Το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν το λες προβληματικό

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν το λες προβληματικό

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Το ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν το λες προβληματικό

bet365

Η μεταγραφική περίοδος πάει μας τελείωσε και ο Σταύρος Σουντουλίδης προσπαθεί να καταλάβει γιατί το κλίμα στα πέριξ της ομάδας, λόγω της αστοχίας στο θέμα του φορ, μοιάζει με... Μεγάλη Παρασκευή.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, το οποίο εκφράζει (και καλά κάνει από τη μεριά του) ανοικτά τη δυσαρέσκεια του. Οι ελπίδες να διορθωθεί το όποιο λάθος έχει γίνει, με κάποιον ελεύθερο έως τις 9 Σεπτεμβρίου, είναι απειροελάχιστες και μάλλον κακό θα κάνει στην ομάδα.

Ήταν, όμως, αποτυχημένο το μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ, που άφησε για το τέλος την υπόθεση "σέντερ φορ" ; Κι αν ναι, ποιος ευθύνεται; Τα βέλη πέφτουν πάνω στο Λούμπος Μίχελ. Σωστά ή λάθος, δίκαια ή άδικα, αυτός το χρεώνεται. Ο Σλοβάκος πρόεδρος - αθλητικός διευθυντής είχε, για πρώτη φορά στη μικρή παραγοντική του καριέρα, το γενικό πρόσταγμα, έφερε εις πέρας εννιά μεταγραφές, αλλά όσοι περίμεναν τον… παιχταρά, λένε ότι, δεν φρόντισε στο τέλος «να βάλει και το κερασάκι στην τούρτα».

Δικαιολογίες εκ μέρους του Σλοβάκου υπάρχουν αρκετές, όπως ακριβώς είχε πέρσι τέτοια εποχή ο προκάτοχός του, Φρανκ Αρνεσεν. Πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτό που στο τέλος μετράει είναι η συνολική εικόνα, το αποτέλεσμα, οι εντυπώσεις, η ουσία, πράγματα για τα οποία ο Δανός, πρώην, αθλητικός διευθυντής κρίθηκε αποτυχημένος και έφυγε πριν κλείσει χρόνο στην Τούμπα.

Προς το παρόν, όσο κι αν την τελευταία στιγμή ενισχύθηκαν οι τρεις μεγάλοι της Αθήνας, οι εντυπώσεις δεν είναι και τόσο εις βάρος του ΠΑΟΚ.

Για τον Μίχελ υπάρχει ακόμη χρόνος, όσοι σκέφτονται νορμάλ ξέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί, όσο αν κι ο ίδιος γνωρίζει καλά, ότι το θέμα του φορ θα τον ακολουθεί, τουλάχιστον, μέχρι τον Ιανουάριο. Κι από τα κέφια, τότε, του Σαββίδη και την πορεία της ομάδας, θα εξαρτηθούν πολλά. Αν θέλει, μπορεί να ρωτήσει και τον Αρνεσεν...

Ο ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι απέκτησε εννιά (Μάτος, Σάχοβ, Κάμπος, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Κάνιας, Μπρκιτς, Βαρέλα, Τιάμ) ποδοσφαιριστές, που όλοι παραδέχονται ότι θα βοηθήσουν ποιοτικά την ομάδα, υποδέχτηκε πίσω τέσσερις άλλους παίκτες (Περέιρα, Κουλούρης, Πούγγουρας, Γιαννούλης), έναν ταλαντούχο νεαρό επιθετικό (Σταθόπουλο), που τον έστειλε στην Κ20, συνολικά 15 νέες προσθήκες, οι οποίες άλλαξαν κατά πολύ την εικόνα, το στυλ παιχνιδιού, τη φιλοσοφία του.

Ο Λούμπος Μίχελ ήταν υποχρεωμένος να διαχειριστεί και τις αποχωρήσεις, ένα κομμάτι δύσκολο, μιλάμε για 16-17 διαφορετικές περιπτώσεις, στο οποίο σημειώθηκαν αστοχίες και καθυστερήσεις, μπορεί από μόνη της η επιτυχία της πώλησης του Ρόμπερτ Μακ, αντί 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, να τον βγάζει από πάνω, όμως όταν στο τέλος σου μένουν αμανάτι, ποδοσφαιριστές (Τζιόλης, Σκόνδρας, Χατζηισαϊας) που δεν υπολογίζονται από τον προπονητή, λες ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε επτά ελεύθερους ποδοσφαιριστές, έναν με μεταγραφή (Βαρέλα) και έναν δανεικό (Τιάμ) αποτυγχάνοντας, επιμένει να υποστηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου του, στο θέμα του φορ. Το σίγουρο είναι ότι αν ο Αθανασιάδης έχει σκοράρει, όχι ένα, αλλά δύο γκολ στη ρεβάνς με τον Άγιαξ, το ποσοστό της γκρίνιας θα ήταν πολύ μικρότερο. Όμως, δεν τα έβαλε, τι να κάνουμε. Ας γκρινιάξουμε όλοι μαζί. Μπορούμε…

Ο σημερινός αθλητικός διευθυντής πολλές φορές επικαλέστηκε το θέμα του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό από μόνο του δεν του δίνει άφεση αμαρτιών. Στο τέλος των μεταγραφών, πάντως, η ιδιοκτησία της ομάδας δηλώνει ικανοποίηση για τις μεταγραφές κι αυτό - προς το παρόν – είναι που μετράει.

