεκάνο για τον Μίκου των 32 τερμάτων τα τελευταία πέντε  χρόνια (σε διάφορες ομάδες και πρωταθλήματα που ήταν και χαμηλότερου επιπέδου από την Primera) ζητούσε πάνω από 4-5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο ΠΑΟΚ για τον Αθανασιάδη των 90 τερμάτων σε Ελλάδα και Europa League, πόσα πρέπει να ζητάει;
 
(Η ίδια συγκριτική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και γι’ άλλους επιθετικούς που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ και έτσι θα βγάλουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, ακόμη και αν ασχοληθούμε με γκολ ανά συμμετοχή ή με γκολ ανά τελική προσπάθεια…).
 
Ο Μίκου ρε παιδί μου κάνει πέντε εκατομμύρια! Ο Άλβαρο Βάσκεθ με 30 γκολ την πενταετία, κάνει τρία εκατομμύρια! Ο Ζοζούλια με 33 γκολ την πενταετία σε Ουκρανία και Europa, ήθελε ένα εκατομμύριο ετήσιο συμβόλαιο!
 
Από περιέργεια λοιπόν, ο Αθανασιάδης με τα 90 γκολ στον ΠΑΟΚ, πόσο κοστολογείται; Αυτό (το λίγο όπως λένε) που προσφέρει στον ΠΑΟΚ πόσο κάνει;
 
Και τέλος πάντων (από περιέργεια πάλι) και με βάση όλα τα παραπάνω, πόσα πρέπει να δώσει ο ΠΑΟΚ για να πάρει ένα παίκτη που θα του «εγγυηθεί» πάνω από 18 γκολ τη χρονιά, μια και πράγματι όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένα φορ πολύ καλύτερο του Αθανασιάδη…

Best of internet