Οι FIFA & UEFA προσπαθούν να μην αποβάλουν την Ελλάδα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι FIFA & UEFA προσπαθούν να μην αποβάλουν την Ελλάδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την απόγνωση των ηγεσιών των διεθνών συνομοσπονδιών, που έχουν ξεμείνει από διπλωματικές επιλογές και αναζητούν μια διέξοδο για να μην αναγκαστούν να φτάσουν στην αποβολή.

Στον παρατηρητή όλων αυτών των θαυμαστών που συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Europa League έκαναν/κάνουν λίγες, αρκετές ή περισσότερες μεταγραφές και αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλύψουν κόστη μετακίνησης και συμβολαίων τη στιγμή που δεν μπορούν να νιώθουν σίγουρες για τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο ίδιος παρατηρητής παρακολουθεί με κατάπληξη και την στάση της Superleague, η οποία συγκεντρώνεται και συνεδριάζει για να εκλέξει πρόεδρο και όχι για να συζητήσει το προφανές, δηλαδή το ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όχι απλώς δεν πρόκειται να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 10 Σεπτεμβρίου αλλά δεν πρόκειται να αρχίσει ούτε τον Οκτώβριο.

Πιθανόν όλοι αυτοί να ξέρουν κάτι περισσότερο από όλους εμάς, κάτι που δεν μοιάζει πάντως ως το πιθανότερο. Αντίθετα μάλιστα μοιάζει πιο πιθανό να συμβαίνει το διαχρονικά ελληνικό: όλοι αυτοί κινούνται με την “έλα μωρέ, κάποιος θα κάνει πίσω και θα τα βρουν” νοοτροπία παρ' όλο που από πουθενά δεν προκύπτει αυτή η “αισιόδοξη” εκτίμηση.

Τούτη την ώρα, που οι ομάδες κάνουν μεταγραφές και οι επιχειρηματίες ασχολούνται με το ποιος θα είναι πρόεδρος σε μια λίγκα που δεν έχει βρει κανέναν απολύτως τρόπο για να σουλουπώσει το πρωτάθλημά της, οι επιτελείς των FIFA & UEFA ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να αποβάλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά – για την ώρα – δεν βρίσκουν.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, τούτη τη φορά οι ηγέτες των διεθνών συνομοσπονδιών δεν μπορούν να τα βάλουν, με τη δημόσια στάση τους, με τον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού. Οχι απλώς του δίνουν δίκιο, αλλά έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως υπέρ των θέσεών του με τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της FIFA στις ελληνικές συζητήσεις, του Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Οι απεσταλμένοι των διεθνών συνομοσπονδιών είχαν την εντύπωση ότι θα επέστρεφαν στην βάση τους έχοντας προηγουμένως κάμψει την αντίσταση της διοίκησης της ΕΠΟ και ομαλοποιήσει την ελληνική κατάσταση. Τελικά όμως επέστρεψαν για να αναφέρουν αφενός τη φάρσα που στήθηκε με τη ματαίωση της συνάντησης για την Διαιτησία και αφετέρου την απόφαση των μελών του δ.σ. που παραπέμπονται σε δίκη να μην παραιτηθούν. Η FIFA και η UEFA δεν έχουν πλέον νέο περιθώριο παρέμβασης, πέραν ενδεχομένως από την αποστολή ενός τελεσιγράφου προς τη διοίκηση της ΕΠΟ. Προτού το στείλουν όμως πρέπει να κάνουν μια στρατηγική επιλογή για τη στάση που θα κρατήσουν. Και τα σενάρια, πάλι, είναι τρία: ο αποκλεισμός, ο ορισμός διοικούσας επιτροπής, ή η αναμονή μέχρι τις εκλογές στην ΕΠΟ. Καμιά επιλογή δεν είναι ιδανική, γι' αυτό και καμιά απόφαση δεν είναι εύκολη. Η συνήθης διπλωματία των διεθνών συνομοσπονδιών θα πρόσταζε αναμονή, αλλά αυτή δημιουργεί την πιθανότητα, αν όχι την βεβαιότητα, να μετέχουν στο Europa League ομάδες που δεν θα συμμετέχουν σε πρωτάθλημα, και είναι δεδομένο ότι η UEFA δεν έχει μπροστά της παρά μόνο ένα “σκάρτο” δεκαπενθήμερο για να αποφασίσει, διότι δεν πρόκειται να αποβάλει εκ των υστέρων τις ελληνικές ομάδες αν αυτές εκκινήσουν στη φάση των ομίλων.

Ο ορισμός διοικούσας επιτροπής θα ήταν, υπό κανονικές συνθήκες, η πιο δημοφιλής επιλογή. Η FIFA όμως διστάζει να την κάνει, επειδή δεν θέλει να χρεωθεί την αντανάκλαση που θα έχει πάνω στη διοίκησή της η συμπεριφορά (και ο θόρυβος που αυτή θα προκαλεί) της διοικούσας επιτροπής.

Και φυσικά οι FIFA & UEFA δεν θέλουν να ακούν την πιθανότητα να προκύψει στην ελληνική ομοσπονδία μια διοίκηση που θα έχει οριστεί από το Πρωτοδικείο επειδή θα έχει προηγουμένως καθαιρέσει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού της κυβέρνησης.

Και τι θα γίνει τελικά; Δεν υπάρχει απάντηση. Με εξαίρεση την – αν υπάρχει – πιθανότητα να αποχωρήσουν πριν από την 9η Σεπτεμβρίου από το δ.σ. της ΕΠΟ οι τέσσερις και να αρχίσει ξαφνικά η ελληνική ομοσπονδία να πειθαρχεί στις εντολές της FIFA, με τις οποίες ικανοποιείται και η ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλο πιθανό σενάριο που να οδηγεί σε έναρξη του πρωταθλήματος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.