Το ρόστερ του φετινού ΠΑΟΚ δεν είναι κακό. Φαντάζει, σχεδόν, πλήρες σε κάθε γραμμή, με πληθώρα επιλογών για τον προπονητή του. Ακόμα και στη θέση του επιθετικού. Ας μην απαξιώνουμε τον Αθανασιάδη των 15 γκολ (ξέρω, ξέρω δεν τα έβαλε με τον Άγιαξ...), τον Περέιρα των 10-12 γκολ και των καταπληκτικών στημένων, τον Κουλούρη, που έρχεται ως τρίτος να δώσει λύσεις. Όλοι τους, μαζί με τον Κάμπος και τον Τιάμ, τη φανέλα του ΠΑΟΚ φοράνε, γι' αυτόν θα αγωνίζονται.

Το ρόστερ της σεζόν 2016-'17, με τις πολλές προσθαφαιρέσεις, φαίνεται καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά ακριβό για τα ελληνικά δεδομένα, όλα και όλοι, πάντως, κρίνονται στο χορτάρι.

Με 50 μίνιμουμ ματς ως τον ερχόμενο Μάιο, όλοι θα χρειαστούν κάποια στιγμή, ίσως και αυτοί που τελικά δεν έφυγαν, όλοι θα πάρουν τις ευκαιρίες τους από έναν προπονητή, τον Ίβιτς, που δεν μας έχει δείξει το αντίθετο.

Ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες, και καλά κάνει, από τη φετινή ομάδα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, όσο κι αν το αγωνιστικό και η διοίκηση, με εξαίρεση τον Γιώργο Σαββίδη, παραμένουν φειδωλοί και μετρημένοι. Το αν αυτός ο ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα και να το υποστηρίξει όταν διαπιστώνει πως έχουν περάσει 32 χρόνια από το τελευταίο, 13 από το τελευταίο κύπελλο, έξι από την τελευταία φορά, που το διεκδίκησε σχεδόν ως το τέλος.

Ίσως με την απόκτηση ενός ακόμη φορ, ο ΠΑΟΚ να έμοιαζε ακόμη πιο γεμάτος, αλλά κι αυτό από μόνο του δε φτάνει. Ούτε τα μεγάλα ονόματα (βλέπε Μπερμπάτοφ) εγγυόνται από μόνα τους την επιτυχία. Επίσης τα πολλά, πεταμένα πολλές φορές, εκατομμύρια, δεν σου υπογράφουν συμβόλαιο με τη νίκη.

Αρκετοί πίστεψαν ότι τα εκατομμύρια του Λούκας, αρκούν για να φέρουν έναν υψηλού επιπέδου φορ στην Τούμπα. Προφανώς και δεν πείσθηκαν από την έγκυρη επισήμανση, εδώ μέσα από τις γραμμές του Gazzetta.gr, ότι η μία περίπτωση δεν σχετίζεται με την άλλη. Πολύ απλά γιατί αυτό δε λέγεται προγραμματισμός, μοιάζει με κάτι άλλο...

Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι πως ο φετινός ΠΑΟΚ, που χτίζει ο Βλάνταν Ίβιτς, θα είναι ανταγωνιστικός, μ' ένα ρόστερ, που δεν το λες (ας το επαναλάβουμε) προβληματικό. Το αντίθετο.

Οι μεταγραφές τελείωσαν, αυτό είναι το ρόστερ, ας το αφήσει ο κόσμος του ΠΑΟΚ στην ησυχία του να βρει το δρόμο του.

Η γκρίνια και κυρίως η κακόπιστη κριτική δεν ωφέλησαν καμία ομάδα, δεν έκαναν σοφότερο κανέναν προπονητή, δεν βελτιώσαν και δεν άλλαξαν προς το καλύτερο (με εξαίρεση την περίπτωση του Γιώργου Τζαβέλλα, που από μόνος του είναι μια ξεχωριστή κατηγορία) κανέναν παίκτη.

Ίσως τελικά η μη απόκτηση φορ να μην έκανε τόσο πολύ κακό, όσο θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι έγινε.

Άλλωστε όλοι όσοι αντιδρούν, υποθετικά μιλάνε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.