Η τριπλή δικαίωση του Κοντονή από FIFA-UEFA

Φώτης Καρακούσης
Η τριπλή δικαίωση του Κοντονή από FIFA-UEFA

bet365

Τρία ήταν τα βασικά ζητήματα της... κόντρας Πολιτείας-ΕΠΟ και στα τρία FIFA και UEFA δικαίωσαν τον Σταύρο Κοντονή, βάζοντας ουσιαστικά στο περιθώριο τον Γιώργο Γκιρτζίκη.

Ιστορική ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή αναφορικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως σας είχαμε αναφέρει και από χθες, συνολικά αυτή η εβδομάδα που διανύουμε θα ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα έκρινε πολλά για το πολύπαθο το τελευταίο διάστημα άθλημα. Με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη και την αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA να έρχονται στην Ελλάδα, τις συναντήσεις με Σταύρο Κοντονή, ΕΠΟ και ομάδες της Σούπερ Λίγκας, τα τρία σημαντικότατα θέματα που έχουν φέρει την κόντρα Πολιτείας και Ομοσπονδίας θα έπρεπε να λυθούν προκειμένου να αρχίσει επιτέλους το πρωτάθλημα.

Φυσικά αναφερόμαστε στην επιστροφή των ατόμων που είχαν συστήσει τις επιτροπές και κυρίως αυτής της δεοντολογίας, την διαιτησία, αλλά και το βούλευμα για την κάρτα υγείας που κρίνει έκπτωτη την ΕΠΟ. Από την πρώτη κιόλας ημέρα και τα τρία φαίνεται να λύθηκαν με τον Σταύρο Κοντονή να βγαίνει θριαμβευτής στην... κόντρα του με τον Γιώργο Γκιρτζίκη ή για να μην το πάμε προσωπικά, FIFA και UEFA άδειασαν την ΕΠΟ και τάχθηκαν στο πλευρό της Πολιτείας.

Όπως άλλωστε τόνισε και στις δηλώσεις του ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, οι διεθνείς Ομοσπονδίες ξεκαθάρισαν πως αρχικά θα πρέπει να να επιστρέψουν οι δικαστές που ήταν αρχικά στις επιτροπές, όχι μόνο της δεοντολογίας, αλλά και στις υπόλοιπες. Κάτι μάλιστα που πρέπει να γίνει άμεσα. Για την ακρίβεια πρέπει να γίνει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ και μόλις γίνει, ο Σταύρος Κοντονής δεσμεύθηκε να αρχίσει τα πρωταθλήματα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο από όλα, είναι η ξεκάθαρη δήλωση του Κύπριου παράγοντα, αναφορικά με την δικαιοσύνη και το βούλευμα που βγήκε για την περιβόητη κάρτα υγείας που αφήνει εκτός Ομοσπονδίας όχι μόνο τον Γιώργο Γκιρτζίκη, αλλά και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Ο Κουτσοκούμνης για το θέμα αυτό δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας, επισημαίνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως «Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, είναι ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν είμαστε ειδικοί για τους νόμους του ελληνικού κράτους. Πάντως οι νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού».

Σε απλά ελληνικά, με δεδομένο το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι για την κάρτα υγείας κηρύσσονται έκπτωτοι με τις FIFA και UEFA να νίπτουν τα χέρια τους και να μην στηρίζουν την ΕΠΟ, επισημαίνοντας πως οι νόμοι κάθε κράτους είναι πάνω από Ομοσπονδίες. Αξίζει φυσικά να αναφερθεί πως αυτό ακούστηκε για πρώτη φορά, καθώς όλο αυτό το διάστημα το μόνο που ακούγαμε ήταν το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Μια λέξη που για τους ανθρώπους της ΕΠΟ ήταν η λύση για κάθε κόντρα που υπήρξε με την εκάστοτε Πολιτεία, αλλά πλέον βγήκε από το λεξιλόγιο και με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Ο τρίτος τομέας που ο Σταύρος Κοντονής στηρίχθηκε από τις διεθνείς Ομοσπονδίες στην... κόντρα του με την ΕΠΟ, είναι αυτό της διαιτησίας. Χωρίς να έχουμε κάτι επίσημο, μιας και ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης ξεκαθάρισε πως για την διαιτησία θα αναφερθεί μετά την αυριανή συνάντηση με της Ομοσπονδία αλλά και τις ΠΑΕ, αυτό που βγαίνει είναι πως στο Ισπανικό μοντέλο αυτοί που θα απαρτίζουν την ΚΕΔ θα είναι πρώην διεθνείς διαιτητές, αλλά και ξένοι. Αν όντως γίνει και αυτό, τότε θα μιλάμε για απόλυτη στήριξη FIFA-UEFA σε Κοντονή και από την άλλη για απόλυτο άδειασμα σε Γκιρτζίκη.

Η ανακοίνωση της Πολιτείας

Η Γενική Γραμματεία αθλητισμού εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την σημερινή συνάντηση αναφέροντας τα εξής: «Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία των διεθνών Συνομοσπονδιών FIFA/UEFA με επικεφαλής τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, Πρόεδρο της ΚΟΠ και εκπρόσωπο της FIFA στην Ελλάδα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι κκ: Πρίμο Κορβάρο (Υπεύθυνος Τμήματος Ομοσπονδιών FIFA), Αλαζνταιρ Μπελ (Επικεφαλής Nομικού Tμήματος UEFA) και Ζακ Μπονταλάζ (Νομικός Σύμβουλος UEFA)».

Κοντονής: «Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται»

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κοντονής προέβη στην κάτωθι δήλωση: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη σημερινή συζήτηση που είχαμε με τις διεθνείς Συνομοσπονδίες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Με αυτόν τον κανόνα προχωράμε και με αυτόν θα ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Όσα προβλέπονται στους νόμους θα εφαρμοστούν. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».

Για το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα το επόμενο Σαββατοκύριακο: «Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ανεξαρτησία των Δικαιοδοτικών Οργάνων της ΕΠΟ, της Επιτροπής Δεοντολογίας και των άλλων Πειθαρχικών Επιτροπών. Ελπίζω να γίνει σύντομα».

Για τις σχέσεις τις κυβέρνησης με τις διεθνείς Ομοσπονδίες: «Μας ενδιαφέρει οι σχέσεις που έχουμε με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες, να είναι σχέσεις ειλικρινείς και να οδηγούν στην καλυτέρευση του αθλητισμού. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο όλων αυτών των οργάνων και οργανισμών και εργάζεται για τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό στον αθλητισμό».

Αξίζει να αναφέρουμε πως πριν κατέβει ο Υφυπουργός να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου για την συνάντηση με την FIFA και UEFA, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, είναι όχι απλά ενήμερος, αλλά σύμφωνος σε όσες ενέργειες κάνει ο Κοντονής.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα